Ананиев смята: Нова методика за заплатите на медиците

Мед. сестра - с 950, санитар с 560 лв
24 юни 2019 22:37, Петя Славова
30

Нова методика за формиране на заплатите в здравния сектор, предложи днес здравният министър Кирил Ананиев. Съотношението на основните заплати на санитарите, медицинските сестри и лекарите да бъде 1 към 1,7 към 2,2.
Още по темата

Ако основната заплата на санитар е 560 лева, на медицинска сестра ще е 950 лева, а тази на лекар - 1200 лева, което е заложено и в момента в колективния трудов договор, предаде Bulgaria ON AIR.

Ананиев обяви, че започва обиколки в областните болници в страната, за да представи методиката за формиране на заплатите и да я тества с ръководствата.

Министърът ще провери на място как се разпределят и разходват всички средства, които Министерският съвет, Министерството на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса допълнително предоставиха през последните месеци на лечебните заведения за извършена медицинска дейност.

Допълнителните 50 млн. лева бяха отпуснати от кабинета в отговор на протестите на медицинските сестри. Освен това бяха увеличени цените на някои клинични пътеки, за което бяха отделени още 50 млн. лева.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами да премахнат това осигуряване на 4 часа, да погнат сивата икономика, какво е това масово раздаване на Телкове за щяло и нещяло. За миома, дерматит, диабет, защо им е ТЕЛК, добавки от социалните всеки месец. Голямо точене на държавата. Не останаха работещи хора. Ами той работещият получава чисто по-малко от дете с увреждане или от фалшив инвалид.
9
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българинът винаги с готовност се хвърля да защитава вдигането на заплати, особено на хора, работещи за държавата като лекари, учители, милиционери и т.нМного малко хора, обаче, са съгласни, с цел повишаване на заплатите на гореупоменатите да му бъдат повишени данъците, от където идват парите за тези заплати. Даже всички сме за понижаване на ДДС, от което се събират пари за същите тези заплати. В идеалната БГ държава всички ще вземат норвежки заплати при нулеви данъци...Казвайте как става това?
8
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама и така не става, защото някои болести изискват огромна сума за лечение. Никой не знае какво ще му дойде на главата. И все пак може да има 3 опции - базисен пакет, разширен и лукс. Както е принципа на допълнителното здравно осигуряване. Който не плаща, само базов пакет, да забрави за скенер, ЯМР, ехографии и др. Стига с труда ми от зори до мрак, да лекуваме мързеливи тарикати, които само получават, а нищо не дават.
7
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С цел справедливост е удачно да се въведат лични партиди за здравни и пенсионни вноски. Разпореждането с тези пари ще бъде само и единствено от вносителя или семейството му. Така всеки ще потребява, каквото си е спестил, а не едни да внасят, а други да пощипват от общия кюп. Въвеждането на здравни пакети също има резон...както е в реалната икономика, има икономични и луксозни оферти.По тази схема, току виж, се намерили и пари за добри заплати на добрите лекари и сестри.
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докога здравноосигурените с големи вноски ще имат същите права както плащащите минимума? Москов имаше по-хубава идея - 3 пакета. Ананиев го е страх и се мота, уж щеше да въвежда нов модел преди 1 година, а нищо не прави!!!
5
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как лекар с 1200 лв.? Дете с увреждане получава 20 години по 930 лв., а пари за лекарски заплати да няма?
4
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А ония дяволи с белите престилки от Ловеч. Защо не протестират
3
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Предлагам да се спрат всякакви плащания по ТЕЛК и с освободените пари да се повишат драстично заплатите на лекарите и мед сестрите. Например 2500 начално за сестра и 3500 за лекар.Другият вариант е да изтръскаме още богаташите програмисти и кол център агенти, щото те са единствените що годе изкарващи някакви пари в частния сектор в БГ. Леко ме съмнява, обаче, че по тази схема парите ще стигнат. Едните програмисти не могат да изхранят и учителите, милиционерите, военните, чиновниците, пенсиите..
2
1
 
24
 
! Отговори
Този министър преди 4 години
Нормален ли е? Вчера в Кауфланд имаше обява за хигиенист за 1200, а този предлага 1200 за лекар. Лудост.
1
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На санитаря и 100 лв. са му много.