Бюджет 2020: Дефицит няма, повече пари за здраве и образование

Сребърният фонд е "мъртва идея", отсече проф. Христина Вучева
Обновена: 14 ное 2019 09:46 | 14 ное 2019 09:30,
80
Бюджет 2020: Дефицит няма, повече пари за здраве и образование

Бюджет 2020 беше приет на първо четене. За първи път не е заложен дефицит.  Повече пари ще бъдат насочени към образование, здравеопазване и пенсии. В сутрешния блок на "България сутрин", разговарят икономистът проф. Христина Вучева и бившият социален министър Ивайло Калфин.

Проф. Вучева припомни, че преизчисляване не е правилно от 2007 година, а първото направено през 1997 година било трагично.

Още по темата

"Говорим за минимална пенсия и си мислим, че малко хора ще вземат, но в момента около 40% от пенсионерите я взимат. Това, че някой се е пенсионирал преди много време, не трябва да бъде наказван. Това е смисълът на преизчисляването на пенсиите", допълни Ивайло Калфин.

Според него държавата трябва да направи много неща, извън увеличаване на пенсиите, по отношение на грижата за хората, които влизат в по-висока възраст. Той добави, че по-развитите държави правят повече за възрастните си хора, но при нас социалната политика е много скромна.

"Щвейцарското правило допринася за ежегодното стабилизиране на доходите на тези хора, то не решава тоя въпрос с преизчисляването", каза в ефира на Bulgaria ON AIR проф. Вучева.

Двамата коментираха и Сребърния фон, като проф. Вучева го нарече "мъртва идея".

"Не е достатъчно голям Сребърния фонд. Там има една натрупана сума пари, но колкото повече време минава, толкова по-малък буфер става", заяви Калфин и зададе въпроса ако не се попълва този фонд, какъв е смисъла от него.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
1
 
! Отговори
здравно осигурен преди 4 години
До невинни в калтаА в Окръжна болница Пловдив си плащаш на регистратурата 2-3000лв без документ!!!Заявяват, че не може безплатно поради липса на средства при здранто осигурен!Парите ти изчезват безследно......
71
0
 
1
 
! Отговори
изчислете преди 4 години
Мит: Парите от УПФ са мои.Факт: Никога няма да ги видите. Евентуално ще получите част от тях на месечни порции. Мит: Пенсията от УПФ се наследява.Факт: Пенсията от УПФ няма да се наследява. Мит: НОИ ще фалира.Факт: Пари за пенсии от ДОО винаги ще има (до 10 % от БВП).
70
0
 
0
 
! Отговори
невинни в калта преди 4 години
Германия дава 9% от БВП а здраве, и още 2% кеш разходи за здраве, България дава 4,5%, и още 3,5% кеш разходи за здраве.Втората пенсия ще е средно по 25,33 лв. на месец. Това показват сметките на пенсионните дружества, ако една жена днес е на 60 г. и е натрупала средно 3527 лв. в универсалните пенсионни фондове.Ако обаче се изпълни прогнозата на НОИ за средна продължителност на живота от 88,4 г., сметките ще са по-различни. Така същата жена ще трябва да получава втората си пенсия около 320 месеца и за всеки ще се падат по 15,63 лв.
69
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има самолети Ф16 да плашим гаргите ще хварчим и метрото в София много пара отиде.
68
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 46 социалната пенсия е 132 лв
67
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бюджет 2020: Дефицит няма, повече пари за здраве и образование------------За депутатите, министрите и за техните деца, и внуци!Вие да не би да си помислихте, че е за вас????Наивници, скоро и за болничните си ще плащаме на работодателя!
66
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не може да уважаваме хора,които потъпкват своите принципи,които се примиряват и отстъпват пред силните на ден само защото така е по -удобно и по -изгодно.Ами не сте достойни за уважение господа политици забравили обещанията своето човешко призвание и дълг.Вие мразите и унижавате хората,и хората справедливо ви ненавиждат.
65
0
 
12
 
! Отговори
Въпрос преди 4 години
Волен Сидеров ползва ли служебен автомобил и охрана и колко струва това?Бойко Борисов ползва ли служебен автомобил и охрана и колко струва това?Питам,защото не знам.
64
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дом67А това, ме учителката е преподавала световна история, средновековна история на България, не се се брои пак? И то няма полза. То според теб от никого няма полза, ако директно е е ползата за теб. И какво искаш да кажеш?Край! Писна ми от хората! Надявам се обществото ни по-бързо да се затрие, че остатъка да се реформира...
63
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До САТА НАТО (какво глупаво име)40 години вноски. Аз работя за чужда компания в България, която изнася 99% отнаъздаденито тука навън. Какво съм дал ли? 5 години по 600 лева вноски на месец.--------Сата НАТО е измислица на московските трилове. Както и ФАЩ. Не те питам ти какво внасяш, а каква е ползата от учителка по история, преподаваща на децата робско мислене. По 600 лв вноски не си правил НИКОГА. Не бъркат пенсионните вноски с ДОД.
62
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бачкатори по фабрики,заводи,цехове и дупки на капиталистите стягайте се за още по голямо дране,че трябва да се увеличават парите на тези дето само ядат!
61
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма страшно. След 30 години може и да стигнем до нивото на БВП от 1988 година по съпоставими цени. Сега сме на половината от него. Ако ГЕРБ продължи да управлява, още 30 години няма да ни стигнат.
60
1
 
14
 
! Отговори
До играч преди 4 години
Средната класа силно намаля в развитите държави. Затова от известно време подменят понятието средна класа със средни по доходи, което е нещо съвсем различно. Преди 1989 западът имсше нужда от средната класа, за да демонстрира по-богат живот в сравнение със соца, но след като соца рухна, вече нямат нужда от средна класа и тя бързо намаля.
59
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 29Че се оправят нещата е вярно, но още не сме стигнали стандарта от 1989г.--Преди 89та нямаше стандарт. Имаше един модел дънки, един модел дрехи, един модел телевизори, два модела коли, всичко беше еднакво за всеки и да имаше пари човек просто нямаше какво да купи и хората се редяха пред витрините на Кореком само да разглеждат и ако имаше нещо от там си голямата работа. Та тая 89 та просто я забравете, минало свършило и гледайте никога повече да не се върне комунизма в България.
58
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Основната причина за мизерните пенсии е малката сума от осигурителни вноски за пенсия от работещите. Сумата е малка по две причини - заради огромното укриване на доходи, може би около 50% в частния сектор и заради мизерното заплащане на работещите. От укриването на доходи, печелят дебеловратите, а ние губим, но малко хора го разбират.
57
0
 
0
 
! Отговори
F5 преди 4 години
На човека как му идва думата в устата за родината му. Освен финикийци в Германия имало май и гани или афгани, а Афганистан кои са и там ли има поробено гала население?
56
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пенсиите в България се плащат от работещите, както е по немската пенсионна система. Защо пенсиите са мизерни е ясно. Защото и заплатите са мизерни. Дебеловратите бизнесмени-демократи са некадърни бизнесмени, но са част от мафията. Основата на мафията са политиците самонарекли се демократи след 1989 година и престъпниците, които демократите пуснаха от затворите.
55
0
 
4
 
! Отговори
така като гледам преди 4 години
До Играч 3Луканов не могат да го питат нищо от 1996г.
54
2
 
15
 
! Отговори
??? преди 4 години
30 години ни управлява режима на демократите, от които 10 години мутродемократи, и затова сме най-бедните в ЕС. През 1988 година бяхме на 25 място в света по БВП на човек от населението. Сега на кое място сме ...
53
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Осигуровките ни за пенсия не са по индивидуални партиди в НОИ и в този смисъл не са във фонд, който се трупа на наше име.