Лекарите, които ни лекуват: Над 60% напредват към "трета възраст"

Криза на млади кадри при хората с бели престилки, но...
8 сеп 2019 09:45, Петя Славова
149
Лекарите, които ни лекуват: Над 60% напредват към "трета възраст"
Снимка: Reuters

В края на лятото, с издаването на задължителните здравни карти за учениците, се задава и тревожна тема - всеки втори лекар е на възраст над 51 години. Данните са на Българския лекарски съюз. Над 60 % от хората в бели престилки бързо и сигурно напредват към графата "трета възраст". Една четвърт от лекарите вече са в пенсионна възраст.

Прогнозата на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари е, че само след 5 години 98 на сто от семейните лекари ще са над 50-годишни.

Още по темата

Освен криза за млади лекари, вече има и сериозен недостиг за конкретни специалисти. Търсят се над 400 педиатри, незаетите места за семейни лекари са около 450. Тези тревожни данни не убягнаха и на гостите на юбилейния международен медицински конгрес, който се провежда в София този уикенд.

Доц. Станимир Сираков от УМБАЛ "Св. Иван Рилски" обясни, че условията на работа за младите специалисти не са добри. "Повечето от тях търсят реализация навън. Работиш срещу една административна машина, която не помага, а пречи. Много колеги се обезверяват", каза доц. Сираков пред Нова тв за липсата на млади специалисти.

По думите му мярката на държавата да плаща 3 години специализация на лекарите не помага. "Това не е достатъчно, защото ако им се даде шанс за по-голяма реализация, тогава те и ще видят причина да останат тук", каза още доц. Сираков.

Президентът на ЮЕМФ доц. Андрей Кехайов обясни, че този проблем трябва да бъде разгледан комплексно. "Държавата прави някакви стъпки. В България се инвестира за високи технологии, заради които ако ги нямаше, лекарите нямаше да има за какво да работят, но и са нужни по-добри условия, за да се задържат младите специалисти", заяви той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
6
 
13
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
Молете се да не влизате в болница!! Нещо страшно е !! Няма значение частна или държавна- единственото което почват да правят е - да смятат колко ще получат от Здрвната каса -без да ви правят никакво лечение- После ви държат като заложник няколко дни - и накрая -довиждане !
17
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Границите бахя затворени от Запада, не даваха визи за българи. Всеки който получеше западна виза можеше да пътива на запада, изходни визи отказваха само на криминалните и престъпниците.
16
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НЯМАМЕ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ!!! ТАЗИ ГОДИНА ОСВЕН ЧЕ СИ ПЛАТИХ ВСИЧКО КАТО ПОП, А И ОТГОРЕ В РЕНОМИРАНОТО ДЪРЖАВНО ЗАВЕДЕНИЕ, ПОЛУЧИХ КУП ОБИДИ ОТ ЧАСТ ОТ . МЕД СЕСТРИТЕ. ЛЕКАРИТЕ НЕ ОСЪЩЕСТВЯВАХА ПОЧТИ НИКАКЪВ КОНТАКТ... А ОТ ЧАСТНСТА БОЛНИЦА СИ ИЗЛЯЗОХ ПО-БОЛНА ОТКОЛКОТО БЯХ, ПОРАДИ НЕМЪРЛИВОСТТА НА ЕДНА СЕСТРА...
15
1
 
16
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
В България няма единствено дефицит за депутати и кметова!
14
1
 
6
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Скапaно здравеаопазване + много пиене = шампиони по смъртност
13
5
 
5
 
! Отговори
До 13 преди 4 години
До АнонименМного работи имаше , но нямаше отворени граници иначе народа щеше да се изнесе . На границата стреляха на месо, а сега всяка събота и неделя ходиш на разходка в Гърция и Турция.
12
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бихме ги , клахме ги, обиждахме ги и им плащахме колкото да не умрат. Сега какви лекари търсите. Няма , няма и да има.
11
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ПЕНСИОНИРАНЕ НА ПЕНСИОНЕРИТЕ.
10
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Медицинските университети да променят учебната програма и да заменят дисциплините с кратки курсове студентите да учат таблици коя болест, какви симптоми, какво лексрство, това може да се науци от всеки и да си носиш тази таблица и да лекуват. Така повече млади хора ще могат да завършат медицина и да станат лекари да лекуват. Държаеат и медицинските университети да направят прометите в програмата.
9
10
 
4
 
! Отговори
Демократ преди 4 години
Българинът трябва да разбере, че при демокрацията здравето както и всичко останало е стока и струва пари, и лекарят е бизнесмен който продава здравна услуга на пазара. Умните и кадърните които са си уредоли живота и са богати могат да си позволят на пазара качествена стока в частните клиники които разполагат с най-добрата апаратура, а неудачниците и некадърниците които стават сутрин в 6 да блускат за надника по 10 часа и нямат стотинки да си платят парното да се лекуват с чай от липа.
8
8
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Така става когато ги карат учат безумни неща нужни за изпита по медицина Биология и Химия цели 2-3 години и хората ще бягат към специалности с лек прием но да си намерят работа за прехраната си.Моля университетите направете нужните промени!Иначе ще останете с незаети места
7
0
 
6
 
! Отговори
Хахаха преди 4 години
И кво посочете ми един който не е умрял посочете ми някой безсмъртен.Всеки ще умре все някога не.ър китаец с малка па.тка с голема глава с крив нос и тн.Всеки го чака тва дори и без лекари да остане Света кво от тва?!
6
10
 
20
 
! Отговори
До препатил преди 4 години
Да се беше вбесил, че си неграмотен...Тъжно е, когато неграмотен човек седне да ти обяснява, че лекарите, учили 10+ години, са му длъжни.Може да имаш 2 лв. за биричка всяка вечер, 5лв. за цигарки на ден, но нямаш грам мозък, за да си добре възпитано същество.Затова лекарите ни отидоха в чужбина. Да лекуват хора, а не разбирачи
5
10
 
12
 
! Отговори
препатил преди 4 години
До Бонго 5Отворко осигурен съм по всички изисквания които държавата ни налага и се вбесявам когато разни тъй наречени лекари се държат като катаджии.
4
8
 
18
 
! Отговори
Бонго преди 4 години
До препатилЗдравето ти е стока само за работодателя, за теб е актив и се плаща за поддръжката му. Както плащаш за ремонти на кола и жилище, така ще си плащаш и за него.
3
14
 
15
 
! Отговори
препатил преди 4 години
Не ги наричайте лекари това са търговци със здравето на хората.
2
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докато шепа богопомазани доктори вземат тридесет пъти повече от болшинството редови лекари нищо нормално не може да се случи.
1
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
политиците обещават неща, които не изпълняват. Мед сестрите без повишение на заплатите, лекарите също си тръгват и куп още нередности. Родна картинка - народът спи.