Къде сбърка България по казуса "Volkswagen"?

Отговорите на бившия министър на икономиката Трайчо Трайков
Обновена: 15 юли 2019 12:15 | 15 юли 2019 09:43,
192
Къде сбърка България по казуса "Volkswagen"?
Снимка: БулФото

Вече няколко месеца продължава борбата между България и Турция за привличането на нов завод на автомобилния гигант "Volkswagen". След като решението на борда на директорите на компанията беше отлагано неколкократно, миналата седмица се появиха медийни публикации в немския печат, които отдават сериозно предимство на турския град Измир.

Днес в ефира на bTV бившият министър на икономиката Трайчо Трайков коментира ситуацията и каза, че "се очертава решение, което не е в наша полза".

Още по темата

По думите му, ако бъде взето неблагоприятно за страната ни решение, трябва да се направи анализ на всички стъпки, които са били предприети от участниците в процеса от наша страна, защото иначе "институционалната памет се губи".

Според Трайков по време на преговорите, в опита да бъде привлечена компанията, се наблюдавали и положителни процеси като добро взаимодействие между общинската и държавната администрация, което досега е било "невиждано".

"Не могат да се пренебрегнат обаче и дългогодишните неудачни политики, които са довели до това състояние на образователната система, която не произвежда качествени кадри за бизнеса или липсата на инфраструктура по т.нар. "Северен коридор" от Кулата към Хамбург", обясни той.

Бившият министър изтъкна, че общата среда в една държава също е много важна, но гиганти като "Volkswagen" могат лесно да се договорят с всяко правителство, докато малките компании са по-уязвими от корупционни практики".

Трайков коментира и малките трикова на правителствата, чрез които те раздават стимули на компаниите да инвестират в страната им. "Допълнителните бонбончета" от страна на Турция например са поръчки на коли на "Volkswagen" за цялата турска администрация.

"Когато бях министър, исках да се въведат общи преференции за компании, които избират да правят производството си в ЕС", разкри Трайков.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трайка говориш глупусти ама глупуст на търкалета от къде ще минат колите за хамбург ако завода е в турция бе *** загубен ... През македония и ли италия с ферибот или албания ?
119
5
 
8
 
! Отговори
Корупция ?! преди 4 години
VW трябва да са луди да инвестират точно сега в Турция, от където всички инвеститори се изтеглят , поради голямата несигурност !
118
5
 
9
 
! Отговори
VW само вдигат ценат преди 4 години
Накрая заводът ще е в България !
117
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
навсякъде сбърка
116
4
 
16
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
България сбърка ГЕНЕРАЛНО през 2009-та,когато допусна една Шайка,коландрисвана от *** пожарникар,за започне да дърпа конците в Територията!..
115
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фолксваген за Турция, а за ваг*ните - фолк! Сега остава и "СААБ" да заведат дело в международен арбитраж за неспазване основни търговски практики. "Най-големи търговски спорове в СТО са били между БОИНГ и ЕЪРБАС, между ФУДЖИ и КОДАК, между САЩ и КИТАЙ, между ИНДИЯ и САЩ, между САЩ и Русия, между САЩ и ЕС.Там спорят държави и транснационални компании, подкрепяни от своите правителства, чиито годишни финансови печалби надхвърлят стократно БВП на България!"
114
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До РУССКИЙ ОККУПАНТTOVA KOETO STORI EC NA BG ZA 20 GODINI. OSMANCITE NE GO STORIHA ZA 500 GODINI
113
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 127serioooooooooooooozno li breeee :)))))))))
112
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
CQLATA STATIQ BO6 LAF (kakto kazvat turcite)
111
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
това са фалшиви новини от Ердо .Завода ще е в БГ !Имам един съученик от 3-ти клас, който работи във VW във Волсбург, и той ми каза снощи по скайпа !
110
7
 
9
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 4 години
По заповед от ЕС, България затвори ядрените си реактори в Козлодуй. Спряха строителството на АЕЦ Белене. България се отказа от стратегическият отрасъл "Енергетика". Плащате баснословни суми за ВЕИ ток. Унищожихте социалната функция на БДЖ. Унищожихте животновъдството в Странджа и сте на път да унищожите свиневъдството в Добруджа. И когато дойде момент да се покаже ЕС солидарност ви показват среден пръст. Имат ви за най-долнопробна категория хора.Това е истинкото лице на ЕС !
109
0
 
3
 
! Отговори
Минаващ преди 4 години
Е че то инженерно образование има ли в германия откакто ги помня тия нищо не са измислили.Местят едни цилиндри 4-ли да са 5 лин да са 6 ли да са а ве образни а редови а боксер.И така 70 години *** да бяха повече щяха да напреднат.Измислена държава създадена 1871.
108
2
 
6
 
! Отговори
Факт! преди 4 години
Образованието ни е супер зле но в германистан може и да им се струва добро в сравнение с новите немци от Пакистан.В Америка които са най-развитата държава в Света Спейс Екс Тесла Кадилак Епъл и тн.Българският псевдо инженер най-много да прави Биг Мак в местният макдоналц.Не за друго ами защото за нещо повече трябва да си пусне компютъра а него са го учили да черта е с молив 2Б.
107
2
 
8
 
! Отговори
БГ преди 4 години
Турция не спечели тя си купи завода събрано всички бонуси ще излязат цената на половината завод
106
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България не е сбъркала - просто проетното безумно решение от мениджмънта на Фоклсваген.Спомнете си наглата реклама в САЩ:Екологичен и чист дизел, произведен в Германия!
105
1
 
9
 
! Отговори
komitata преди 4 години
разбрах че ще правим Ф16 ама трябва още самолети да вземем
104
3
 
7
 
! Отговори
R3v0lv3r преди 4 години
Това със завода бяха глупости, за разлика от Турция ние нямаме достатъчно работна ръка, повечето хора биха си останали в къщи, но не и да бачкат.Проблемът, е че Германците продължават да наливат пари в държава, която не следва европейската политика.
103
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
състоянието на образователната система ни е добро. Доказват го ИТ-тата ни, както и многото емигрирали инжинери, работещи във топ международни компании - включително във Фолксваген!
102
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Смятай колко зле е работата, че са гоови да отидат в диктаторска и ислямска страна, само и смао, да избегнат нашата :)
101
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Къде сбърка България...Като за начало, че е Българя ...