Властта погна Airbnb и Booking, иска категоризации на жилищата

Менда Стоянова и Симеонов искат да се приравнят до къщите за гости
157
Властта погна Airbnb и Booking, иска категоризации на жилищата
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Със законови промени  Менда Стоянова от ГЕРБ, която е и председател на бюджетната комисия в парламента и лидерът на НФСБ Валери Симеонов, взеха на мушка временното отдаването под наем на жилища и части от тях.

Свободното краткосрочно предлагане на стаи и апартаменти за гости, които не са изрично сертифицирани като места за настаняване според Закона за туризма, в платформи като Booking.com, Airbnb, Expedia, в социалната мрежа Facebook т.н., да бъде забранено и санкционирано, предлагат те.

Двамата са автори на поправката, внесена между първото и второто четене на бюджета за следващата година като с нея се предвижда  изменение в Закона за туризма.

С него се въвежда категоризация за имотите, отдавани под наем чрез електронни платформи като Airbnb, Booking, Facebook.

Целта е те да са с категория както хотелите и къщите за гости.

Един от тестовете за промени в закона, които депутати ще обсъдят гласи, че онлайн могат да се предлагат туристически услуги само за категоризирани места за настаняване, включително чрез електронна платформа, която свързва потребители на туристически услуги и лицата, които ги предоставят.

За да бъдат сертифицирани като такива се подава декларация-заявление до кмета на общината, в която е имотът, припомнят в мотивите си вносителите.

Има изисквания за поставяне на табели, обявяване на тарифи, такса на легло.

Собствениците на имотите, които сега се отдават временно под наем, ще има три месеца след влизането в сила на закона да изпълнят новите условия. В противен случай ги грози глоба от 500 до 5 хил. лв., а за еднолични търговци и юридически лица от хиляда до 10 хил. лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
1
 
35
 
! Отговори
13 преди 4 години
На Менда и Баце вече гъ30вете им са като черни дупки, нямат наяждане просто. Колкото и да сипваш вътре то расте и гълта още повече. И след него нищо не остава.
97
3
 
29
 
! Отговори
BGN преди 4 години
Менда и валери. Тва се цербери, който мислят само за дране на хората ....
96
7
 
7
 
! Отговори
не си прав, Мунчо преди 4 години
До 110Не виждам причина наемодателите да се притесняват - просто ще вдигнат наемите съразмерно на увеличените данъци и - за съжаление - пак ще бъдат ощетени най-нямащите. Криза при имотите на фона на отрицателни лихви по депозитите, изкуствено подтискана цена на златото, трагичен бизнес климат и комична фондова борса - е, няма как да се получи!
95
1
 
31
 
! Отговори
Мунчо преди 4 години
Яко почват герберските кметове : В Пловдив -100 процента дигане на данъци на имоти, след 2 години още 100 и към края на мандата ще имаме над 1000 лева данък на апартамент , дупетатите гонят свободния наем.. И що за убежище за спестените пари станаха имотите ? Очаквам яко тресене на пазара на имоти ... миналата криза паднаха 20% ,сега може и 30 да се сринат. От вчера гледам обявите в базар.бг за продажба на имоти в Пловдив минаха 23 хиляди !!! На половин милионен град ... и не се е почнало още..
94
2
 
26
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ПРИ УПРАВЛЕНИЕТО НА ГЕРБ Е ТАКА!!1ДАНЪК ВЪРХУ НОВ ДАНЪК КАТО УЖ СЕ БОРЕЛИ СЪС СИВИЯ СЕКТОР !!ОФИЦИАЛНО ИСКАТ ДА ЗАБРАНЯТ ПРЕДЛАГАНЕТО НА СТАЯ ИЛИ НА ЦЯЛ АПАРТАМЕНТ ВЪВ ВСИЧКИ ТУРИСТИЧЕСКИ САЙТОВЕ ТОВА ВКЛЮЧВА И ПРЕДЛАГАНЕТО НА ЦЕЛИ КЪЩИ!!!
93
2
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е, какво да очакваме. Изгониха Uber, сега идва ред на AirBnb и Booking... Жалка картинка, връщаща ни 20 години назад.
92
10
 
15
 
! Отговори
Браво! преди 4 години
Долу укриващите туристически, корпоративен и данък добовена стойност!Да ги ревизират шест години назад!
91
0
 
9
 
! Отговори
Анорак преди 4 години
ЕМИНЕ СТАВА" БАЛДЪЗА" НА ХРИСТО ОТ СОЗОПОЛ И ГОТОВО. КАК ЩЕ ОБЯВИ НОЩУВКАТА НА "БЪЛДЪЗАТА И БАДЖАНАКА" СИ,ЧЕ И ДА ПЛАЩА ДАНЪК ЗАРАДИ ТЯХ.МЕН МИ СЕ СТРУВА ,ЧЕ ДОХОДИТЕ ЩЕ ПОЧНАТ ДА "СИВЕЯТ" ОТ ПРЕСТОЯ ВЪВ ВОДАТА.
90
1
 
12
 
! Отговори
Продължение - 2 преди 4 години
Полицията не разрешавала "самоуправство" на хазяите (да изхвърлят натрапниците). Разследването отнемало време и през това време мигрантите ще си живеят там необезпокоявани.Отишла на следващия ден. От "наемателите" нямало и следа. Апартаментът бил освинен. Били използвали чаршафите и завивките, които намерили в гардеробите.Така и не разбрала кой е издебнал, че майка й ще отсъства дълго, кой е сменил бравата и е настанил там някакви хора.Така че, много внимавайте, когато ще отсъствате за дълго.
89
1
 
5
 
! Отговори
Продължението преди 4 години
Казал й, че имали телефонния номепр на човек, който настанявал на квартира хора като тях. Тя поискала този номер. Казал й, че го има друг човек, който в момента не бил там. Разбрали се тя да дойде на другия ден.Адвокат я посъветвал да изчака до следващия ден, защото, ако това са нелегални мигранти, те ще се изнесат веднага, но ако са влезли в страната легално, тя ще има проблеми, дори да твърди, че някой ги е настанил в дома на майка й без да ги пита. полицията не разрешавала "самоуправство"...
88
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В много от тези случаи в такива жилища се настаняват мигранти, които само минават през България и един Господ знае дали са влезли в страната ни легално.Миналата зима чух за случай, при който съседите на възрастна жена, която била в чужбина, се обадили на дъщеря й, за да я питат дали апартаментът не е даден под наем, защото там влизали и излизали хора с екзотична външност.Дъщерята отишла, установила, че бравата е сменена. Позвънила, отворил някакъв. Разбрали се криво-ляво на английски. .......
87
7
 
12
 
! Отговори
Да де, ама преди 4 години
Как стои въпросът с онези, които отдават "стаи за почивка" ПОЧАСОВО ?По едно време и по вестниците имаше подобни обяви.Кой ли наема стая за час-два, за да си отпочине и дали си "почива" сам?На този вид "хазяи" трябва да им се търси отговорност за друг вид дейност.
86
3
 
29
 
! Отговори
Ала-Бала преди 4 години
Валери Симеонов е изключиотелно алчен и *** човек!
85
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре, че има и нормални държави в Европа, където може да плащаме данъци и да стоим далеч от тия корумпирани прасета, които управляват България в момента
84
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Сата НАТО-НЕМА ДА СТАНЕ-АДВОКАТА ЩЕ КАЕ ЧЕ Е СНИМАНО НЯКАДЕ ДРУГАДЕ И СИ ДОТАМ.-----*** ти мислиш, че това няма да го направи полицията ли?
83
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Добра новина - без да плащаме данъци няма да се получи! Прав си!!! Ама ето Вльо златев (Лукойл) пръв приятел на ББ и Валерката - 10 години не е плащал? Що ли? И говорим за Милиарди нали?А Стрина Пена с едно апартаментче - тябвало да плаща (защото не познава ББ, Валерката или местния дерибей) за стотинките, ок - левчетата които може да получи.
82
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Добра новина - та колко викаш плащат? Дали 'релано' или 'минимално'? И кой смее да отиде да направи ревизия? А? И дори заради някоя медийна акция да отиде - колко 'дълбоко' ще гледа а? А иначе - и да си 100% коректен - ако ти дигнат мерника през месец ще ти пращат НАП, НОИ, Митници, ХЕИ, Пожарна - каквото се сетиш! Докато от проверки забравиш за бизнеса...
81
3
 
2
 
! Отговори
Гого Смотаняка преди 4 години
До нашенския под 84Главчо, лесно ти е на тебе наистина да си "клатиштопките" и да събираш парсата от хората, ба -де - ва !Така баба и дедо , го знаят !Защо не излезеш като мен дилър по улиците, за да титреперят "партенките" и така да разбереш за "сладостта" на парите !?
80
16
 
2
 
! Отговори
Добра новина преди 4 години
Без да си плащаме данъците няма как да се получи.Дори цитираните хотели на омразния на всички Симеонов колкото и да крият обороти са регистрирани по ДДС и плащат такова.Осигуровки също.
79
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как така дребен бизнес пък хиляди семейства?И кое трябва да е противоречието тука? И бакалийки и разни клекшопове са дребен бизнес и се препитават хиляди семейства от него. Едър и среден бизнес е направен от единиците успели да набарат някоя ниша на пазара. Ще ме убиете от смях с тея изцепки.