Марешки до Тръмп: Спрете сделката за F-16, българинът живее с $600!

Покупката на самолетите хвърляла в мизерия един достоен народ
Обновена: 19 юли 2019 17:47 | 19 юли 2019 17:45,
184
Марешки до Тръмп: Спрете сделката за F-16, българинът живее с $600!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки покани американския президент Доналд Тръмп в България заради току-що одобрената от парламента сделка за купуването на новите изтребители F-16 от САЩ.

Още по темата

В писмо до Белия дом той разказва за бедността и лошите условия в България и го кани да дойде у нас, за да чуе гласа на хората. Марешки предлага на Тръмп и САЩ да предоставят безвъзмездно на България военната техника.

"Президентът Тръмп гледа да си продаде стоката, но има факти, които трябва да знае. В тази връзка ще изпратя отворено писмо с въпроси защо най-богатата държава обрича на мизерия най-бедната държава в ЕС. Каня го да посети България и да чуе мнението на българския народ. Надявам се, че това писмо ще привлече вниманието на страните членки на ЕС", каза по времето на брифинг в парламента лидерът на "Воля".

В писмото Марешки изрично подчертава, че проблемът не е в това дали се купуват американски, шведски или други самолети, в огромния разход, непосилен за българската държава в момента.

В обръщението си към американския президент той подробно описва лошите условия в България и демографската катастрофа у нас.

"Ще се съгласите с мен, че ако една сделка е коректна, то би следвало и двете страни да печелят. В случая, за жалост, не е така. Моята страна губи и то много! Вероятно не са Ви казали, но в момента в България минималната месечна работна заплата е 320 долара, средната – около 600 долара. Средната пенсия е 224 долара. Всеки ден родители на болни деца излизат с призиви за дарения, защото не могат да си позволят лечение. Раждаемостта драстично спадна - младите семейства не могат нормално да отглеждат децата си, заради финансови затруднения. Според прогнозите, до 2050г. България ще бъде демографска пустиня, ако не се вземат спешни мерки. България е най-бедната страна в Европейския съюз, а българите- най-ниско платените с най-нисък жизнен стандарт. Предполагам не сте чували фразата „работещи бедни”. Това е определението, което се използва тук за хората в трудоспособна възраст – имат работа, но не могат да покриват дори елементарни битови разходи", пише в писмото, което Марешки прочете пред журналисти.

Марешки цитира и проучване на общественото мнение, според което повече от 90% от българите искат милиардите за самолети да бъдат дадени за подобряване на здравеопазването, образователната система, за политики за майките и децата, за пенсионерите, за икономическо развитие и справяне с ширещата се навсякъде битова престъпност.

"Защо САЩ не направят жест към България като лоялен партньор в НАТО и не предоставите безвъзмездно такава техника, щом за САЩ е толкова важно България да я притежава? И защо не предислоцират своя ескадрила в базите си у нас?, пита още лидерът на "Воля".

В заключение Марешки изтъкна, че сделката за изтребителите обрича на бедност още едно поколение и ще доведе до сериозно сътресение в бюджета на държавата за десетилетия напред.

"Не обричайте на мизерия един достоен европейски народ с хилядолетна история и култура! Ще допуснете ли това да тежи и на Вашата съвест?”, завърши той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
9
 
13
 
! Отговори
МАРЕШКИ Е: преди 4 години
БИВШИЯ ШОФЬОР НА АПТЕЧНО У-НИЕ НА СОЦА.ЖЕНА МУ Е РУСКИНЯ, А ТЪСТА МУ Е ЧОВЕК НА РОСНЕФТ.КАК ЩЕ ГЛАСУВА ЗА Ф-16,КАТО ЩЕ МУУВЕХНЕ БИЗНЕСА С ЕВТИНИЯ БЕНЗИН?!!!ЕЛЕМЕНТАРНО Е!!!!
116
7
 
10
 
! Отговори
пипи дългото чорапче преди 4 години
Подкрепям го,макар да няма шанс
115
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
на всички руски партии им биха шута след Атака ред е и на Воля и почнаха да говорят глупости
114
7
 
10
 
! Отговори
БГ преди 4 години
Г-н Марешки работниците в бензиностанциите ти и аптеките ти какви заплати вземат предполагам им заплащаш достойно труда с над 1000$ месечна заплата
113
4
 
9
 
! Отговори
Я па я..! преди 4 години
Спокойно. Марешки не знае адреса на Тръмп. Никакво писмо няма да праща. Ха , ха...!
112
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
а ти с колко живееш? мирише на пръдня яко тука
111
4
 
12
 
! Отговори
Таратор преди 4 години
Абе Ярешки, защо не напишеш писмо до Путин да намали цената на газта, която е бая висока, щото българина живее....
110
5
 
12
 
! Отговори
Пенсионер преди 4 години
Интересно защо Марешки се заблуждава че ако се спре сделката ,българина ще заживее с 1 200евра , вместо 600? това няма как да стане , а и самолети няма да имаме.
109
4
 
10
 
! Отговори
Един от Дивия Запад преди 4 години
Всеки, който дири дружба и съдейсъвие с чужденци срещу българи е предател.*** има едни хора, дето тъй са свикнали.За г-н Марешки над Народното събрание на България е Президента Тръмп.Г-н Марешки!Не Тръмп, а Сената разреши сделката!
108
2
 
18
 
! Отговори
Хахаха преди 4 години
Боли го **** Тръмп как живее българина!
107
11
 
16
 
! Отговори
асфалдо риос преди 4 години
г-на Магарешки все повече се разкрива като руско ***,те оттам са му и парите де.Ако някой софиенец все още не знае де
106
9
 
6
 
! Отговори
фатмака преди 4 години
Марешки е поредния лакей на властта,но с Частни интереси.Поредната частна фирма във властта.
105
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Правилно го е написал човека,лошото е че Тръмп едва ли ще го прочете
104
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За мен Марешки може би не е най-квалитетния български политик в момента,не е като софийските паркетни лъвове в Народното събрание,няма този гьон-суратлък като на комунистите от Герб и Бсп,но има време и ще се обиграе в политиката-него живота го учи.Стъпка по стъпка.Иначе съм напълно съгласен с мнението му за безполезните за народа ни фърчила.
103
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тръмп: Да спра сделката, за да живее американецът с 600 долара?
102
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На тоя *** селянин кой му се връзва още
101
9
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Които си е направил труда да прочете написаното,няма как да не е съгласен с думите на Марешки.
100
12
 
11
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
този изби рибатанезнам дали доналд ще падне от стола ама аз паднах няколко пътинакрая марешки ще се пробва с малко пиар пред нас публиката а а доналд ще с ее посмялвсе едно някой от махалата да му каже на марешки абе бате дай на нас в махалата едната си аптека и едната си бензиностанция без пари че ти си най богатия а ние сме най бедните ама понеже по линия сме си градски ...а преди време думите на марешки бяха че той у нас е българския доналд тръмп...мисленето му е с много малко логика май
99
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ВСИЧКИ МИЛИОНЕРИ СА РЕВНАЛИ ЗА НАС БЕДНИТЕ- С ТАКИВА БРАТЯ, НЕ НИ ТРЯБВАТ ВРАГОВЕ.. В ЦЯЛ СВЯТ Е ЧЕСТ ДА ПОМОГНЕШ НА БЕДНИТЕ, КОИТО ГРАДЯТ ИКОНОМИКАТА ТУК ДУГАРЯТ МИЛИОНЕР КРАСИМИР ДАЧЕВ РЕЧЕ- НИЕ НЕ СМЕ ЗАБОГАТЕЛИ ТОЛКОВА- ИМАМ 37 ОФШОРНИ ФИРМИ И ЯХТА, СЕГА СА НА МОЕ ИМЕ- ЦИНИЧНО НАЛИ. МЛАДОСТТА НИ МИНА ДА ЧАКАМЕ КОМУНИЗМА ЗАД ЪГЪЛА, ЖИВОТА НИ ИЗМИНА ЗА ДА ЧАКАМЕ КОМУНИСТИТЕ ДА СТАНАТ ДОСТАТЪЧНО БОГАТИ ЗА ДА НИ БЪДЕ ДОБРЕ И НА НАС- ДЕЙСТВИЕ А НЕ ГНУСЕН ПЛАЧ ДРУГАРИ- СТИГА СТЕ РЕВАЛИ.
98
10
 
17
 
! Отговори
Привет от Албания преди 4 години
Евалла на Марешки!Не се върза на на хорото водено от корумпираното Шкембе войвода и Балкянският миротворец!