Къде сбърка България по казуса "Volkswagen"?

Отговорите на бившия министър на икономиката Трайчо Трайков
Обновена: 15 юли 2019 12:15 | 15 юли 2019 09:43,
192
Къде сбърка България по казуса "Volkswagen"?
Снимка: БулФото

Вече няколко месеца продължава борбата между България и Турция за привличането на нов завод на автомобилния гигант "Volkswagen". След като решението на борда на директорите на компанията беше отлагано неколкократно, миналата седмица се появиха медийни публикации в немския печат, които отдават сериозно предимство на турския град Измир.

Днес в ефира на bTV бившият министър на икономиката Трайчо Трайков коментира ситуацията и каза, че "се очертава решение, което не е в наша полза".

Още по темата

По думите му, ако бъде взето неблагоприятно за страната ни решение, трябва да се направи анализ на всички стъпки, които са били предприети от участниците в процеса от наша страна, защото иначе "институционалната памет се губи".

Според Трайков по време на преговорите, в опита да бъде привлечена компанията, се наблюдавали и положителни процеси като добро взаимодействие между общинската и държавната администрация, което досега е било "невиждано".

"Не могат да се пренебрегнат обаче и дългогодишните неудачни политики, които са довели до това състояние на образователната система, която не произвежда качествени кадри за бизнеса или липсата на инфраструктура по т.нар. "Северен коридор" от Кулата към Хамбург", обясни той.

Бившият министър изтъкна, че общата среда в една държава също е много важна, но гиганти като "Volkswagen" могат лесно да се договорят с всяко правителство, докато малките компании са по-уязвими от корупционни практики".

Трайков коментира и малките трикова на правителствата, чрез които те раздават стимули на компаниите да инвестират в страната им. "Допълнителните бонбончета" от страна на Турция например са поръчки на коли на "Volkswagen" за цялата турска администрация.

"Когато бях министър, исках да се въведат общи преференции за компании, които избират да правят производството си в ЕС", разкри Трайков.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
160
0
 
1
 
! Отговори
gazaro go6o преди 4 години
Всеки ден го пише и няма да спра..Всички, които още мислите че ГЕРБ, БСП, ДПС са нищо различно, сте за психо диспансер...
159
0
 
3
 
! Отговори
Ази преди 4 години
"Всяко зло за добро" е казал народа.Защо избягаха от Словакия ? Защото страните от Е С в един момент са с претенции за същите заплати , като в Германия и евтината раб. ръка вече не е такава.Решението за завода бие яко и по реномето на Б.Б, да се разбере , че лизачеството и подмазвачеството не вършат работа.Б.сега е ,като нас..ан.Хак му е.
158
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
няма върхивенство на закона...току виж някой партиец им взел бизнеса
157
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БЪЛГАРИЯ НЕ Е СБЪРКАЛА НИКЪДЕ.Знам, че е модерно за всичко да е виновна България, но *** и Пульо да си затварят плювалниците с килийното си образование.Отнася се най-вече за неуките журналясти.
156
1
 
1
 
! Отговори
eha преди 4 години
самохвалкото ще ви докара световното по футбол и ще ви направи най-големия газов хъб на газовите хъбове
155
1
 
2
 
! Отговори
Даааа преди 4 години
на всички ни е ясно че нямаме кадри за такъв завод - квалификацията на по-голямата част от младите хора се свежда до шопската максима - могам да копам а могам и да не копам.
154
3
 
2
 
! Отговори
Кармен Младенова преди 4 години
По света вече спират дизелови и бензинови коли а нашите"специалисти" реват за завод за коли...
153
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
бсп са потомствено сбъркани
152
3
 
9
 
! Отговори
много сте глупави преди 4 години
искат да в завод извън ес и да си перат пари
151
3
 
9
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
"Ларгото пак плаче за ремонт: Счупени плочки, разместени павета"У нас едни плочки и павета не могат да наредят,ние искаме коли да правим.Та нали тези коли ще разпадат още преди излизането от завода.Ние каруци не можем да правим,а коли искаме да правим.Както се казва в народна поговорка"*** няма, гайда иска"
150
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ердоган купува руски ракети и му дават завода, а ние даваме и правиме всичко което искат и не ни дават нищо, как стават тез работи?
149
0
 
6
 
! Отговори
Ю кортес преди 4 години
Последните заводи за леки автомобили с ДВГ ще се строят в Африка.След 2025 година по етапно в градове и държави в Европа започва забраната им.
148
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В това че бсп не бе унищожена йато терористична организация а комънистите *** като руски сеционисти
147
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никъде ердоган е в стойка Г само бсп е по зле от него
146
3
 
7
 
! Отговори
причината преди 4 години
Сега Мерцедес изтегля 700 хил автомобила от 2012-2015 които са имали неизвестен досега софтуер за заобикаляне на изискванията за вредни емисии.Просто VW си мести завода вън от лапите на ЕС.Ние не сме сбъркали. Той и Тръмп обещаваше да извие врата на зелените, ама му седнаха на врата. Те вилнеят и тук. Затова.
145
2
 
12
 
! Отговори
неангажиращо преди 4 години
България няма конкурентните предимства за такъв вид инвестиция спрямо Турция, а и не само спрямо нея! И това е видно отлично дори и с "невъоръжено око" и няма смисъл надълго и широко да обясняваме какво, как и защо. В този смисъл може ли да се говори за българска кандидатура и изобщо доколко стойностна би била тя?! Според мен чисто формално - да, в практически смисъл - категорично не.
144
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Слава на БКП.Комунизма живя,живее и ще живее.
143
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А защо е необходимо да сме сбъркали?
142
7
 
4
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
С комунистите начело-толкова.Когато България се отърве от тях,ще има и повече.
141
5
 
20
 
! Отговори
Сбърка на едно място преди 4 години
- имаме си ГЕРБ! От това по-лошо и по-голяма грешка няма!