Властта погна Airbnb и Booking, иска категоризации на жилищата

Менда Стоянова и Симеонов искат да се приравнят до къщите за гости
157
Властта погна Airbnb и Booking, иска категоризации на жилищата
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Със законови промени  Менда Стоянова от ГЕРБ, която е и председател на бюджетната комисия в парламента и лидерът на НФСБ Валери Симеонов, взеха на мушка временното отдаването под наем на жилища и части от тях.

Свободното краткосрочно предлагане на стаи и апартаменти за гости, които не са изрично сертифицирани като места за настаняване според Закона за туризма, в платформи като Booking.com, Airbnb, Expedia, в социалната мрежа Facebook т.н., да бъде забранено и санкционирано, предлагат те.

Двамата са автори на поправката, внесена между първото и второто четене на бюджета за следващата година като с нея се предвижда  изменение в Закона за туризма.

С него се въвежда категоризация за имотите, отдавани под наем чрез електронни платформи като Airbnb, Booking, Facebook.

Целта е те да са с категория както хотелите и къщите за гости.

Един от тестовете за промени в закона, които депутати ще обсъдят гласи, че онлайн могат да се предлагат туристически услуги само за категоризирани места за настаняване, включително чрез електронна платформа, която свързва потребители на туристически услуги и лицата, които ги предоставят.

За да бъдат сертифицирани като такива се подава декларация-заявление до кмета на общината, в която е имотът, припомнят в мотивите си вносителите.

Има изисквания за поставяне на табели, обявяване на тарифи, такса на легло.

Собствениците на имотите, които сега се отдават временно под наем, ще има три месеца след влизането в сила на закона да изпълнят новите условия. В противен случай ги грози глоба от 500 до 5 хил. лв., а за еднолични търговци и юридически лица от хиляда до 10 хил. лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Ха ха!!! - Да направиш проверка на Лукойл ти трябват 2-3 добри счетоводители. Да видят как при толкова МИЛИАРДИ приход - няма печлаба? Да направиш проверка на "В airbnb има над 3300 оферти в България." - ще трябват педесетина счетоводители за да проверят бизнес за стотина хиляди (може би)! Ако са Герберски Калинки - ще са 100 - 150 може би. А ефекта какъв ще е - от истинска проверка на Лукойл и на 3300 прелагачи на стаи? И кой предпочита второто пред първото?
77
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Ех съсипвате българската мечта ! Да имаш апартаменти и само да даваш под наем и съвсем леко да клатиш крачето по цял ден."Кво краче клатиш от 600 лева наем, за апартамент който струва 200 000 лева незнам. Ако имаш 4-5 апартамента да клатиш крачето, ама иначе...
76
0
 
6
 
! Отговори
Боян Илиев преди 4 години
Да си го ...тия двамата и да им е кеф,ако не , ще се намери кой да го достави със Спииди Гонзалес.
75
14
 
1
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
Как щели да докажат! :)))Вие сериозно ли, бе?Идвам на гости, спя, плащам ти, записвам сцената, след това отиваме в съда и половината апартамент ти отива за глоби и такси. Доказва се по-лесно, отколкото продтитуция...
74
6
 
2
 
! Отговори
пълни глупости преди 4 години
Как така дребен бизнес пък хиляди семейства? Ясно е, че не плащат нищо ако им се отделят тея 60 стинки дето пише "Запознат" нито някой се осигурява за тази дейност камоли някакво ддс да се внесе в бедната ни държава.
73
3
 
34
 
! Отговори
СЛЕДВА ПОСКЪПВАНЕ преди 4 години
Аз съм човек, който отдава три апартамента на хотелски начала.Те са категоризирани от общината. Плащам им туристически данък.В момента ги давам на цена 10 лв. на легло.Щом влезе в сила този абсурден закон, задължаващ ни да вписваме онлайн всеки гост заявявам, че нощувката от 10 лева навсякъде ще стане минимум 15-20 лева.Питам - къде ще нощуват и без това бедните студенти, българските туристи и работниците на малки фирмички дошли в глада да изкарат някой дребен лев ?Безумци, опомнете се !
72
1
 
30
 
! Отговори
Запознат преди 4 години
Това е дребен бизнес, от който преживяват хиляди семейства в България.Не е вярно, ме не плащат данъци !И в момента има закон за туризма според, който този вид апартаменти за гости трябва да бъдат категоризирани и плащат туристически данък на местната община.Ако апартаментът е 1 звезда собственикът му дължи по 60 стотинки на легло от всяка нощувка на общината.Ако е 2 звезди тази такса става 70 стотинки на легло.Симеонов и Менда просто унищожават дребните риби в услуга на големите хотели.
71
6
 
7
 
! Отговори
Успех преди 4 години
Ех съсипвате българската мечта ! Да имаш апартаменти и само да даваш под наем и съвсем леко да клатиш крачето по цял ден.
70
6
 
5
 
! Отговори
Добра новина преди 4 години
Не било бизнес това викате? В airbnb има над 3300 оферти в България.
69
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Охооо тук е пълно с хазаи, които не си плащат данъците - и ревът ... ЩЕ ПЛАЩАТЕЕЕЕ ВРЕМЕ Е
68
1
 
31
 
! Отговори
Ха ха!!! преди 4 години
"Веригата бензиностанции Лукойл България от 10 години отчита загуби и не е платила нито стотинка данъци в България. В същото време бургаската рафинерия е отчела близо 60 милиарда лева приходи." - ама 'власта' не ги занимава с 'глупости'. Но Пенка и Гошо които са си дали апартамента под наем за да оцелеят някак си - са от "големите престъпници" и за тях трябва сериозно законодателство! Нали така?
67
0
 
21
 
! Отговори
4ти километър преди 4 години
Мога отговорно да заявя че другарката Менда Стоянова и другаря Валери Симеонов още не са официално "сертифицирани" и ги очакваме в скоро време да се явят за "категоризация". При нас процедурата е проста, няма администрация и бюрократщина.
66
3
 
2
 
! Отговори
истината преди 4 години
Погледнете ако имате възможност някоя от фактурите който изпраща booking за техния процент (15%) на свойте партньори в България - регистрирани са в Холандия(страната която ни спира от 10 години да влезем в шенген) демек и стотинка не плащат като данъци.
65
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Пепи - прав си (донякъде) виждам че преди половин година са приели такова решение за трите централни части на Мадрид (само). И не е много ясно - май има и нещо като 'заварено положение', както и да е. Което щяло да остави само 5% от в момента предлаганите апартаменти. Но и ти споменаваш че причината е 'пренаселване с туристи' и повишаване цените' за 'местните'. Което изобщо не е причината това да се опитват да приложат при нас - нали? Защото 'платформите' са легални - и дават на властите инф.
64
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз пък отдавна съм направил категоризация на държавата - *** минус 5 звезди и съм се изнесъл.Далаверко и Менда може да ми правят, като вятъра.
63
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ами ако не е "туризъм"? Ако е бизнес визита? Или временно настаняване докато трае ремонта на собственото ти жилище? Как ще докажат кой е турист и кой временен квартирант?
62
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ментата и Винкела, гърне с похлупак. Много са огладнели и са се облещили като змей на заточение.
61
14
 
6
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
Облагай!На мене всичко ми облагат до стотинка.Големи бизнесмени се извъдихте - даване на стаи под наем... По мое време с това се занимаваха само разни бабички, които даваха подслон на закъсали любовници. Тоя бизнес стана възможен защото хората се замогнаха и вече имат и второ и трето жилище и са алчни за още. Не може да изкарвате пари и да не си плащате данъци - така крадете от мене.
60
1
 
28
 
! Отговори
Ddd преди 4 години
Ето това ще бъде един чисто лобистки закон, създаден по поръчка на едрите хотелиери и в частност на Валери Симеонов. Тоя перко трябва да бъде изгонен от парламента също като Вальо Ротманса навремето.
59
0
 
22
 
! Отговори
ПРОСВЕТЕН преди 4 години
Само да попитам как категоризирахте онези огромни къщи дето уж се ползваха за отдаване,а някои хорица си живуркаха и продължават да си живуркат в тях,без да се използват по предназначение!!!!Някои "лица" като Менда трябва да бъдат "категоризирани" правилно от Българския народ!!!!НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА!!!"Едно" може,а "две" не "може"!!!!!