САЩ и Русия се бият за пазара на газ, България печели

В хъб "Балкан" освен руски и азерски газ се чакат и американски и египетски
19 юни 2019 17:45, Елка Василева
42
САЩ и Русия се бият за пазара на газ, България печели

Българските потребители и бизнесът ще плащат по-евтин газ, след като започне да функционира хъб “Балкан”, заяви енергийният експерт проф. Атанас Тасев, цитиран от „Труд“. По думите му България ще спечели от битката между тръбния газ, който предлага Русия, и втечнения – който идва от САЩ.

Винаги либерализацията на пазара води до по-ниски цени, но това ще се случи в дългосрочен план, уточни той.

При битовите потребители ситуацията е по-различна, защото те са на регулиран пазар. На една територия в България има един доставчик, но когато той купува по-евтин природен газ, ще бъде принуден да го продава на по-ниска цена, поясни експертът.

Според него цената, на която сега сме получили американски втечнен газ, е конюнктурна. Тя се дължи на два фактора – цената му по принцип е по-ниска през лятото и по-висока през зимата, освен това Гърция имаше свободни количества.

Но това не означава, че дългосрочно ще получаваме евтин втечнен газ от САЩ, подчерта експертът.

Предлагат по-евтин газ от 1 юли, но само с 0.6%

Той беше категоричен, че за да има конкуренция, трябва да има различни доставки освен руския газ. Диверсификацията ще дойде по две направления – тръбен газ от Русия и Азербайджан и втечнен газ от САЩ, Русия, Катар, Египет и Алжир, коментира проф. Атанас Тасев.

По-сложна е ситуацията с втечнения газ. За да дойдат нужните количества у нас, трябва да заработи LNG-терминалът в Александруполис, в който България ще има акционерно участие от 20%. Кога обаче ще бъде готов той?. “Това е въпрос за 1 милион долара. Строи се, но бавно”, отговори той. Прогнозите на енергийното министерство са това да стане през 2020 година.

Още по темата

Тогава се очаква да влязат в експлоатация и интерконекторът Гърция – България, както и Трансадриатическият газопровод, по който ще се транспортира предимно газ от азербайджанското находище “Шах Дениз II”.

За тръбния газ нещата са по-ясни. България има договор с азербайджанската държавна нефтена компания СОКАР и през 2020 г. се очаква да внасяме от там 1 млрд. куб. метра газ на година. При положение, че потреблението у нас е 3 млрд. куб. метра годишно, на практика това е една трета от нужните ни количества.

Да говорим за газов хъб без руски газ е просто смешно, смята проф. Тасев. Той ще дойде по разклонението на “Турски поток” у нас. За целта трябва да бъде изградена липсващата инфраструктура в страната ни. Израждането на липсващите газопроводи – 11 км от турската граница и 484 км от Провадия до сръбския град Зайчар, ще струват към 2,28 млрд. лв.

Обществената поръчка вече мина, но изненадващо “Булгартрансгаз” смени избраната фирма, което поставя под въпрос дали трасето би било готово до края на 2019 г., какъвто е амбициозният план на “Булгартрансгаз”.

У нас цената на синьото гориво е 504 долара за 1000 куб. метра.

Жителите на Люксембург плащат по-ниска цена на газа от българите, тъй като цената там е 494,7 щатски долара за 1000 куб.м, показа последното проучване на РИА Новости.

И в Румъния е по евтино – 399,1 долара за 1000 куб. метра. Жителите на северната ни съседка могат да си позволят 1574,9 куб. метра на месец.

България е сред страните, чиито жители могат да си купят най-малко газ със средната си заплата. Страната ни заема 31-во място сред 33 държави по достъпност на населението до природен газ. Един жител у нас може да си купи 1152,9 куб. м на месец със средната заплата в нашата страна.

След нас са само Молдова и Украйна, но причината не е цената, а ниските заплати там. Иначе в двете държави стойността на синьото гориво е съответно – 322,7 и 313,4 долара за 1000 куб.м.


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
3
 
7
 
! Отговори
Pilot преди 10 месеца
Поредната лъжа! Ние някога да сме видяли нещо хубаво от Америка а ? Ще ни принудят да им купуваме скъпата газ , за да не падне тиквеното правителство и ще стане като с Мариците, но хората като не издържат и бегом по света , то и това им е целта без война да ни купят ! Честито на стадото ,което си избира тиквите браво !
39
3
 
3
 
! Отговори
Я, каква преди 10 месеца
Пъстра лъжа в кошничка :)
38
4
 
1
 
! Отговори
Waffen SS преди 10 месеца
"след като започне да функционира хъб “Балкан”,"

Ама с каква газ ще бъде пълнен този хъб и още повече на кого ще го продаваме.Защото излиза,че газта,с която ще се пълни е транзитирана и съответно оскъпена от транзитните такси през Турция и Гърция.А на кого ще я продаваме,загадка.защото тези две страни отпадат като клиенти.Румъния си е решила проблема с газта,чрез собствен добив и чрез доставки от Полша.Сърбия получава от Унгария и Хърватска.
37
3
 
1
 
! Отговори
ERICH преди 10 месеца
""Тогава се очаква да влязат в експлоатация и интерконекторът Гърция – България, както и Трансадриатическият газопровод, по който ще се транспортира предимно газ от азербайджанското находище “Шах Дениз II”.""
Ама нещо не става ясно.Излиза,че газта трябва първо да отиде до Италия и след това да се върне в България.Адриатика е на запад от България,а Азербейджан на юго-изток от нас.
36
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Купете още 2-3 танкера евтин газ, подпишете дългосрочен договор с някаква формула и ще ручаме жабетата като със Софийска вода.
35
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Човекът манипулира! У нас означава цената на дребно, натоварена са акциз ,ддс и печалба на Булгаргаз. Да каже руснаците за колко ни я дават, ама не казва.
34
5
 
3
 
! Отговори
Крим не е руски преди 10 месеца
Путин нападна Украйна и докато обикаляше Украйна с разни патоци се появи конкуренцията ..ха.ха.ха и добре дошло за нас че ми дойде до гуша от скъпия братски газ
33
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Много се говори за това, че у нас газът бил най-скъп. Всъщност цената за потребителите се определя за киловатчас енергия. Според Евростат за 28-те страни е €0.0670 средно, а за България е €0.0437.
Договорите за цената на газа и трансфера по сделките на Булгаргаз и Булгартрансгаз са тайна за обществеността и отговорите на подобни въпроси към съответните лица се избягват съзнателно или са напълно уклончиви.
32
6
 
7
 
! Отговори
Активист на БКП преди 10 месеца
Американският втечнен газ е с много ниско качество . Но от ,, Козяк,, ще ни принудят да купуваме !!!
31
5
 
6
 
! Отговори
БПФ преди 10 месеца
Който иска, да си намери стратегическият доклад на ВР (Бритиш петрол) - една от най-големите газови и петролни компании на света - там точно е написано коя държава колко произвежда, колко потребява, колко внася и колко изнася... за да се убеди, че заканите на САЩ как щели да залеят Европа с американски газ, са просто празни приказки без покритие... защото тоя газ те няма откъде да го вземат, освен ако не го купят от руснаците, де....
30
5
 
7
 
! Отговори
БПФ преди 10 месеца
Странно е как един "експерт" и "професор" не знае, че американският износ е чисто формален, по простата причина, че макар голям производител, САЩ е и огромен потребител? Реално "свободният" им газ е недостатъчен да задоволи дори потреблението на малка Белгия. Отделно - защо в България е най-скъп природния газ? Газпром ни го дава на сравнително ниска цена... но НАШИТЕ крадци удвояват тая цена с мита, акцизи и ДДС !!! Ама това не е политкоректно да се каже, нали?
29
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Пак нещо не разбрах най скъпия газ + съхранение ..на кой ще продаваме или разчитаме на транзитни такси мяза ми на схема
28
3
 
5
 
! Отговори
2а се карат Цвъ пече преди 10 месеца
САЩ и Русия се бият за пазара на газ, България печели Фъ-16ките
27
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
САЩ , може и без пари да ни даде газ. България не е основен консуматор на таз. Няма нино традиции, нито желаещи да ползват газ за бита. Русия също знае , че таз на България не и е нолсова необходим.
Цялата игра е за руските фирми закачени на тръбата, желаещи да изнасят за ЕС.
26
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Чака и виетнамски, бахамски и котдивоарски газ.
25
2
 
6
 
! Отговори
България "печел преди 10 месеца
Евалла, ашколсум.
Не, политиците печелят, народът страда от високи цени на парно.

Я кажете, неуважаеми политици, как като БГ печели, парното само за миналата година скочи с 30%.

То бива пропаганда стил Гьобелс, ама въпроснота надминава едноклетъчното ниво!
24
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ааа така ли !? С тея 0,6% надолу ,кога ще го изплатим тоя хъб ... Ми то като аец белене няма избиване
23
4
 
14
 
! Отговори
Fenasi Kerim преди 10 месеца
Смешно заглавие. Ще купувате руска газ с турска надценка а хъба ще го пълните с газовете на Боко и Пеевски.
22
4
 
5
 
! Отговори
Яко ни шибат преди 10 месеца
Блядистанци

500 долара!

Но местните джендъри им харесва- стига че път да им мирише на водка
21
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Лъжа и измама че сме щели да плащаме по ефтино ! Практиката го показва . Може би ще имаме инструмент да задържаме цената по дълго но и в това се съмнявам . Сащ нямат изгода да преговаряме с русия защото и тяхната цена ше се срути