Тръмп ще обсъди с Борисов износа на втечнен газ у нас

Целта е да се намали енергийната доминация на Русия
23 ное 2019 10:15,
295
Тръмп ще обсъди с Борисов износа на втечнен газ у нас
Снимка: Reuters

Американският президент Доналд Тръмп ще обсъди възможността за износ на втечнен газ за България, когато се срещне с лидера на страната следващата седмица, докато Вашингтон се стреми да намали енергийната доминация на Русия в Източна Европа, заяви високопоставен представител на Белия дом в конферентен разговор вчера, съобщава на страницата си Радио Свободна Европа/Радио Свобода (RFE/RL).

Още по темата

Тръмп също така ще насърчи българския премиер Бойко Борисов да увеличи разходите за отбрана на страната, когато двамата се срещнат на 25 ноември в Белия дом. България, както и много от нейните източноевропейски съседи, внася по-голямата част от необходимия й петрол и газ от Русия, което според САЩ дава на Кремъл значително влияние над тези страни, отбелязва медията, като напомня, че САЩ преживяват безпрецедентен бум на производство на природен газ и американските енергийни компании търсят нови експортни пазари, включително в Европа и Азия, предава БТА.

Българската енерегийна индустрия предлага "огромен инвестиционен потенциал за американските компании", подчерта представителят на Белия дом. "Ние със сигурност прояваваме интерес към възможностите за износ на втечнен природен газ (LNG) за България и други страни в региона".

Борисов се срещна с хърватския си колега само дни преди предстоящата среща с Тръмп. Хърватия има амбицията да построи плаващ терминал, който потенциално може да снабдява някои страни в региона с американски втечнен газ. Борисов нарече "важен" хърватския проект, припомня медията.

Срещата на Тръмп с Борисов в Белия дом ще бъде поредната от срещите с лидери от Централна и Източна Европа тази година. Преди това президентът се срещна с лидерите на Полша, Унгария, Румъния, Словакия, Австрия и Чехия, посочи представителят на американската администрация. Дневният ред на срещите беше фокусиран върху същите проблеми на енергетиката, сигурността и икономическия растеж, допълни той.

Тръмп ще насърчи Борисов да постигне препоръчания от Алианса минимум разходи за отбрана от 2 процента от БВП. "България е член на НАТО от 15 години. Време е да покаже допълнителна мотивация, увеличавайки разходите си за отбрана и участвайки в различни мисии на НАТО", заяви американският представител.

България неотдавна договори покупка на изтребители Ф-16. Представителят на Белия дом нарече сделката "съществен жалон" в модернизацията на отбраната на страната и "важен знак", че тя "приема сериозно" обещанието да увеличи разходите за отбрана.

Тръмп ще повдигне също темата за борбата с корупцията и защитата срещу "активността" на Русия, като например опитите да повлияе върху резултатите от избори, допълни той.

Представителят на Белия дом не каза дали Тръмп ще повдигне и въпроса за свободата на пресата на срещата с Борисов, отбелязва Радио Свободна Европа/Радио Свобода. Бившият посланик на САЩ в България Джеймс Пардю заяви, че страната е "дълбоко засегната от широкоразпространена корупция" в публикация в изданието "Хил" (The Hill) от 22 ноември. В личното си мнение Пардю говори и за упадък на медийната свобода. По думите му резултатът от потискането на свободната преса в България е изкривил медийния сектор, ерозирал е общественото доверие в пресата и е произвел национална политическа среда без сериозна опозиция срещу настоящото правителство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


295
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
260
0
 
2
 
! Отговори
Айн/один,цвай/два преди 4 години
Сесдрдн поток 2 и северен поток 1 и турски поток... Всичко това е проДаване руски газ на 30 процента по евтини цени на двете суперсили на Европа, Германия 90 милиона население и Турция 85 млн. От Първата супер сила на Европа, това е Раша с население над 150 млн. Страхожни сделки за Трите икономики на Европа.
259
0
 
2
 
! Отговори
Хинглиш преди 4 години
1. Руският добив на газ е с 30 процента по евтин от американският. Ако не е така украинското правителство щеше да се е отказаало от руския агресивен газ. Но не се отказва от руския газ в полза на нашите американски Освободители от османско робство.2. Свтовната екология протестира. Американският газ разрушава земната ***, което ни води към природни аномалии и катастрофи в световен мащаб.3. Германия предпочита да разруши американската дружба чрез купуване нс евтин руски газ чрез Северен поток 2
258
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Писна ми от напълно неграмотни изказващи се тук!Първо,и от далечен Китай се карат с кораби стоки па са по евтини от други такива и второ,американците продават своята газ с около25-30% по евтинйо от руската и ми е през дедовия защо,важното е че е по евтина!И трето,България за 2019 е купила около 20% от нуждите си за газ от американците!Най малкото когато има конкуренция цените падат!!!
257
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Освен това вероятно ще ни дадат нещо като част от офсета по сделката с изтребителите.
256
1
 
0
 
! Отговори
Сата Н преди 4 години
Тръбата на Турски поток след влизането в Гърция може да бъде само 50% за руски газ. Останалото ще дойде от САЩ през Александруполис и от ТАНАП. Хранилищата ни ще бъдат винаги пълни и готови да парират всеки путински каприз. България повече няма да зависи от Кремъл ПО НИКАКЪВ НАЧИН. А приходите на Газпром падат с 30%.
255
3
 
8
 
! Отговори
6 преди 4 години
Искайте от "нашите " управници всичко каквото си пожелаете и ще бъде изпълнено на 100% ! Уверяваме ви ! Ние сме с тях !...Никога България в своята 1300 години история не е била толкова ниско , на колене ! Срам и позор ! Орбан и Ердоган са истинските патриоти !Не скланят глава пред никого !
254
2
 
6
 
! Отговори
ще е съгласен ББ преди 4 години
Боко пак ще клекне пред краварите,щото иначе много бързо ще го уволнят началниците му и то без право на банкови сметки.
253
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Още един ... нали туй е големият проблем.Че руснаците искат земята под тръбите да е тяхна и те да си я защитават. Затуй навсякъде боксуват руските тЪрби.
252
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При положение че тръбата с руски газ минава през средата на България,какъв газ през Гърция,ще купуваме и защо? Тръмп подбива цената и толкоз!
251
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гръцкото руско лоби беше силно, докато Русия не помогна на Турция.
250
3
 
3
 
! Отговори
General WESLEY CLARK преди 4 години
В ГЪРЦИЯ ИМА РУСКО ЛОБИ ОТ НАД 300 ГОДИНИ..ОТ ВРЕМЕТО НА ПЕТЪР 1-ВИ ВЕЛИКИ !!И МОЖЕ ДА НАПРАВЯТ УСЛУГА НА РОССИЯ , КАТО БЛОКИРАТ ТОВА ГАЗОВО ТРАСЕ .САМИТЕ ГЪРЦИ НЕ СА БАЛАМИ , И СА В ''А'' ГРУПА , И В ТЕЖКАТА КАТЕГОРИА НА СВЕТА, ЧЕ ДА ОТКАЖАТ ТОЗИ ТЕРМИНАЛ ЗА ГАЗ НА ТРЪМПЕТА..ГЪРЦИЯ ЩЕ ГО ПУСНЕ , САМО АКО ИМА ПРЯКА ПОЛЗА ЗА СЕБЕ СИ ПО ТРИ ДРУГИ ВЪПРОСА !НЯМА ДА КАЖА ПОВЕЧЕ .
249
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вие продължавате да си мислите, че парите са най-важните.... ако беше така Тръмп никога нямаше да срещне Бойко.
248
1
 
3
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 4 години
Напълно съм съгласен, с диверсификацията, стига шистовия газ , добиван и втечнен в Америка, превозен с кораби през океана, регазифициран в плаващ терминал в Гърция, отново напомпан в тръба и доставен у нас, да е поне еднакъв по цена с този, дето щеше да идва не по Турски, а по Южен поток, или поне с 1 стотинка по-евтин от този руски газ, турска собственост, който ще тече по турския поток. Останалото е демагогия и послешание, за да Го държат още на власт "началниците".
247
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Същевременно, в международен план се праща сигнал на Турция. Щото Инджирлик може да е в България. А силата на Турция, която граничи със своенравие, може да се замести с българска дисциплина, което е другото име на овчедушието.Америка може да промени България за 5 години до неузнаваемост. Даже аз може да се върна.
246
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Според мен Америка за първи път ни обръща серьозно внимание. В рамките на месец бяха привикани прокурори и силоваци. Беше сменен послника, а ся Бойко ще ходи да се отчита.Според мен туй е разултат на последните избори.Ако вие си мислите, че американците не знаят, че викаме на руснаците освободители и братушки жестоко се лъжете. Същевременно се вижда, че народа не ще миналото. А и руснаците интервенират... та направо си трябва Американски отговор.Чудя се с кво ще наградят Бойко?
245
3
 
4
 
! Отговори
Американ преди 4 години
Втечнен газ от Америка? Ще да е лесно и евтино, като може да е трудно и скъпо!?
244
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
американският е по скъп от руският газ борисов ще види газ от русия на куково лято бг като на украйна не искат русгаз ами реват че транзита няма да е от украйна щее северен поток-2.колко сте послушни и мирни деца на ес инато
243
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само че Тръмп и Борисов първо трябва да питат гърците дали са съгласни на тяхна територия чужди фирми да въртят бизнес с газ!Защото за сега не са съгласни и прословутият терминал в Александрополис ще се построи на,, куково лято",освен ,ако не искаме да пълним джобовете на елините!Остава Турция ,в Тегирдаг може да се построи терминал,но с обтегнатите отношения САЩ-Турция и това изглежда мираж!
242
4
 
6
 
! Отговори
Iozeff преди 4 години
До СТРАНДЖАТАБорисофф остана последния на който Доналд може нарежда! Какво става с тази америка!?Май вече никой не я иска! Северен поток вече е готов!Немците са прагматични!Газ от Америка! Да бе да! Пълни глупости!
241
1
 
6
 
! Отговори
Дядо Петър преди 4 години
Няма какво да обсъжда!Ако иска наистина да ни помогне да го вкара в пандиза направо от самолета.И да ни изпрати един отбор от прокурори и друг отбор от шерифи.Та белки разбишкат това мафиотско блато, начело с КАПО ДИ ТУТИ КАПИ (известен още като Рапона и Бай Х---.