България готова с нова и по-добра оферта за "Фолксваген"?

Плевнелиев твърди, че субсидиите скачат от 135 млн. на 260 млн. евро
Обновена: 16 окт 2019 15:29 | 16 окт 2019 15:29, Камелия Цветанова
145
България готова с нова и по-добра оферта за "Фолксваген"?
Снимка: Reuters, архив

България подобрява параметрите на офертата си към автомобилния концерн "Фолксваген". Това съобщи за БНР почетният председател на автомобилният клъстер Росен Плевнелиев.

Предложението е за увеличаване на субсидиите от 135 млн. на 260 млн. евро. Новината идва дни след сигналите, че Надзорният съвет на компанията преосмисля инвестицията си в Турция.

Още по темата
“Можем да разширим сътрудничеството във "Фолксваген" например в различни сфери. България тепърва ще изгражда електрическа инфраструктура за електрически автомобили. Също така имаме идеи как с допълнителни инфраструктурни и образователни мерки да подкрепим концерна", коментира той.

Росен Плевнелиев изрази надежда Надзорният съвет на компанията да отложи окончателното си решение за ноември, за да преразгледа намеренията си за мястото на инвестицията.

Директорът на Агенцията за инвестиции Стамен Янев обаче отказа да потвърди твърдението на Плевнелиев за новата оферта.

"Страната ни в момента се придържа към подадената инвестиционна оферта към "Фолксваген", но запазва възможностите за нейната промяна, каза Янев пред БНР след среща с министъра на икономиката Емил Караниколов. Двамата са обсъдили темата в контекста на геополитическата обстановка в Близкия изток и отправените през германските медии сигнали за преосмислянето на намеренията за мястото на инвестицията на компанията.

Янев беше лаконичен във възможностите да коментира евентуални промени в параметрите по предложението към инвеститора, но категорично подчерта, че правителството се придържа строго към правилата на Европейския съюз.

"Това все пак не е публичен търг, не е явно наддаване. Смея да твърдя, че ние като екип от страна на правителството анализираме ситуацията, разглеждаме опциите и ако има възможност съгласно европейското законодателство, бихме могли да разгледаме и преразгледаме нашето финансово предложение", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименАз съм за завод в Перник .Модеуът ще се казва ФолксВинкеу
82
7
 
13
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
До 101И завод да им построим и с машини да го напълним за 2 милиона евро пак няма да дойдат защото им е кристално ясно, че за тия 2 милиарда които нашите ще инвестират ФВ ще трябва да дадат поне 5 милиарда през годините като рушвет под натиска на държавната бухалка в касата на ГРОБ и други! Всеки лев които нашите не са отраднали, а се е наложило да вложат за да ги привлекат трябва да се утрои поне за да са доволни нашите корумпета!!!
81
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А,бе докато ги чакаме тия от FW,що не се хванат направо да им го построим и подарим,А?
80
3
 
22
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
"Гладна кокошка просо сънува" каквото и да си мечтаем, ако завода не е в Турция най-много да го направят при някой друг комшия.
79
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
VW изчакват да не би кюрдите да саботират завода в Турция.
78
1
 
8
 
! Отговори
Батерии преди 4 години
В София вместо завод, VW могат да направят едина лаборатория рисъч и тестово производство на Батерии. Българите имаме традиции в електрониката и софтуера. Това ни се отдава генетично. С малко гайдънс и ще разцъфти. Не е случайно че първия цифров компютър е изобретен от Американец с Български корени.
77
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
A защо не възродим българските Марки? Едно време как сме произвеждали всичко? И мотори, и коли, и автобуси и трактори... преди войната и самолети сме правили даже.Румънците си възродиха Дачията и превзеха цяла Европа в нискобюджетния сегмент а ние спим.
76
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Предложете им в Перник да направят завод за ''Голф''.Хем работна ръка има там,хем са фенове на модела.
75
3
 
22
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
Африканците вече през интернет приемат документи за гражданство, а ние още с хартиените трудови книжки (че сега и нови хартиени) се влачим. При пенсиониране карат хората да обикалят по съществуващи и фалирали заводи да си дирят данни дето НОИ и НАП ги имат ама ги мързи да се мръднат и вие се надявате, че една нация фен на автоматизацията и прогреса ще дойде при нас в дълбоката античност? Че те 200г. няма да могат с елементарна бумащина да се оправят защото тя е като от друг свят за тях!!!
74
3
 
22
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
В Сомалия ще отидат, в Зимбабве или Мали, но в Абсурдистан няма да дойдат ако ще и последната държава на света да сме! Зимбабве дето Бай Тиквондур не го знае къде е на картата има електронно правителство, а Абсурдистан още комуникацията с институциите е в каменната ера и се осъществява с каменни плочи по птеродактили! То им стига само да тръгнат към нас и да киснат на опашката на митницата (поради технически проблеми) 10 часа и вече им е ясно,че всеки лев инвестиран тук е престъпление против тях
73
5
 
22
 
! Отговори
Спокоен преди 4 години
Хайде, хайде, нали сте наясно, че хубавите заплати ще се вземат от германски инженери. За българските бачкатори ще се дават по около 800 лева. Печалбите се изнасят за Германия.
72
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Ядосан 83Ще си по-ядосан ако нямаш работа,нали.Поздрави.
71
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Можем да започваме да празнуваме.FW идва!Румънците да си гледат Дачиите.
70
2
 
13
 
! Отговори
Ядосан преди 4 години
От къде на къде ??? Кой, кога, как и защо е решил да дава МОИ пари на някаква частна компания ???
69
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да ама... и Румъния влиза в "битката". У нас ДС юнаците не пускат кьорав бизнес да влезе, корупция и бюрокрация на корем, крадене на бизнеси - в тая атмосфера чакаме големи фирми... Ми ще чакаме...
68
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България влиза смело в последната битка за новия завод.Наш ще е.Дано някой не се о.с.е.р.е. накрая.
67
0
 
1
 
! Отговори
коментар преди 4 години
До 55,Странджа или се шегуваш или си просто си пишеш глупостите си.
66
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Казах ви бе овце:Завода ще бъде ей там до Кремиковци,ама пусти овце,все невярвате.
65
6
 
15
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
1. И 2 милиарда евро да им предложим пак няма да дойдат защото знаят, че нашите корумпета за има няма 2 години с държавен рекет ще изкарат поне 5 милиарда от тях!2. НЯМАМЕ КАДРИ!!! В тая държава вече масово работещите са на възраст 45+г. и скоро ще се пенсионират, а тогава ще останат едни 20-30г. некадърници с нулев трудов стаж, нулеви знания и големи очаквания, а с това производство не се прави!3. Инфраструктурата на Мали е в пъти по добра от нашата!!!4. Ежедневни кражби и набези на хуните!!
64
3
 
6
 
! Отговори
истината преди 4 години
До Чиновник А ти да не си от ония чиновници, дето ги назначиха само за да гласуват правилно и получаваш заплата от моите данъци, за да си клатиш краката по осем часа на ден, само за да си верен на ПАРТИЯТА И ВОЖДА??? С такива като теб администрациите са пълни - ***!!!