Бюджет 2020: Дефицит няма, повече пари за здраве и образование

Сребърният фонд е "мъртва идея", отсече проф. Христина Вучева
Обновена: 14 ное 2019 09:46 | 14 ное 2019 09:30,
80
Бюджет 2020: Дефицит няма, повече пари за здраве и образование

Бюджет 2020 беше приет на първо четене. За първи път не е заложен дефицит.  Повече пари ще бъдат насочени към образование, здравеопазване и пенсии. В сутрешния блок на "България сутрин", разговарят икономистът проф. Христина Вучева и бившият социален министър Ивайло Калфин.

Проф. Вучева припомни, че преизчисляване не е правилно от 2007 година, а първото направено през 1997 година било трагично.

Още по темата

"Говорим за минимална пенсия и си мислим, че малко хора ще вземат, но в момента около 40% от пенсионерите я взимат. Това, че някой се е пенсионирал преди много време, не трябва да бъде наказван. Това е смисълът на преизчисляването на пенсиите", допълни Ивайло Калфин.

Според него държавата трябва да направи много неща, извън увеличаване на пенсиите, по отношение на грижата за хората, които влизат в по-висока възраст. Той добави, че по-развитите държави правят повече за възрастните си хора, но при нас социалната политика е много скромна.

"Щвейцарското правило допринася за ежегодното стабилизиране на доходите на тези хора, то не решава тоя въпрос с преизчисляването", каза в ефира на Bulgaria ON AIR проф. Вучева.

Двамата коментираха и Сребърния фон, като проф. Вучева го нарече "мъртва идея".

"Не е достатъчно голям Сребърния фонд. Там има една натрупана сума пари, но колкото повече време минава, толкова по-малък буфер става", заяви Калфин и зададе въпроса ако не се попълва този фонд, какъв е смисъла от него.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
5
 
4
 
! Отговори
Играч 3 преди 4 години
... А относно отвратително ниските и НЕсправедливи пенсии на възрастните хора в България. Попитайте за това Другарят Андрей Карлович Луканов. Но пък вече няма как да го питате ... От 1995 вече никой НЕ може да го пита за нищо! ... Как се изнасяха с куфари по Швейцарски банки в началото на "Прехода" парите на Българите.... Особено ПЕНСИОННИТЕ ИМ ВНОСКИ!!! ... И после всичко това се "върна" под формата на "червените куфарчета" у нас! Луканов беше точно ВОДЕЩИЯ "ИГРАЧ" във всичко това!!!!! ...
51
0
 
1
 
! Отговори
F5 преди 4 години
тата моторс са и мерцедес
50
3
 
6
 
! Отговори
Играч 2 преди 4 години
... Продължавам от предния коментар. Бедни сте и заплатите са Ви ниски , защото тук нито има СРЕДНА КЛАСА , която в Западните Общества е водеща ... Нито има СИЛНО ГРАЖДАНСКО ОБЩЕСТВО , което да натисне Властта когато нещо не е наред! В Чили знаете поради каква причина бяха на прага на Гражданска война , нали? Няма да Ви обяснявам! Тук всичко се КУПУВА и ПРОДАВА. И то ужасно "евтино". Почти всеки трети е продажник. И каква оправия искате , бе?!?! НИКОГА НЯМА ДА ИМА ТАКАВА В БЪЛГАРИЯ! ...
49
0
 
0
 
! Отговори
F5 преди 4 години
Британците да разследват БМВ , ТАТА Моторс са бмв, но подписват и изкупуват под прикритие, и като знаят толкова много да лъжат, сега да връщат
48
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 45Как се оправят? Аз съм на 27 години и Единственото подобрение бе, че преди 10ина години влязохме в ЕС и сега повече хора напускат страната, смъквайки общата безработица.
47
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 29Че се оправят нещата е вярно, но още не сме стигнали стандарта от 1989г.------обзалагам се, че не си бил роден през 1989г. и за това пишеш глупости.
46
2
 
1
 
! Отговори
бай Тошо преди 4 години
До ГЕРП? ДОКОГА?Е да де, но това е "постижение" на БСП, не на ГЕРБ!
45
3
 
3
 
! Отговори
Играч преди 4 години
Знаете ли що заплатите са Ви ниски , и пенсиите са Ви ниски ?!?! Щото НЕ сте Народ , като Народ ... а по - скоро като ... Стадо! За 20 лева и няколко кебапчета се продавате! Големи сте по форумите или по социалните мрежи. Ама на живо - Колко от вас ще кажат какво наистина мислят , в очите ... директно... ако видят някой Високопоставен Държавник?!?! Не само че НИЩО няма да му кажат , ами ще гледат да му излижат някои части от тялото за да могат да се "уредят" на "хранилка" някъде !!! ......
44
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Българя нещата се оправят все повече и повече и колкото и да не искате да го признаете си е ваш проблем.Едва тая година социалната пенсия мина 200 лева ...6 милиона население и носа безработица, защото 3 милиона заминаха в чужбина. Оправя ме се, каро болен на легло, изгубил 1/3 от тегло вот си ... какво оправяне бе! То върви на умиране!!!! Стана по-трудно да си купиш жилище отколкото беше през 96-а!!!
43
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 29Че се оправят нещата е вярно, но още не сме стигнали стандарта от 1989г.
42
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не ме интересува!Който не и е да се издържа - да мре!
41
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До САТА НАТО (какво глупаво име)40 години вноски. Аз работя за чужда компания в България, която изнася 99% отнаъздаденито тука навън. Какво съм дал ли? 5 години по 600 лева вноски на месец.
40
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преходът от социализъм към капитализъм направи България най-бедната държава в ЕС.Вече сме първи по смъртност в ЕС.----------Да не се сравняваш е ЕС, което е най богатата структура в света. След нея са Русия, Китай, Цяла Южна Амеркиа, Африка и т.н. които автоматично вдига България над тези държави ПО ВСИЧКО. Може да сме последни но сме в ЕС!
39
2
 
2
 
! Отговори
до до 32 преди 4 години
Спри наркотиците,не ти влияят добре.Как въобще може да оправадаеш хаотичните действия на управляващите-постоянно наливане на някакви пари в някои сфери,като и слепеца може да проглвдни и глухия да чуе,че без да се реформират тези сфери,ако ще и 2 млрд повече да се влее,нещата стават по зле и по зле.Със сигурност или си на работа,благодарение на управляващите или не живееш в БГ,защото ако не си нито едното нито другото,значи си Голем
38
7
 
1
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
...... Учителка по История. 40 години стаж. 200 лева пенсия. Как е , а , "умнико" ?!?!------- Че какво е дала на обществото една учителка по фалшива история, написана в Москва? Лично на мене не мине жал. Учителките по история бяха едни индоктринирани идьотки, които не преподаваха история, а свеждаха до децата официалната пропаганда.
37
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен до 35 преди 4 години
Абе кои неща се оправят бе амебо ? Евростат ни определи да поредна година като най бедната страна в ЕС. Ами нали и в момента упрапляват комунисти бе офцо и затова сме на същото полажение както преди 30 год. и по зле. Нито пътищата пътища, нито заплащането ние сме на трето място по най бързо изчезваща нация бе ***. Това ли му викаш управяне ?
36
2
 
8
 
! Отговори
ГЕРП? ДОКОГА? преди 4 години
Преходът от социализъм към капитализъм направи България най-бедната държава в ЕС.Вече сме първи по смъртност в ЕС.
35
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как няма дефицит, като се взима заем от $2,2 млрд.Точно със заема се затваря дупката от 2-3%.Бездефицитни бюджети никъде няма, навсякъде се живее за сметка на бъдещото поколение, трупа се инфлация и един ден ще ги изтупат като брашнен чувал. Или ще ги подкарат да се изтрепят оо бойните полета.
34
8
 
5
 
! Отговори
29 преди 4 години
До 32А реви тогава по цял ден по форумите като вдовица за ...... и чакай БСП да дойдат да те оправят та да живееш "добре" както дядоти е "живял" по комунизма. Та давай сега РЕВ АМА НА ПОНЕ ДВА ГЛАСА. п.п. В Българя нещата се оправят все повече и повече и колкото и да не искате да го признаете си е ваш проблем. След 30 години преход сме на светлинни години напред от ония България през 89 та година....
33
2
 
1
 
! Отговори
F5 преди 4 години
1966 година в Англия май въвеждат по-масово хранителните добавки във футбола, навярно незнаейки за секретните технологии, с които пречат на футболистите. Англичаните, приличат на коне, което означава, че са много добре с краката.Отборът на Ливърпул, в атака с Майкъл Оуен и Емил Хески го доказаха! Те нямаха проблеми срещу големите, но на останалите срещи срещу по-малките,където е липсвало видеонаблюдение,бутонките им са били мазани да се пързаля топката и са им пречели още повече.Бюджетът им!