Каролев убеден: Реално бедните в България са много малко

През 2020г. бедните ще станат по-малко, заяви Иван Нейков
Обновена: 13 авг 2019 11:35 | 13 авг 2019 11:35,
677
Каролев убеден: Реално бедните в България са много малко
Снимка: БулФото

Реално бедните в хора в България са много малко. Това са хора, които са на минимална пенсия и нямат семейства, които да ги подкрепят. Друга такава група хора е на тези с много ниска квалификация. Това каза пред Нова финансистът Владимир Каролев в дебат в бившия социален министър Иван Нейков.

Още по темата

По думите му, изчисленията на синдиката КНСБ, че всеки четвърти работещ е беден са абсолютно неверни.

"Те го изчисляват неправилно. „Според статистиката на Европейската статистическа служба през 2018 година работещите бедни във възрастовата група 18-64 години са 10,1% при 9,4% средно за ЕС. Ние сме малко повече, но не сме така, както казва КНСБ”, коментира Каролев.

Иван Нейков пък допълни, че икономиката на страната се развива така, че очаква през 2020 година да има по-малко бедни, отколкото има в момента, поне от чисто статистическа гледна точка.

"След като има ръст на заплатите, е нормално това", обясни Нейков.

Той допълни, че за последната година статистиката дава ръст на средната работна заплата с 12%.

"При положение, че задържим този праг на бедността това означава, че хората под него ще бъдат по-малко отколкото са били по-рано", коментира Нейков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


677
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
475
4
 
27
 
! Отговори
Meri преди 4 години
След тези думи би следвало на всички да стане ясно какъв финансист е г-н Каролев, не знам защо продължават да го канят по студия и да го правят известен. За съжаление той е изключително неграмотен и тези му думи го доказват.
474
12
 
2
 
! Отговори
икономист преди 4 години
Разбира се, в България има много корупция, но въпреки това, хората, които имат съответните качества, които по-долу съм изброил, ще са успешни навсякъде по света, дори в България. А тези, които ги нямат, ще живеят зле, дори да са се родили в Западна Европа. Така действа пазарната икономика. Когато не си конкурентен на пазара на труда, получаваш по-ниски доходи, ако изобщо някой плати нещо за труда ти!Да не мислите, че в Западна Европа няма хора, които бъркат по кофите?
473
4
 
3
 
! Отговори
икономист преди 4 години
До до икономистТези мутри са си сложили главата в торбата, особено ако се занимават с незаконен бизнес. Но дори за незаконния бизнес се изискват качества, и те явно ги имат. Щото и там има конкуренция, както и различни интереси, които няма как да не се засегнат. Освен това, много бързо може да му фалира хотела, ако не знае как се прави такъв бизнес!
472
4
 
10
 
! Отговори
до икономист преди 4 години
Нашите мутри дето имат хотели по Черноморието сигурно са с вродена финансова култура,енергичност и разбират от висша математика.Сигурно защото много разбират и от сметки,гледат как да не платят и на персонала.А депутатите са станали богати,защото са спестявали от банички.Това което си го написал не важи за България,може би САЩ,но не и за мутренската ни страна с администрация от калинки. Това е реалността,която аз виждам. Твоята представа е по-скоро утопична.Нека не спорим повече.
471
8
 
5
 
! Отговори
икономист преди 4 години
Тези, които давате минуси, какво искате да кажете? На Богатите хора да не би да им падат пачки по главите? Ако не се занимават ежедневно с обслужването и развиването на бизнесите си, ще загубят всичко, което имат. Освен ако не са наследили милиарди, но това е друга тема... За да развиват бизнеса си, и дори само да го задържат на определено ниво, са необходими редица качества. Колкото и да са ми неприятни някои бизнесмени, трябва да признаем тези неща.
470
9
 
4
 
! Отговори
икономист преди 4 години
Забравих да спомена, че трябва да имаш и финансова грамотност, защото не всеки може да си прави сметката по отношение на парите, които харчи. А за да спестиш пари(начален капитал за бизнес), трябва да можеш да си правиш сметката по отношение на ежедневните си разходи. Дори това да означава, да се лишиш от определени удобства, за дълъг период от време.
469
11
 
2
 
! Отговори
икономист преди 4 години
Всичко е възможно, но се изискват определени качества, много от които са вродени за съжаление!
468
12
 
0
 
! Отговори
икономист преди 4 години
До до икономистНе съм съгласен, точно до енергичност и предприемчивост опират нещата! Ако си енергичен, ще работиш повече, включително и в почивните дни, и ще си спестиш пари за необходимия начален капитал. Ако имаш хубава идея за бизнес и си достатъчно работоспособен(енергичен), ще се преместиш в друг по-голям град, продавайки цялото си имущество и със спестените пари от работата, пак мажеш да си отвориш собствен бизнес... В началото дори можеш да живееш под наем, докато се замогнеш.
467
4
 
16
 
! Отговори
до икономист преди 4 години
Бизнес НЕ се прави без пари,ако нямаш начален капитал,каква фирма да правиш?? Който си отвори по един квартален магазин (в началото на 90-те) отдавна фалира. В средно голям град, където няма големи компании, вероятността да фалира магазин за хранителни стоки или дрехи е над 97%,освен ако не е прикритие за нещо друго,като дейности от незаконно лихварство или друга незаконна дейност. Не е въпрос до енергичност. В администрацията се набутваш, само ако си близък с кмета. Всичко опира до ПАРИ.
466
12
 
2
 
! Отговори
икономист преди 4 години
Това ще го има, докато я има пазарната икономика, която създава тези неравенства в обществото. Иначе на теория всеки има шанс за по-добър живот, но на практика се получава нещо съвсем различно. Но все пак смятам, че всеки човек, който има подходящия набор от качества, има шанс за добър живот, дори и в държава като България. Проблемът е за тези, които просто ги нямат тия качества. Разбира се, ако ти вземат жилището или се родиш в приют, шансовете ти за добър живот рязко намаляват.
465
19
 
3
 
! Отговори
икономист преди 4 години
Тази жена, за която говориш, ако беше свръх енергична( а тя явно не е), щеше да се хване на две три работи едновременно, и от спестените пари щеше да си отвори собствен бизнес, с който да увеличи шанса си за по-добър живот. Обаче за това е необходима предприемчивост, което е различно от математическата интелигентост, както свръх работоспособност, както за периода преди отварянето на собствен бизнес, така и след него...
464
5
 
5
 
! Отговори
икономист преди 4 години
До до икономистИмаш право, просто е имала лош късмет. Но тя пак е успяла до някъде, щом сега е в чужбина и работи нещо, дори и да не е това, което най-много иска. Защото има и хора с инженерно образование, които бъркат по кофите... Опитвам се да каже, че не трябва да е задължително човек да има определени качества, че да води достоен живот. Трябва да организираме така средата си, че да има място за всеки по слънцето.
463
6
 
1
 
! Отговори
икономист преди 4 години
Имат предприемачи, на които също им е много трудно да се занимават с бизнес, но тръпката от успешно реализираните сделки, е по-силна от чувството на физическа и психическа умара, която понякога усещат. В крайна сметка, това им занимание, се отразява зле на здравето им в дългосрочен план. Просто защото при тях липсва този бутон, който го има при уж "мързеливите хора", и трябва да ги предпази от свръх натоварване. Става въпрос за ген, който подтиска действието на друг ген или група от гени.
462
1
 
15
 
! Отговори
до икономист преди 4 години
Жената е на 60 г. Когато тя е била млада компютърът все още дори не е бил на чертеж.Каква вина има,че не е на 20 години сега?Защо тогава никой не е оценил качествата й? Дори я накарах да направи тест за интелигентност(почти всички въпроси са задачи),изкара коефицент колкото Гари Каспаров. Така че не пиши за математически задачи,кой може и кой не може да ги реши,защото ще изненадаш за обикновенитехора..Някой път е и съдба,човек прави най-доброто ама като няма средства е прецакан.
461
9
 
1
 
! Отговори
икономист преди 4 години
До АнонименПарите нямат нищо общо тук. Има много хора, които са си спестили пари достатъчни за да си отворят малък бизнес, но не го правят, защото просто не могат, нямат предприемачески усет! Не са сигурни, че ще успят в това начинание, а ако се провалят ще изгубят парите. Една от причините е, че просто не искат да отделят толкова от времето и живота си за работата. Или просто нямат тази енергия.
460
2
 
12
 
! Отговори
бедняк преди 4 години
Ами по-малко ще са. Като им дойде акъла и се изнесат от БГ, ще останат много малко. Накрая ще останат само богаташите (2-3 000 души) не знам само кой ще им слугува и ще ги прави още по-богати тогава.
459
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каролев трябва да знае ,че 1.3 млн. пенсионери взимат пенсия под 300 лв.или малко над половината.А между 300 и 400 лв. 327 хил. българи.Тъй,че тъй.
458
5
 
6
 
! Отговори
икономист преди 4 години
До СектаНе всички богати хора са наследили своето състояние. Има много такива, които са го придобили благодарение на своята предприемчивост и находчивост. Това пак е умение, което не се учи в университет. Освен това, за да задържиш богатството си, е необходим ежедневен труд, често пъти по-голям от този на редовите работници. Предприемачите в повечето случаи са хипер активни хора, които живеят за да правят бизнес, и едновременно с това са интелигентни. Но интелигентност от друг тип...
457
1
 
9
 
! Отговори
до 476 преди 4 години
Аз пък ще ти кажа,че с НИЩО не й е помогнала математиката и не лъжа. Самата тя ми го сподели,каза ми:,, Учех по цели нощи и решавах задачи,учителката ми по математика виждаше,че само аз мога да реша сложните задачи от класа,но не искаше дори да ме сложи в списъка за деца,които подготвяше за Олимпиада. Просто не искаше да получа шанс,дори веднъж. За обикновените хора е така." Жената емигрира преди няколко години, работи в чужбина,но мен ме хваща яд на държавата всеки път като се сетя за това.
456
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каролев убеден трябва реален рестарт на 10ноември 89г.