Бюджет 2020: Дефицит няма, повече пари за здраве и образование

Сребърният фонд е "мъртва идея", отсече проф. Христина Вучева
Обновена: 14 ное 2019 09:46 | 14 ное 2019 09:30,
80
Бюджет 2020: Дефицит няма, повече пари за здраве и образование

Бюджет 2020 беше приет на първо четене. За първи път не е заложен дефицит.  Повече пари ще бъдат насочени към образование, здравеопазване и пенсии. В сутрешния блок на "България сутрин", разговарят икономистът проф. Христина Вучева и бившият социален министър Ивайло Калфин.

Проф. Вучева припомни, че преизчисляване не е правилно от 2007 година, а първото направено през 1997 година било трагично.

Още по темата

"Говорим за минимална пенсия и си мислим, че малко хора ще вземат, но в момента около 40% от пенсионерите я взимат. Това, че някой се е пенсионирал преди много време, не трябва да бъде наказван. Това е смисълът на преизчисляването на пенсиите", допълни Ивайло Калфин.

Според него държавата трябва да направи много неща, извън увеличаване на пенсиите, по отношение на грижата за хората, които влизат в по-висока възраст. Той добави, че по-развитите държави правят повече за възрастните си хора, но при нас социалната политика е много скромна.

"Щвейцарското правило допринася за ежегодното стабилизиране на доходите на тези хора, то не решава тоя въпрос с преизчисляването", каза в ефира на Bulgaria ON AIR проф. Вучева.

Двамата коментираха и Сребърния фон, като проф. Вучева го нарече "мъртва идея".

"Не е достатъчно голям Сребърния фонд. Там има една натрупана сума пари, но колкото повече време минава, толкова по-малък буфер става", заяви Калфин и зададе въпроса ако не се попълва този фонд, какъв е смисъла от него.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
11
 
! Отговори
Яким Вълев Донев 2 преди 4 години
... Искам Вучева , Калфин или някой високопоставен икономист или Политик да ми отговори точно и ясно - В КОЯ ЕВРОПЕЙСКА ДЪРЖАВА ПЕНСИОНЕР ВЗИМА 100 ЕВРО МЕСЕЧНА ПЕНСИЯ ?!?! ... Не само празни приказки , прах в очите и откровени глупости по поръчковите медии! ТОЧНО И КОНКРЕТНО - В КОЯ ДЪРЖАВА ОТ ЕС ИМА ПЕНСИИ ОТ 100 ЕВРО ИЛИ НОРМАЛНА ЗАПЛАТА ОТ 400 ЕВРО ?!?! ... Не да ми изскачат с някакви "Швейцарски правила" ... Смешници !!! ... БЕЗСРАМНИЦИ , ТА ДРЪНКАТ !!!!!! ...
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колкото и пари за здраве да давате, човек сам трябва да има чувство за самосъхранение ,издържливост, самодисциплина и здравна култура.Когато са повишени парите за здраве ,а са занижени доходите на хората печелят само търговците
10
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Работя и си внасям всякакви осигуровки, данъци и прочие.Преди 4 месеца започнах работа в чужбина. После разбрах, че съм нямал медицински остава в България. 10 годининплащам, не съм бил в болница от 9 години насам, но свга нямам право. А някоя социална кралица има!!! Без ДА Е ДАЛА НИЩО! Защо бе! Стига бе! КРАЙ БЕ!!!!Спрете ги те глупости. Само нараняват нас и позволяват безпрепятственото развъждане и оцеляване на неблагоприятни индивиди!!!!
9
1
 
9
 
! Отговори
Яким Вълев Донев преди 4 години
... Какъв "Бюджет" ?!?! Какъв "Дефицит" ?!?! Какво "Швейцарско правило" ?!?! ... Аз ГЛЕДАМ собствения си джоб и джоба на нормалния и средностатистически Българин !!! ... Как изобщо НЕ ги срам да излизат по медиите ?!?! 100 - 150 ЕВРО - СРЕДНА ПЕНСИЯ и 350 - 400 ЕВРО - СРЕДНА ЗАПЛАТА !!! ... Искам да попитам КАЛФИН , ВУЧЕВА и всички ония от Парламента ... С КОЛКО КИНТИ ИЗКАРВАТ МЕСЕЦА ?!?! ... Почти ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕНИ , ама БЪЛГАРСКИ ПЕНСИИ И ЗАПЛАТИ ... Е как да стане ?!?! ... ПЪЛНО БЕЗОБРАЗИЕ !!!
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Засега пенсионерите са по-малко от работещите и това съотношение ще се запази до 2030 година заради увеличението на пенсионната възраст. После ще има 15 години все по-бързо изменение на съотношението, което ще премине в срив към 2045 година - по двама-трима пенсионери на един работещ.
7
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Човек с 34 години стаж - 210 лева пенсия. Човек с 0 години стаж - 210 лева пенсия.Виждам, справедливост и честност в нашето общество ...
6
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 2Защо моите пари издържат някой друг?!?!? Пенсионното може да се оправи ... ако бяхме взели 2-3 самолета по-малко, щяхме да запълним тази дупка.
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Kalki4Така е! Браво на теб, че си открил истината. Надявам се, да с е променят тези налидничеви закони, за д а може човек да си изтеглинпенсинните, дори някаква някаква такса, защото не може, аз да се осигурявам на 1800 лева, а някой, който не е внесла и една осигруеовка, да получава половината от пенсията ми, ей така....А и да не говори , че възвраемостта на подобна инвестиция е често отрицателна
4
2
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
ДО АНОНИМЕН 2 НЕ СТЕ ПРАВ ЗА ПЕНСИОНЕРИТЕ. БИХ ИСКАЛА ДА ВИ КАЖА, ЧЕ ДО МОМЕНТА НА ПЕРСИОНИРАНЕ ТЕЗИ ПЕНСИОНЕРИ СА ВНАСЯЛИ ОСИГУРОВКИ КОЙ ПОВЕЧЕ, КОЙ ПО МАЛКО. КЪДЕ СА ИМ ОСИГУРОВКИТЕ ОТ КОИТО ТРЯБВА ДА ИМ СЕ ИЗПЛАЩАТ ПЕНСИИТЕ.- ЗНАЧИ И ТОГАВА ДОКАТО СА РАБОТИЛИ ТЕ СА ИЗДЪРЖАЛИ ПО РАНО ПЕНСИОНИРАНИТЕ ХОРА. ЗАЩО ВСЕКИ ВНАСЯЩ ОСИГУРОВКИ СИ НЯМА ОТДЕЛНА ПАРТИДА И ОТ ТАМ ПЕНСИЯТА????? ИЛИ САМО СИ ПРАВИМ ВЯТЪР НА УСТАТА ДА ГОВОРИМ ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ.
3
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако има повече пари за здраве, настоявам да ми върнат здравните осигуровки ... вместо да дават безолатни медицински грижи на 40 годишни хира, с по 2-3 присъди и без ден трудов стаж, с изключение на "обществени полезен труд, като наказание, който е бил прослужен фиктивни.
2
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От пусто в празно - истината е че няма работещи хора и колкото и всяко увеличаване на пенсиите допълнително натоварва работещите които съответно правят по малко даца и т.н. А защо са оставили толкова хора да се пенсионират толкова рано е друг въпрос - това също не е честно!
1
3
 
8
 
! Отговори
KALki4 преди 4 години
Не смятам, че мога да разчитам на каквато и да била пенсия въпреки, че последнтие 10 години, социалните ми осигуровките са базирани върху тавана.По скоро обмислям варианта за инвестиция което ще ми носи една нетна минимална заплата в периода в който съм пенсионер.