Бюджет 2020: Дефицит няма, повече пари за здраве и образование

Сребърният фонд е "мъртва идея", отсече проф. Христина Вучева
Обновена: 14 ное 2019 09:46 | 14 ное 2019 09:30,
80
Бюджет 2020: Дефицит няма, повече пари за здраве и образование

Бюджет 2020 беше приет на първо четене. За първи път не е заложен дефицит.  Повече пари ще бъдат насочени към образование, здравеопазване и пенсии. В сутрешния блок на "България сутрин", разговарят икономистът проф. Христина Вучева и бившият социален министър Ивайло Калфин.

Проф. Вучева припомни, че преизчисляване не е правилно от 2007 година, а първото направено през 1997 година било трагично.

Още по темата

"Говорим за минимална пенсия и си мислим, че малко хора ще вземат, но в момента около 40% от пенсионерите я взимат. Това, че някой се е пенсионирал преди много време, не трябва да бъде наказван. Това е смисълът на преизчисляването на пенсиите", допълни Ивайло Калфин.

Според него държавата трябва да направи много неща, извън увеличаване на пенсиите, по отношение на грижата за хората, които влизат в по-висока възраст. Той добави, че по-развитите държави правят повече за възрастните си хора, но при нас социалната политика е много скромна.

"Щвейцарското правило допринася за ежегодното стабилизиране на доходите на тези хора, то не решава тоя въпрос с преизчисляването", каза в ефира на Bulgaria ON AIR проф. Вучева.

Двамата коментираха и Сребърния фон, като проф. Вучева го нарече "мъртва идея".

"Не е достатъчно голям Сребърния фонд. Там има една натрупана сума пари, но колкото повече време минава, толкова по-малък буфер става", заяви Калфин и зададе въпроса ако не се попълва този фонд, какъв е смисъла от него.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако нямал никакъв стаж, никакви вноски - никаква пенсия!!!! Това е! Точка! Край! Я ме накарайте, да вярвам ме човек, който е бил здрав и прав цял живот, заслужава!!!! АЙДЕ ДЕ!
31
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 29Млъкниииии бееее!
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Дзвико Има начин - Дупката е малко над 3 милиарда лева. Запълни ли се, проблемът ще е решен (стога да нямаме такив а инциденти повече), ама видиш ли, смаоличетите по-важни.
29
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изклаха животните, унищожиха земеделието, затвориха училища и болници, фалираха банки, увеличават ви данъците, крадат ви пенсиите, изгониха над милион трудоспособни хора, ГЕРБ видими резултати. РАБОТ, РАБОТА, само РАБОТА и нищо друго за вас и ГЕНОЦИД до дупка така работят ат мафията ГЕРБ.
28
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ай стига сте ревали бе. Всеки е засегнат поне малко по време на прехода, но нещата се оправят. Не може изведнъж всичко да стане като с магическа пръчка. Още някоя година и България пак ще си е супер...
27
2
 
4
 
! Отговори
Дзивко преди 4 години
Тъпотията тук, е че фонда трупан през соца, беше изяден, така се стигна до парадокса хора внасяли по 40 години и хора със социална пенсия да взимат едни и същи пари, плюс тва направиха някаква за изчисляване на парите, някакви коефициенти..., така стана че ял не ял, 3.60 (имаше такъв лаф)
26
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хора с 0 години вноски, да взимат 0 пенсия.
25
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И поради това, д а и господа не плащам и една соттинка на сърцата и живея изцяло на черно. До пенсия, няма да я докарам, защото за лаккохоал и цигарите акциз не давам и си ги консумирам яко, така че не ме съдете!
24
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ДзвикоИдеята е, че пенсията е фонд, който се трупани самоиздържа. Ако беше просто една купчина спестявания, защо да се държи изобщо от държавата!? Защо да сме заложници и роби на тази скапана система!!
23
4
 
6
 
! Отговори
ДО ДО 13 от Яким преди 4 години
...... Учителка по История. 40 години стаж. 200 лева пенсия. Как е , а , "умнико" ?!?! Знаеш ли колко примери още мога да ти дам ?!?! Що ти или някой депутат или мазник около партиите НЕ изкарате месеца с 200 лева ?!?! ... ЩО ТЕ НЕ КАРАТ С 200 ЛЕВА?!?! ... Какво ме интересува "Дивия КОМУНИЗЪМ" ?!?! Но тогава НЕ си спомням да е имало подобни проблеми и толкова бедни Българи и възрастни хора! Освен това тук КОМУНИЗЪМ никога НЕ Е имало , *** !!! ... СОЦИАЛИЗЪМ донякъде ... КОМУНИЗЪМ - НЕ !!! ...
22
0
 
6
 
! Отговори
Дзивко преди 4 години
Тате едно време казваше, не е важно колко е голяма пенсията, а колко време ще я взимаш, той беше от набори те дето излизаха в пенсия на 58-60 години, не помня точно но взима пенсия към 25 години, сега кат се пенсионираме на 70 с тва здравеопазване, я взимаме 10 години я не
21
2
 
9
 
! Отговори
до 16 преди 4 години
Не Русия,а Украйна е по-бедна от България.В България вече работят много украинци,а не руснаци.Руснаците идват в България на почивка,а украинците идват на работа.Украйна е по-бедна дори и от България,само се правят на руснаци като дойдат тука...
20
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Финансовите експерти и коментиращите в телевизионните студиа ще е по-добре, ако прогнозират кога ще бъде актуализиран Бюджета за 2020 г. Този за 2019 г. беше прегласуван малко след средата на настоящата година. С такива финансисти и членове на ПП Герб, аз лично очаквам още през първото полугодие на следващата година Бюджета да бъде преразгледан, актуализиран и отново гласуван от Народното събрание.
19
3
 
6
 
! Отговори
ДО 13 от Яким преди 4 години
ДО ДО 13В Русия пенсиите и заплатите са по - ниски от Абсурдистан?!?! Ааааа ха ха ха ... Ти на какви антидепресанти си , бре ?!?! Или си пил от рано ?!?! ... В Русия ли живееш - та знаеш какви са им заплатите и пенсиите ?!?! По - скоро си някой ГЕРБЕР - *** , който защитава " до последна капка кръв" ТИЯ , които му дават сигурно четирицифрена заплата за да дреме на бюрото в някое Държавно учреждение ... ***! ... ЩО НЕ ВЗЕМЕШ ДА ИЗКАРАШ МЕСЕЦА С 200 ЛЕВА , БЕ , "умник" ?!?! ......
18
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако бях млад нямаше да остана и ден на тази територия!
17
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А къде отиват парите на починалите хора, преди да дочакат да се пенсионират, надзърнете и в тая статистика и дайте отчет къде са потънали!
16
2
 
8
 
! Отговори
гробар-капиталист преди 4 години
Парите стигат само за дефицит,изборите минаха.Болниците са Търговски Дружества.Лекарите са принудени да бъдат търговци,а здравето е стока-на килограм.Това е капитализъм по български.
15
8
 
3
 
! Отговори
До 13 преди 4 години
До Яким Вълев Донев 2Искам да ми отговориш в коя Държава в Европа базата е била три евро МЕСЕЧНА пенсия. Другото е да ми отговориш, къде в Европа е имало такъв зверски Съветски комунизЪм . Между другото в Русия пенсиите и заплатите са два пъти по ниски от Българските
14
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Индивидуалните партиди за пенсии не могат да се въведат изведнъж, а постепенното им въвеждане намалява общата сума на пенсиите на пенсионерите със сумата пренасочена към индивидуалните партиди. Би трябвало тези дето искате индивидуални партиди, да кажете и как да стане това. Какво правим с пенсионерите? Какво правим с работещ, който е внасял през част от трудовия си стаж осигурителни вноски по сега работещата немска осигурителна система?
13
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако Бойко Борисов остане още един мандат България ще стане номер едно на Балканите. Такъв умен и ефективен Премиер не сме имали никога.