България готова с нова и по-добра оферта за "Фолксваген"?

Плевнелиев твърди, че субсидиите скачат от 135 млн. на 260 млн. евро
Обновена: 16 окт 2019 15:29 | 16 окт 2019 15:29, Камелия Цветанова
145
България готова с нова и по-добра оферта за "Фолксваген"?
Снимка: Reuters, архив

България подобрява параметрите на офертата си към автомобилния концерн "Фолксваген". Това съобщи за БНР почетният председател на автомобилният клъстер Росен Плевнелиев.

Предложението е за увеличаване на субсидиите от 135 млн. на 260 млн. евро. Новината идва дни след сигналите, че Надзорният съвет на компанията преосмисля инвестицията си в Турция.

Още по темата
“Можем да разширим сътрудничеството във "Фолксваген" например в различни сфери. България тепърва ще изгражда електрическа инфраструктура за електрически автомобили. Също така имаме идеи как с допълнителни инфраструктурни и образователни мерки да подкрепим концерна", коментира той.

Росен Плевнелиев изрази надежда Надзорният съвет на компанията да отложи окончателното си решение за ноември, за да преразгледа намеренията си за мястото на инвестицията.

Директорът на Агенцията за инвестиции Стамен Янев обаче отказа да потвърди твърдението на Плевнелиев за новата оферта.

"Страната ни в момента се придържа към подадената инвестиционна оферта към "Фолксваген", но запазва възможностите за нейната промяна, каза Янев пред БНР след среща с министъра на икономиката Емил Караниколов. Двамата са обсъдили темата в контекста на геополитическата обстановка в Близкия изток и отправените през германските медии сигнали за преосмислянето на намеренията за мястото на инвестицията на компанията.

Янев беше лаконичен във възможностите да коментира евентуални промени в параметрите по предложението към инвеститора, но категорично подчерта, че правителството се придържа строго към правилата на Европейския съюз.

"Това все пак не е публичен търг, не е явно наддаване. Смея да твърдя, че ние като екип от страна на правителството анализираме ситуацията, разглеждаме опциите и ако има възможност съгласно европейското законодателство, бихме могли да разгледаме и преразгледаме нашето финансово предложение", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
4
 
8
 
! Отговори
тинк тинк преди 4 години
Фолксваген си гледа интереса и си прави сметката от до, а ние ще си останеме с надеждите.Ква икономика имаме какви кадри имаме за да дойде такава инвестиция ?нали имаше греит уоу китайски джипки голема гордос и накрая банкрут.Има си утвърден държави за авто индустрия Германия Франция Италия.Второстепенни Румъния сърбия турция ние немам място в тая категория
62
0
 
12
 
! Отговори
Ники преди 4 години
"Да разширим сътрудничеството си" .... еми ние нямаме никакво, накъде да разширяваме. VW се отказаха, защото бяхте достатъчно нагли да ги задължите да купят инфрастуктура и терене от вас, не от когото те си изберат. Сега ще ги изнудвате с по-малко ли :D :D
61
1
 
2
 
! Отговори
Сандо преди 4 години
що по-добра? сега е момента да им съблечем поне 7 кожи ... или да ходят в Анадола ;)
60
2
 
12
 
! Отговори
Финансист преди 4 години
От къде на къде ще им плащаме за да правят завод в нас.България трябва да подходи към ситуацията със самочувствие и високо вдигната глава. Не ни трябва да се борим за тях а те за нас!!! Никоя развита държава не би слогувала на Фолксваген така както Турция а сега и ние.Това е пълен абсурд!!! Ние Европейци ли сме или тиквени глави а Анадолски манталитет!? Борим се с Турция кой ще е новия слуга на Фолксваген! Още по жалко е ,че ГЕРБ се гордеят с това!
59
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
докато се начудите какво да предложите ще спечели някоя трета страна, двама се карат трети печели
58
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Плевнелиев стига вече,не се излагайте.Престанете с тая истерия,НИКАКВИ ПАРИ НА ГЕРМАНСКО-КАТАРСКИТЕ ГЕШЕФТАРИ,откъде накъде??Ердоган им обещал до 1000,000,000 евро помощ и да им купува вагените,ахахахахаха и това било немска инвестицияза 1500,000.000,да бе, ми той си НАДплаща инвестицията!Щели да изчакат да видели колко ще са жертвите в Сирия,тц,тц,тц,ГЕРМАНЦИТЕ СА ПОЛУДЕЛИ ТОТАЛНО!!Дали според жертвите ще е и сумата на инвестицията?Идио..тизъм!Аз лично съм против ние да даваме още пари.
57
4
 
6
 
! Отговори
Бобий преди 4 години
Нискоквалифицираните готованци ревете против завод на ФВ, защото знаете, че в този завод няма да ви вземат даже и за портиери. Защото дори с такава работа не можете да се справите.
56
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
без пари ще им работя на фолксваген и ще им давам каквото ми остане в края на месеца само и само завод да има у нас
55
2
 
14
 
! Отговори
истината преди 4 години
Субсидията за фолксваген е РУШВЕТ С ПАРИ НА ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ! КАК ТОЧНО ЩЕ СИ ВЪРНЕМ ТЕЗИ ПАРИ? ЗАЩО ПРЕДЛАГАТ ЗАВОДА ДА Е В СОФИЯ? СТИГА ВЕЧЕ СМЕ ГИ МОЛИЛИ - БЕДНА БЪЛГАРИЯ ЩЕ ДАДЕ МИЛИАРДИ СУБСИДИЯ - РУШВЕТ НА НАЙ-БОГАТИЯ НЕМСКИ КОНЦЕРН??!!!??? МАШАЛЛА БЕ! АКО ЩЕ ИНВЕСТИРАТ ТУК - НЕКА ДА Е В БЕДЕН РАЙОН, С ГОЛЯМА БЕЗРАБОТИЦА - СТИГА СМЕ ХРАНТУТИЛИ САМО СОФИЯНЦИ!
54
1
 
0
 
! Отговори
ДО 61 преди 4 години
ДА БЕ, ОВЕРВАХМЕ ТИ... ПРОБЛЕМЪТ Е ЧЕ ВСЕКИ МОЖЕ ДА СИ ПИШЕ ТУК КАКВОТО СИ ИСКА -ВСЯКАКВИ ФАНТАСМАГОРИИ.
53
7
 
7
 
! Отговори
gf hf mf :> преди 4 години
При толкова противоречиви неща, които се случват с Турция от фолксваген се колебаят дали да инвестират в такава държава, а сега и Румъния е в играта. Просто от фолксваген ни се подиграват и не желаят да рискуват в страна с нулеви чуждестранни инвестиции като България, това е, никой не ни взима на сериозно. Отделно, че нямаме традиции в правенето на коли, а и кадри нямаме поради ред причини. Срам и позор за България около случващото се...
52
16
 
11
 
! Отговори
ПЛЕВНЕЛИЕВ- преди 4 години
ЕДИНСТВЕНИЯ ПРЕЗИДЕНТ, КОЙТО ПРАВИ НЕЩО ЗА БЪЛГАРИЯ! ДНО ДА УСПЕЕ!ТОВА Е ФАКТЪТ!ОНЯ ШАПКАР САМО ЛАЕ!
51
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като прочетох за Минисъра дето знаел английски а новината е за Германия и няма смисъл повече от коментар , като науче немски и тогава ще напиша коментар
50
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каква щее заплатата в този завод 660 евро ли. Щото аз работя в Ауди и заплатата ми е 5,500 евро чисти за монтаж на кабелите в купето.
49
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Първо да арестуват Провокатора Плевнелиев после ще коментираме
48
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
,Мраза софиа'...МАРШ В ТКЗС-то...
47
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Реално Плевнелиев иска да прецака България с 1 240 000 000 Евро , тоа е за Затвора Щото в Турция Проекта струва 1 500 000 000 Евро
46
3
 
9
 
! Отговори
Цялата истина: преди 4 години
VW едва ли ще направят нов завот където и да е:- Евопейския пазар ще премине малко по малко към ел. автомобили, а те в още не са силата на VW- Стегнация на международния автомобилния пазар (дизел скандал и митата от САЩ)- Продажби към арабския свят също се свиват поади ефектът от Арабската пролет.Решение: свив. на разходиТърсят аутсориснг в държава с евтина работна ръка - т.е. не разширяване а премествне на производство. Като гледам стагнацията такова преместване може и да не е необходимо
45
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нали продавате всичко? Продайте Тецовете и направете предложението към ФВагена.
44
2
 
14
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
България е превърната в гладно кученце, което обикаля около трапезата на лъвовете и чака някое кокалче да падне ...Разчитаме на грешките на другите, а не на собствените си възможности.Както и колкото и да греши Турция според Запада, пак Фолксваген няма да дойде в България.