СДС също скочи срещу Белев и антисемитизма му

Искат от ДБ и арх. Игнатов да заявят позицията си
Обновена: 20 окт 2019 09:57 | 20 окт 2019 09:51, Александър Попов
163
СДС също скочи срещу Белев и антисемитизма му
Снимка: Булфото, архив

Съюзът на демократичните сили настоява лидерите на "Демократична България" и кандидатът за кмет арх. Борислав Игнатов да заявят публично позицията си за антисемитското изказване на кандидата за общински съветник от тяхната листа Тома Белев.

По време на дискусия във Facebook председателят на "Зелени Балкани" пусна следният пост: "Най-евтино са пътували евреите в конските вагони - напълно безплатно".

Още по темата
Написаното предизвига десетки гневни реакции, публикацията на Тома Белев коментира и зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев. "Колко ниско може да падне духът на човек? Как ненадейно мазното, довчера укривано, петно на истинската същност е в състояние да лъсне, когато безобразието и пошлостта вземат връх?", пише Георгиев.

"В подобни ситуации цивилизованите политици имат само един ход – оттегляне от листата. Само преди дни расистки скандал остави позорно петно върху България", пишат в своята позиция от СДС.

"Постъпката на Белев е по-опасна, защото не става дума за подрастващи футболни хулигани, а за политик от коалиция, претендираща да е демократична и проевропейска. Представители на тази коалиция и техните симпатизанти остро осъдиха случилото се на националния стадион и е странно да мълчат, когато техен човек прави такова скандално изказване.

Антисемитизмът във Facebook е не по-малко опасен от расизма на стадиона, защото показва наченки на тревожни тенденции в нашето общество, което успяваше досега да запази  толерантността и разбирателството между различните етноси  и религии.

Холокоста е една от най-черните страници не само за съдбата на евреите, но и за цялото човечество.  Спасяването им  от лагерите на смъртта, благодарение на българския народ, православната църква, народните представители , правителството и царя, са сред  най-достойните ни исторически моменти.

Всичко постигнато от нашия народ, който е пример за толерантност и съпричастност, днес се дискредитира не само от лумпените по стадионите, но и от тези с най-големите претенции да са морални съдници – "облечени в бяло" и вечно размахващи пръст срещу някого! Точно техен представител си направи недопустима гавра със съдбите на евреите и дори не намира за необходимо да се извини.

Липсата на реакция от страна на ръководството на "Демократична България" и Борислав Игнатов ще приемем за мълчаливо съгласие с позицията на Тома Белев".

Самият Тома Белев коментира своя пост и се извини на засегнатите:

"Във връзка със зачестилите искания на политици от ВМРО и ГЕРБ да се откажа от кампанията си, съм длъжен да заявя:

Поднасям извиненията си на всички, които са се засегнали от неподходящия и обиден за тях начин, по който съм изразил позицията си, че в днешно време много лесно допускаме в отношенията си да оценяваме другия единствено само на основание неговите раса, етнос, пол, възраст или цвят на кожата и по този начин отваряме възможност да се върнат срамните времена на нацизма и фашизма. Не съм искал да засегна ничии чувства.

Но няма да позволя на партии като ВМРО, чиито политици явно са застъпвали и застъпват антисемитски, ксенофобски и хомофобски позиции да ме учат на морал. Това се отнася и до политици от ГЕРБ, които две години управляват с ксенофобски и хомофобски политически партньори".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
4
 
1
 
! Отговори
Хан Крум преди 4 години
Ленин =ЛеВин Сталин е JEW=ДжуГашвили Целият партиен елит -еврейски целият религиозен свят еврейски.Писна ни от еврейски изпълнения.Петимата от мача с Англия дса признали,че леви либерал еврейска фондации им платили за да петнят черните играчи и да вкарат България в международен скандал.Насъсквайки света с/у нас.И ние сме расистите, тези,които ги спасихме от Бухенвалд,Треблинка Освиенциум Европа се пробужда втората война ще ви заличим до крак мръсно семе на yроди.
74
2
 
5
 
! Отговори
муспи преди 4 години
Далше - болше: Христос не се е въплътил в изсраел, защото такава държава се появява чак 1948г. и е бял а не семит. Хитлер е католик, има го на снимка как излиза Парижката Св. Богородица след служба, по време на окупацията на Франция. Изпращал е експедиции да търсят Светия Граал, но най вече това което е правил и писал е осветено от Свята Омраза към евреите.
73
1
 
7
 
! Отговори
муспи преди 4 години
До Анонимен - Адолф Хитлер не е евреин. Това е последното средство на евреите да компрометират някой - я, че и той е от нас! Ленин беше уж евреин, а е на 1/4 по майчина линия, 3/4 е руснак, Сталин уж бил, а се оказа че е чист грузинец и т.н. Но рекорда е, че богочовека Исус Христос бил едно наше момче! А не се е казвал Исус, той не си е оставил името, Христос се появява дълго след убийството му, след като последователите се наричали християни - спасяващи се, по гръцки, и от там - Христос.
72
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
кое от казаното е обида ако може да се спори за нещо то това е дали е вярно.някой компетентен по този въпрос да провери имало ли е и има ли друг или други да пътуват по евтино.на първо време се сещам за депутатите и управляващите но може и да греша.
71
1
 
2
 
! Отговори
Тео преди 4 години
Тома Белев е човек, който определено не уважавам, но е хубаво, когато се казва нещо, да се изкаже цялото, а не да се вземат изречения от контекста. За мен този пишман-еколог е финансиран от същите тези, които уж обижда и единствената му цел е да прокарва интереси, които не съвпадат с тези на България. Това означава, че или това е планирана провокация, в което се съмнявам, или просто показва липсата на опит на този човек и дилетантския му подход в политиката. Можеше да избере по-подходящи думи!
70
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само ги вижте така наречените демокрадци, сини, и всякакви такива лайня, какво представляват. Един друг се поливат с помия, поливат другите с помия, поливат всичко наоколо с помия. А простия българин едно време на тепсия им даде власта и ги остави да се натуткат където могат и да заграбят каквото могат.
69
0
 
14
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
СДС СЬСИПА БЬЛГАРИЯ
68
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едно време за дьометата (ислямизираните евреи бейове )НИЩО не се е казвало ,днес това продължава като традиция! Ерейте та еврейте ,че други като че ли няма пострадали.Колко още години ще ни занимават с еврейчето Хитлер ?
67
2
 
7
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Ако се е изказал неуважително или неуместно това прави ли го някакъв? Това пък СДС да са морален стожер е потресаващи. Но да си кажем това не са ли все крила на СДС - семитското у фашисткото. Едно време дружно изядоха Баницата.
66
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До *** /60/Значи на нас е отнето правото да кажем това, което мислим?Ами ти в Германия какво можеш да кажеш по темата за Холокоста, без да си навлечеш неприятности и санкции?
65
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичко което засяга ч.ифутите се води антисемитизъм. Хитлер им спретна най-голямата услуга на тия о.трепки, ама сега почна да поизимира старото поколение и се чудят как да промиват мозъците на младите дето не им пука за тях и как да цоцат още пари и да става по тяхната.
64
0
 
14
 
! Отговори
муспи преди 4 години
Любопитно явление на късния талмудизъм: Да кажеш че не е имало никакъв холокост и Германия не може по време на война да отделя влакове, пък биле и с конски вагони за 6 милиона евреи, а е имало и други - роми, мароканци, турци... е антисемитизъм. Да кажеш че е имало холокост и 6 милиона евр. са биле превозени безплатно в конски вагони е също антисемитизъм. Този гешефт се е развил във взаимно изключващи се направления, но всички носещи доходи.
63
0
 
15
 
! Отговори
кирес преди 4 години
В тяхната сбирщина, а не партия е пълно с оли го фре ни , като Радан Кънев и компания, та какво от това ,че има и и ди оти!!!!
62
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
СДС също скочи срещу...---------------СДС?????Яяя....., "глистите" се показаха!!!-)))))
61
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това не е антисемитизъм, това е история значи ако , Хитлер е возил евреите във конски вагони и ги е затварял във концлагери това си е самата истина ? Холокостът е признат от целия свят дори от самите евреи Антисемити са тези дето вряскат срещу Белев.
60
1
 
6
 
! Отговори
Циник до 59 преди 4 години
Това, че те убедих - да "ми предложиш" да "приема" какво да мисля е "напредък"!Иначе си прав - трябва всеки ДА МОЖЕ ДА ИЗБЕРЕ В КАКВО ДА ВЯРВА... И КАКВИ УБЕЖДЕНИЯ ДА ИЗПОВЯДВА - БЕЗ СТРАХ ОТ ПРЕСЛЕДВАНЕ.. на основата на КРИТИЧНО МИСЛЕНЕ!
59
1
 
28
 
! Отговори
Циник преди 4 години
По - страшното не е какво е казал някакъв си... По-страшното е, че ВИ ОТНЕМАТ ПРАВОТО ДА КАЖЕТЕ КАКВО МИСЛИТЕ (СВОБОДНО... Па даже и да е грешно) без страх от "преследване", че даже и съд!Това е истината!
58
2
 
1
 
! Отговори
Евреин до Циник преди 4 години
Мисленето е въпрос на опит и много, много мъдрост.Субективно понятие.Контекстът на "Бъди щастлив" - беше, мислете!Както и на "първото Ли", отговорът е даден, дали сте готов да го възприемете, изборът е ваш!
57
5
 
7
 
! Отговори
Бургас преди 4 години
Като привърженик на Да България считам Белев за провокатор и вреден за каузата на демокрацията. Или е просто гггглллупак
56
1
 
6
 
! Отговори
Циник до 55 преди 4 години
Великите сили???Клише!!!Въпроса ми беше - ЗАЩО???