Херо Мустафа: Отношенията между САЩ и България са на ново ниво

С интерконектора България става истински газов хъб
Обновена: 29 ное 2019 14:02 | 29 ное 2019 14:02, Елка Василева
131
Херо Мустафа: Отношенията между САЩ и България са на ново ниво
Херо Мустафа. Снимка: БТА

Отношенията между България и САЩ достигат ново ниво, започвайки с историческата среща на президента Тръмп и министър-председателя Борисов, каза посланикът на САЩ Херо Мустафа на публична лекция пред Атлантическия клуб на тема "Американско-българските отношения: Следващите 30 години".

Тя отбеляза като важен резултат установяването на рамка за стратегическо партньорство, пътна карта за продължаване на плодотворното сътрудничество в три основни области на взаимен интерес - сигурност и отбрана, икономика, търговия и енергетика, засилване на демокрацията и върховенството на закона.

Посланик Мустафа подчерта, че България е надежден съюзник в НАТО на Балканите и припомни, че българските войници са се борили съвместно с американските в Ирак и Афганистан и двете страни имат съвместни операции в Либия, в Косово.

Тя отбеляза, че България предприема стъпки да модернизира военните си сили. Заедно вършим толкова много в отбраната, посочи Херо Мустафа и декларира, че САЩ ще продължат да подкрепят усилията на България за отбрана и за осигуряване на достъп до високоразвити американски технологии за отбрана.

Още по темата

Гордея се с нашите здрави икономически отношения, коментира още посланик Мустафа. Тя припомни, че САЩ са от шестте най-големи инвеститори в България. В идващите месеци ще свържем български компании с американски, като ще се съсредоточим върху сигурност, здравеопазване, технологии, информира тя.

Посланик Мустафа отбеляза, че сътрудничеството по отношение на енергетиката е било ключова тема на разговорите в Белия дом. Тя декларира подкрепа за усилията на България за диверсификация на енергийните доставки, както и за участието в интерконектора при Александруполис. Посланик Мустафа отбеляза, че, за разлика от "Турски поток", където България е транзитна държава, интерконекторът обещава България да стане истински хъб и регионален център за търговия на газ.

Ще осигурим екип от американски технически експерти, които да прегледат необходимите възможности и да се включат в диалог с българските ни партньори, допълни посланикът.

Посланик Мустафа акцентира и на темата за засилване на демокрацията и върховенството на закона. В посолството ще дойде нов съветник по правните въпроси и планирам да работим както с правителството, така и с гражданите, да засилим върховенството на закона и да се справим с корупцията, посочи тя и подчерта важността на свободата на медиите и уважаването на малцинствата. Когато хората имат вяра в своите институции, България ще достигне своя потенциал, посочи тя.

Посланикът каза още, че САЩ са готови да окажат помощ в борбата с кибер престъпленията, за да се засили отбраната на България в областта на технологиите и иновациите. Искаме да гарантираме, че 5G мрежите ще бъдат изградени с подходящ контрол на сигурността, коментира още Херо Мустафа, цитирана от БТА.

В отговор на въпрос на директора на Американската търговска камара Петър Иванов тя отбеляза, че срещата между Борисов и Тръмп е била среща, на която нашите взаимоотношения да се поставят на ново ниво. Тя обясни, че разговорът е продължил по-дълго от планираното заради важните теми, които е трябвало да се обсъдят и затова не протоколът е имал водеща роля. Мустафа информира също, че многообразни компании се интересуват от инвестиции в България.

В началото на лекцията си посланик Мустафа каза на български език, че заради българския народ е оптимист за бъдещето на България и за отношенията между двете страни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
1
 
14
 
! Отговори
хаха преди 4 години
А бе важното е че Б.Б. каза на тракториста че посланичката е дошла да го погледа как кара трактора :)
77
4
 
11
 
! Отговори
до учинайка Пена преди 4 години
Колкото и да ти е мъчно за Руската газ, истината е, че в момента плащаме най-скъпата газ в Европа и то благодарение на корумпираните ни червени политици-------------Ми, Пено, ***, кво ти е виновна Руската газ?Ти сама посочи причината за високата й цена у БГ-то!!!Сами си насадихме кола на който сме седнали!Щото е речено - "Злото дето сам си го сториш и най-големият ти душманин не мой ти го стори"!Ъм, тъй, де!
76
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НА НОВО НИВО СА ДА - НА РОБСКО ! НАШИТЕ ДУ'ПЕЛИЗЦИ И НАВЕДЕНИ КУ'ХИ КРА'ТУНИ ОТНОВО ЗАСТАНАХА В ПОЗА "ПАРКЕР" ТОЗИ ПЪТ НА САЩ, ПРЕДНИЯТ ПЪТ БЕШЕ НА СССР ! В МОМЕНТА БЪЛГАРИЯ ИМА НАЙ-ПРО'СТОТО И МАЛ'ОУМНО ЧЕРВЕНО ПРАВИТЕЛСТВО СЛЕД 09.09.1944 Г. ! ТРЪМП БИЛ ПОКАНИЛ БАНД'ЮГО И КОМПАНИЯ ЗА ДА ИМ БЛАГОДАРИ ЗА ДВАТА МИЛИАРДА В АВАНС ОПУСНАТИ НА НАЙ-БОГАТАТА ДЪРЖАВА В СВЕТА ! ТЯ ЗАТОВА Е БОГАТА ЗАЩОТО ИМА УМНИ УПРАВЛЯВАЩИ КОИТО СЕ ВЪЗПОЛЗВАТ МНОГО УМЕЛО ОТ ТИ'КВЕНИЦИ КАТО НАШИТЕ !
75
3
 
19
 
! Отговори
до Пенка преди 4 години
надявай се да ти падне цената на газта, да вярно като има газов хъб ще има диверсификация и ще има по ниски цени на които ще купува България (посредниците) и хоп на крайния потребител цената същата че и даже по висока, и каква е далаверата от всичко - посредниците ще си увеличат печалбите още повече, за крайния потребител един голям
74
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Херо Мустафа: Отношенията между САЩ и България са на ново ниво----------------Абе, г-жа Мустафа!!!То, от вашето изказване така и не стана ясно какви по-конкретно са тези "нови нива" в българо - американските взаимоотношения!?Че, то същото си беше и при отминалите американски администрации!Та, кво му е новото казваш, ай????????
73
7
 
3
 
! Отговори
Зозо е умен преди 4 години
До 53С "евтин" газ и "евтино" оборудване от руския Гулаг стигнахме до "Перестройката" и още й събраме попарата, а децата и внуците на русофилите се спасиха в Щатите !
72
2
 
7
 
! Отговори
Вучо преди 4 години
Нема па да одим у комунизмо тука ми е добре щото има банани и тоилетна хартия и съм щастлифт.
71
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 53С "евтин" газ и "евтино" оборудване от руския Гулаг стигнахме до "Перестройката" и още й събраме попарата, а децата и внуците на русофилите се спасиха в Щатите !
70
2
 
5
 
! Отговори
До Вучо преди 4 години
Отивай и ти при комунизма. Omnagъk!!!
69
6
 
1
 
! Отговори
учинайка Пенка преди 4 години
Колкото и да ти е мъчно за Руската газ, истината е, че в момента плащаме най скъпата газ в Европа и то благодарение на корумпираните ни червени политици, без Бойко и Менда които играят партия с Москва и вземат % от печалбата. Като стане хъба цената на газа ще е на половина. Аз съм силно вярващ и вярвам във всякакви неща и най-много вярвам на господин Брисов.
68
6
 
2
 
! Отговори
Вучо преди 4 години
Ама при комунизма немаше банани и тоалетна хартия и на мене ми излезна нерва на газо от *** с весници а сега има банани и аз съм много щастлифт и друго ми не требе
67
4
 
9
 
! Отговори
така като гледам преди 4 години
скоро няма да има САЩ
66
0
 
4
 
! Отговори
Шопо преди 4 години
Баце дали па не я зарадува тая невеста ???!
65
1
 
6
 
! Отговори
Тръмп преди 4 години
хаха, ние сме сащ и сме тук да ви помогнем :))
64
2
 
9
 
! Отговори
до до 42 преди 4 години
не си прав 80ти набор съм и съм израснал в комунизма колко бой съм изял в училище от учителите защото нервни и им дошло на учителките, въпреки че бях от послушните, ясно ми е какво е било и виждам сега какво е, имаше респект от всики. Сега е мафия не е демокрация, демокрация е в такова отношение че можеш доброволно да си обереш крушите от България и да ходиш по света законите са такива че да могат да се тълкуват както им е изгодно и всичко са лобита, пък и несъм сравнявал сега с преди 89 в предн
63
2
 
10
 
! Отговори
11 преди 4 години
Баси змея.
62
2
 
10
 
! Отговори
северозапад преди 4 години
от толкова сладки приказки ми пресъхнаха устата-отивам да си отворя една горчива бира !
61
4
 
5
 
! Отговори
Joro преди 4 години
Те винаги са били на ниво ЦРУ. Липсва друга следа в историята.
60
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Здравейте африканци! Купите обелки банани, платите пресни банани?
59
1
 
7
 
! Отговори
До 53 пълен смях преди 4 години
Малееее ! Стопява се и малкото мозък който е останал в резултат на ежедневното дрогиране !