Къде сбърка България по казуса "Volkswagen"?

Отговорите на бившия министър на икономиката Трайчо Трайков
Обновена: 15 юли 2019 12:15 | 15 юли 2019 09:43,
192
Къде сбърка България по казуса "Volkswagen"?
Снимка: БулФото

Вече няколко месеца продължава борбата между България и Турция за привличането на нов завод на автомобилния гигант "Volkswagen". След като решението на борда на директорите на компанията беше отлагано неколкократно, миналата седмица се появиха медийни публикации в немския печат, които отдават сериозно предимство на турския град Измир.

Днес в ефира на bTV бившият министър на икономиката Трайчо Трайков коментира ситуацията и каза, че "се очертава решение, което не е в наша полза".

Още по темата

По думите му, ако бъде взето неблагоприятно за страната ни решение, трябва да се направи анализ на всички стъпки, които са били предприети от участниците в процеса от наша страна, защото иначе "институционалната памет се губи".

Според Трайков по време на преговорите, в опита да бъде привлечена компанията, се наблюдавали и положителни процеси като добро взаимодействие между общинската и държавната администрация, което досега е било "невиждано".

"Не могат да се пренебрегнат обаче и дългогодишните неудачни политики, които са довели до това състояние на образователната система, която не произвежда качествени кадри за бизнеса или липсата на инфраструктура по т.нар. "Северен коридор" от Кулата към Хамбург", обясни той.

Бившият министър изтъкна, че общата среда в една държава също е много важна, но гиганти като "Volkswagen" могат лесно да се договорят с всяко правителство, докато малките компании са по-уязвими от корупционни практики".

Трайков коментира и малките трикова на правителствата, чрез които те раздават стимули на компаниите да инвестират в страната им. "Допълнителните бонбончета" от страна на Турция например са поръчки на коли на "Volkswagen" за цялата турска администрация.

"Когато бях министър, исках да се въведат общи преференции за компании, които избират да правят производството си в ЕС", разкри Трайков.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тук в България всичко е объркано вече. Турция ще прави коли, ния най бедните в ЕС ще купуваме самальоти.
99
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
това че тока за бизнеса е с най-висока цена от цяла европа едва ли помага за подобни инвестиции
98
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Държавна Сигурност няма интерес от чужди инвестиции, защото ДС милионерите не могат да виреят при конкуренция. Всеки инвеститор се гони, другото е прах в очите. Официални представители на ДС - Ахмед Доган и Делян Пеевски.
97
0
 
14
 
! Отговори
Само питам преди 4 години
Откога Измир е в източна Европа ?
96
11
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Плачем за едни 1.8 млд инвестиции от Германия , а хвърляме на вятъра 2.2 милиарда за никому , ненужни краварски летящи ковчези Ф-16.При това ще плащаме и заем , а летящите ковчези ще долетят след минимум 3 години.Ето това е икономическа политика по герберски.Пълно безхаберие към народа ни и послушание към краварите.
95
1
 
30
 
! Отговори
гражданин преди 4 години
Хората във властта трябва да усещат народното недоволство от работата им. Само с драскане по форумите не става ...
94
1
 
12
 
! Отговори
гражданин преди 4 години
При тази ситуация не може да има място за равнодушие!
93
2
 
3
 
! Отговори
гражданин преди 4 години
Добре е повече хора на направят като мен. Така управляващите ще видят, че ние обикновените граждани се интересуваме от работата им и не сме равнодушни.
92
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Моделите ще са на чешкия клон, Шкода Карок иСеат Алтера - това са бюджетни коли.Заводът ще е повече филиал на Шкода и под шапката на фирмата-майка.
91
2
 
4
 
! Отговори
гражданин преди 4 години
Всеки от вас може да зададе този въпрос на министъра на икономиката и този на финансите. Подава се молба в съответното ведомство и след няколко дни ще ви разрешат среща. Аз вече съм подал такава и ще ги питам лично.
90
5
 
14
 
! Отговори
Поредно доказателств преди 4 години
Докато *** останали да живеят в бг не вдигнат да изметът ГЕРБ и тяхната зависимост от ДПС все ката ще я карата. Робска земя завинаги.
89
1
 
19
 
! Отговори
историк преди 4 години
две войни загубихме с тях и нищо, французите си гледат румънците и АЕЦ им направиха и Дачия им дадоха да правят
88
0
 
22
 
! Отговори
Иван преди 4 години
щом питате ще Ви кажа - слабата журналистика позволи преди 15 години от едно нещо да се направи герой и да му се повери управлението на страната. То корените на това е още по-назад по времето на соца когато учителите по литература така и не обясниха на децата явлението бай *** и сега бай *** ни учи на живот ....
87
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България няма право да подкупва Фолксваген с пари и земя, защото Германия не дава. Турция има право да подкупва Фолксваген, защото Германия не е против. Проблемът на България е, че е член на Европейския съюз. Пада нашата конкурентоспособност и германските правила не ни позволяват да строим германски заводи.
86
0
 
13
 
! Отговори
1939г. преди 4 години
Цялото ни производство беше за Германия, а сега нищо!
85
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Казуса е сбъркан и забъркан от 1993г. Тогава активисти на ДПС и БСП се активираха да са против ЕС. Така взривиха офиса на ТЕХАСО в Бургас 3днш преди откриване. После в Ловеч завода 1990г. Тридни преди откриването на WV.Е кой има доверие.
84
1
 
22
 
! Отговори
Опс преди 4 години
От Фолксваген първо проучват терена,хората/работната ръка/ и самата държава.Така че новия завод ще е 99% в Турция.
83
0
 
15
 
! Отговори
.... .. преди 4 години
Защото искат с трици маймуни да ловят нашите политици! Хем вълка да е сит хем агнето цяло..Да,ама НЕ
82
0
 
5
 
! Отговори
haha преди 4 години
До РеалистНякой знаели тоя Шкоди дето ще ги прави завода за Фолксваген за КОЙ Пазарса ?ЕС? Китай ? Блиския исток ? Друг .*************************************************************************BG ...
81
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами вместо да се теглят кредити и актуализират бюджети за ненужни и остарели ф16, да бяха субсидирани с тези пари фолксваген поне щеше да има нови 5000 работни места,логистични услуги и.т.н. ,а то безцелно изхарчени патриот бюджета......