Лекарите, които ни лекуват: Над 60% напредват към "трета възраст"

Криза на млади кадри при хората с бели престилки, но...
8 сеп 2019 09:45, Петя Славова
149
Лекарите, които ни лекуват: Над 60% напредват към "трета възраст"
Снимка: Reuters

В края на лятото, с издаването на задължителните здравни карти за учениците, се задава и тревожна тема - всеки втори лекар е на възраст над 51 години. Данните са на Българския лекарски съюз. Над 60 % от хората в бели престилки бързо и сигурно напредват към графата "трета възраст". Една четвърт от лекарите вече са в пенсионна възраст.

Прогнозата на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари е, че само след 5 години 98 на сто от семейните лекари ще са над 50-годишни.

Още по темата

Освен криза за млади лекари, вече има и сериозен недостиг за конкретни специалисти. Търсят се над 400 педиатри, незаетите места за семейни лекари са около 450. Тези тревожни данни не убягнаха и на гостите на юбилейния международен медицински конгрес, който се провежда в София този уикенд.

Доц. Станимир Сираков от УМБАЛ "Св. Иван Рилски" обясни, че условията на работа за младите специалисти не са добри. "Повечето от тях търсят реализация навън. Работиш срещу една административна машина, която не помага, а пречи. Много колеги се обезверяват", каза доц. Сираков пред Нова тв за липсата на млади специалисти.

По думите му мярката на държавата да плаща 3 години специализация на лекарите не помага. "Това не е достатъчно, защото ако им се даде шанс за по-голяма реализация, тогава те и ще видят причина да останат тук", каза още доц. Сираков.

Президентът на ЮЕМФ доц. Андрей Кехайов обясни, че този проблем трябва да бъде разгледан комплексно. "Държавата прави някакви стъпки. В България се инвестира за високи технологии, заради които ако ги нямаше, лекарите нямаше да има за какво да работят, но и са нужни по-добри условия, за да се задържат младите специалисти", заяви той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Статистиките ясно говорят, който си мисли че здравната система работи рано или късно ще разбере, защото рано или късно всеки стига до лекар, там е проблема.
37
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като ядете ***, че сте болни хаха
36
1
 
19
 
! Отговори
Дирижабъл преди 4 години
Проблем е липсата на контрол. Бюджетът за здравеопазването се е повишил с пъти за няколко години, а разлика не се усеща. Тоест парите изтичат по джобове на политици и високопоставени доктори. Накрая всичко излиза през носа на данъкоплатците.
35
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има свестни доктори, но като цяло в България най-добре да не стигаш до доктор, тогава ще разбереш истината защо ги наричат "мафията в бели престилки".
34
0
 
4
 
! Отговори
А бедните българи ?! преди 4 години
Как да се лекуват, бедните българи ?
33
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този сайъ е пълен с комунистически ***. 2-3 дето клепат фъшкийй как преди 89та всичко било прекрасно.и безплатно.Никой не ви е длъжен за нищо. Както вие работите за пари, така и лекарите. В една нормална държава обаче лекарите са добре платени, без изключение. Тука, държавата иска с 1000 лева на месец да задържи млад човек. Няма как да стане
32
0
 
13
 
! Отговори
България днес преди 4 години
Богатия умира само веднъж,бедните - всеки ден от мизерията.
31
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Приблемът е, че българите са некадърни и не стават за лекари, само в чужбина има качесвени лекари, чужбина е рай, рай, рай, а българите не стават.
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Демократе, Аристотел е на друго мнение!
29
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За доктор и поп, трябва да ти идва отвътре, иначе си е печелбарство.
28
8
 
6
 
! Отговори
Демократ преди 4 години
Българите трябва да престанат с комунистическото мислене, и да разбрат че сега сме демокрация, а при деморкацията лекарят е бизнесмен който продава здравна услуга на пазара, здравеопазването е бизнес, и който иска да получи качествена услуга трябва да се бръкне и да си плати, а който е некадърен и беден и няма пари да пие чай!
27
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лошото е, че и когато си плащаш пак нестава, хората със сериозни диагнози са живи само тия които се лекуваха в чужбина.
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Познавам само трима лекари-- човеци!
25
6
 
6
 
! Отговори
Демократ преди 4 години
За днешната мизерия е виновни комунистическото мислене. Деморкацията е най-добрата система, но комунистическото мислене и пречи да се развива, затова в България цари оскотяваща мизерия.
24
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Новите си взимат испитите със слушалки, вече дипломите от България не се признават потчти никъде, а иначе самочувствието на новите доктори е до небето, нищо че като отидеш не могат да ти помогнат.
23
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма да има, защото комунистическото мислене е останало и в хората и в управлението, че лекарят е задължен да те лекува за без пари само защото е положил хипократова клетва.А в същото време касиер в лидл взима 3 пъти колкото млад специализант. Другари, ако това ви се струва нормално, държавата е обречена с хора с подобно мислене
22
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Старите са по-кадърни имат и някакъв морал, от новите нищо не става.
21
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди 1989 г. у нас беше изградена система на здравеопазване, за която днес можем само да мечтаем! А сега се радвайте, че можете да ходите свободно да миете улиците и да берете ягоди на Запад и се молете на западни фирми да дойдат в България да си изнесат заводите да им работят българите евтино.
20
4
 
16
 
! Отговори
Мартисан преди 4 години
Баща ми беше инженер проектант с множество патенти. Лекарите се държаха отвратително с него и с нас, които се грижихме след щетите, които му причиниха. Човекът умря като куче, нищо, че си плащахме навсякъде, нищо, че вероятно беше по-умен от всичките тях на куп. Докато няма затвор за прегрешилите доктори съм против увеличение на привилегиите за тях. Все пак не може само да искаш, а да не носиш никаква отговорност.
19
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А сега като са отворени границите и има банани защи българите са първи по смъртност в света и най-бързо изчезваща нация?