Марешки до Тръмп: Спрете сделката за F-16, българинът живее с $600!

Покупката на самолетите хвърляла в мизерия един достоен народ
Обновена: 19 юли 2019 17:47 | 19 юли 2019 17:45,
184
Марешки до Тръмп: Спрете сделката за F-16, българинът живее с $600!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки покани американския президент Доналд Тръмп в България заради току-що одобрената от парламента сделка за купуването на новите изтребители F-16 от САЩ.

Още по темата

В писмо до Белия дом той разказва за бедността и лошите условия в България и го кани да дойде у нас, за да чуе гласа на хората. Марешки предлага на Тръмп и САЩ да предоставят безвъзмездно на България военната техника.

"Президентът Тръмп гледа да си продаде стоката, но има факти, които трябва да знае. В тази връзка ще изпратя отворено писмо с въпроси защо най-богатата държава обрича на мизерия най-бедната държава в ЕС. Каня го да посети България и да чуе мнението на българския народ. Надявам се, че това писмо ще привлече вниманието на страните членки на ЕС", каза по времето на брифинг в парламента лидерът на "Воля".

В писмото Марешки изрично подчертава, че проблемът не е в това дали се купуват американски, шведски или други самолети, в огромния разход, непосилен за българската държава в момента.

В обръщението си към американския президент той подробно описва лошите условия в България и демографската катастрофа у нас.

"Ще се съгласите с мен, че ако една сделка е коректна, то би следвало и двете страни да печелят. В случая, за жалост, не е така. Моята страна губи и то много! Вероятно не са Ви казали, но в момента в България минималната месечна работна заплата е 320 долара, средната – около 600 долара. Средната пенсия е 224 долара. Всеки ден родители на болни деца излизат с призиви за дарения, защото не могат да си позволят лечение. Раждаемостта драстично спадна - младите семейства не могат нормално да отглеждат децата си, заради финансови затруднения. Според прогнозите, до 2050г. България ще бъде демографска пустиня, ако не се вземат спешни мерки. България е най-бедната страна в Европейския съюз, а българите- най-ниско платените с най-нисък жизнен стандарт. Предполагам не сте чували фразата „работещи бедни”. Това е определението, което се използва тук за хората в трудоспособна възраст – имат работа, но не могат да покриват дори елементарни битови разходи", пише в писмото, което Марешки прочете пред журналисти.

Марешки цитира и проучване на общественото мнение, според което повече от 90% от българите искат милиардите за самолети да бъдат дадени за подобряване на здравеопазването, образователната система, за политики за майките и децата, за пенсионерите, за икономическо развитие и справяне с ширещата се навсякъде битова престъпност.

"Защо САЩ не направят жест към България като лоялен партньор в НАТО и не предоставите безвъзмездно такава техника, щом за САЩ е толкова важно България да я притежава? И защо не предислоцират своя ескадрила в базите си у нас?, пита още лидерът на "Воля".

В заключение Марешки изтъкна, че сделката за изтребителите обрича на бедност още едно поколение и ще доведе до сериозно сътресение в бюджета на държавата за десетилетия напред.

"Не обричайте на мизерия един достоен европейски народ с хилядолетна история и култура! Ще допуснете ли това да тежи и на Вашата съвест?”, завърши той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма кой да те чуе г-н Марешки. Нали повечето време бехте заедна с ГЕРБ.
136
5
 
12
 
! Отговори
Асифон преди 4 години
Шест таталясника . С тях и без тях все е тая. Но май пак едни хора ще прибират едни пари. Нашите пари . Ние всички заедно плащаме масрафа без никой да ни пита. Мафията си има държава . А един държи мафиозите и следва че и държавата и хората в нея са негова собственост
135
1
 
12
 
! Отговори
Човек преди 4 години
Държавата ни не прогресира.Затова са виновни и управляващите, и ние, защото ги оставяме да безчинстват. Хората се чувстват безсилни. Какво може да се направи? Трябва да разпространим посланието - да покажем на хората, че имат силата да променят нещо. Трябва да действаме. Не трябва да гласуваме за крадци и не трябва да спираме да негодуваме. Дори и управляващите да замажат работата и да симулират дейност, не трябва да спираме докато цялата държава не се е оправила. Иначе нищо няма да се промени.
134
0
 
8
 
! Отговори
пипи дългото чорапче преди 4 години
Ако не знаете истинските мошеници и от кои фирми хората се оплакват има си сайтове за това.Проверете има ли оплакали се от Марешки негови служители или попитайте в негова аптека по тактичен начин.Все някой с намеци ще ви каже.Но щом ветеринарен лекар работи там и е много доволен,...
133
20
 
7
 
! Отговори
Saki преди 4 години
Всички страни купуват, ще купуваме и ние. Колко е скъпо няма значение. Но такива национални предатели като тоя мутрофон варненски не понасям. Тука живеят и горди българи и не желаят да се молим на Тръмп, мъмп, путуни и т.н.И как така от негово име ще говори за целия народ.
132
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Писмото е ок вярно е но Тръмп подобно на много от нас като четат новини за Благо или Златка. Просто ще мести.
131
2
 
9
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 4 години
* Обадих се на Саудитския Крал, казах му:-Виж сега , ние Ви пазим и вие печелите пари и живеете добре, Сега до 2 седмици , ще ни преведете 500 милиона, ако не ги преведете - след 2 седмици пак ще се обадя - но сумата ще е в пъти по голяма - и Вие ще ги преведете - Нямате избор !!!И кралят каза - добре , ще ги преведем. И ги преведе. За 3 минути изкарах 500 милиона :)))*Д. Тромб на митинг в САШ - 2019 година :)))Който не вярва да провериХА-ХА-ХА-ХАААААААААА
130
8
 
5
 
! Отговори
Берлин преди 4 години
Що просто не се помоли на банкянският ви шаман ,ами пак трябва да ставате смешни на целият свят ???
129
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Марешки да си махне незаконната постройка от плаж Кабакум и тогава да се прави на много загрижен.Въпросната двуетажна постройка е изградена директно върху пясъка.На всичкото отгоре 200м плажна ивица около постройката е покрита 100% с легла и чадъри-друго нарушение на закона,който предвижда 50% свободна зона
128
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Той Марешки плаща ниски заплати на служителите си.
127
3
 
11
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 4 години
Много хора - пенсионери, ученици, болни - живеят с 600$ на ГОДИНА !!!ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА
126
0
 
3
 
! Отговори
пипи дългото чорапче преди 4 години
Извинявам се,магистър фармацевт
125
0
 
27
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Масово работещите в провинцията българи живеят с по 280 $, а не с 600. А пенсионерите масово нямат и по 200 $ месечно...
124
7
 
12
 
! Отговори
един българин преди 4 години
Прав е Марешки за изтребителите.Напълно наясно съм че това е последен шанс за нашите ВВС.Напълно съм наясно и че ние имаме такова задължение към НАТО.Обаче това са много пари.Свежи пари.Ние имаме отчаяна нужда от тях.Но не съм съгласен Марешки да пише такава глупост до Тръмп.Звучи отчаяно тъпо и обидно за мен като българин.Без да броим че няма да има никакъв ефект.Лапешка работа.
123
1
 
5
 
! Отговори
До 135 от пипи преди 4 години
Приятелката ми е маги стърчащи фармацевт и се премести при негова аптека.Знам колко взима,така че си трай като не знаеш!
122
4
 
19
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 4 години
Абсолютно прав Е Марешки ,това с Ф-ките си е чист колониален кръвен данък!
121
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
МАРЕШКИ Е РУСКИ.. !КОМАНДВА СЕ ОТ РУСИЯ И ВНАСЯ БЕНЗИН НА ДЪМПИНГ В БЪЛГАРИЯ, А ЗА ДА ПРИВЛЕЧЕ СИМПАТИЗАНТИ НА РУСИЯ.
120
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До пипи дългото чорапчеХаха...точно взимат 5-6 бона, взимат колкото и в другите аптеки, тоест никакви пари.
119
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е какви пари вземат, като всички никви. Разбирам да си правиш ПР на морална тема ама да си в темата. Всички при тебе да бачкат на 3к. Ама като ти караш порше, а чиновника ти бачка за 700 800лв... Някакси остава чист популизъм.
118
7
 
9
 
! Отговори
пипи дългото чорапче преди 4 години
Между другото,той плаща добри заплати и винаги е редовен.В аптежките му се натискат да работят фармацевти взимат много добри заплати,колкото ай ти специалисти,към 5000или6000лева.Не съм му фен това е обаче факт!