Нападаш лекар, биеш го - в затвора поне за 7 години

Дядо Мраз, Снежанка малка идвали с бокс и с бухалка в болниците
Обновена: 18 дек 2019 19:17 | 18 дек 2019 12:03, Камелия Цветанова
88
Нападаш лекар, биеш го - в затвора поне за 7 години
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Над 90% от медиците са били жертва на агресия или насилие, докато са изпълнявали служебните си задължения. Само за 2018 г. е имало близо 400 случая на бити лекари, фелдшери и медицински сестри. Тази тревожна статистика изнесе лидерът на НФСБ Валери Симеонов и съобщи, че Обединени патриоти внасят промени в Наказателния кодекс за увеличаване на санкциите срещу биячите.

Още по темата
"Идва Весела Коледа и Честита Нова година, но както се казва в стихчето "Дядо Мраз, Снежанка малка идват с бокс и с бухалка“, коментира той по повод на агресията в болниците и клиниките.

Според патриотите насилието над медици започва да се превръща в нещо обичайно.

Симеонов припомни, че последният случай на агресия стана съвсем скоро – на 3 декември, когато пиян заплаши медици от УМБАЛ-Бургас с газов пистолет с патрон в цевта.

На 29 ноември в болница "Света Анна" в София пациент атакува брутално лекарите и сестрите от Клиниката по хирургия. Той ги обиждал, удрял, блъскал, душил и размахвал белезници.

Според ОП промените в НК от 2013 г. за нападение над медици очевидно не дават нужния резултат и заради това наказанията трябва да бъдат увеличени.

Те предлагат причиняването на тежка телесна повреда на медик ще се наказва с от 7 до 15 години затвор, а не какво е в момента от 5.

За средна се предвиждат от 5 г. до 10 г. лишаване от свобода, а не 3, както е според действащата в момента уредба.

За лека телесна повреда от ОП искат наказанието да скочи от най-малко една на 2 години затвор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
4
 
14
 
! Отговори
i'm преди 4 години
Това добре, а кога ще има оссъдени и в затвора лекари за некадърност и безотговорност? Защото не е като да няма достатъчно такива в родните здрвни заведения. Също така да попитам, как да реагираме при типичното аругантно отношение от много ама много лекари из нашите болници и т.н. ?
33
5
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
До тоя със смъртната присъда - ами какво искаш, да убиваме наред - шофьора, заспал на волана и убил някого, а нестихващите убийства, умишлени и неумишлени и пр. Трпепете наред лекари и ще останете без такива, то и сега има недостиг почти навсякъде, дори и в богатите държави, както някой бе коментирал да не мислите, че са умрели за нашите лекари - просто нямат! Трябва съдене и справедливост, и като го набие, ще цъфнеш и вържеш ли, умнико!?
32
1
 
5
 
! Отговори
Категорично... преди 4 години
...против този закон, докато не се избират съдиите пряко от народа по мажоритарен, не партиен принцип и то за време според броя гласове!
31
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
продължавайте да плюете и скоро ще ходите на знахарки да ви баят. 20г Никакви реформи и избягали хиляди лекари, останали само далавераджии и неможари. Така ви научи соц-а лекарите да са ви длъжни и да е безплатно. Е то се вижда колко е добре, и с колкото повече злоба се зареждате толкова по зле ще става защото никой няма да иска да се занимава. Но простия човек неможе да осъзнае че умния винаги има избор и е търсен навсякъде, като не го оценяват някъде си отива а простия ще ставе все по зле.
30
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мерките трябва да са реципрочни,както за насилниците така и за лекарите.В доклад на СБ от 2018 година,40% от смъртните случаи в България са могли да бъдат предотвратена от здравната система, и на база на всичко това да няма един ефективно осъден лекар ми се вижда меко казано странно!
29
3
 
11
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Да ви кажа ли кога хората ще спрат да бият лекарите? -Когато се въведе смъртна присъдаТи от средновековието ли идваш бре? Има много алчни доктори, но има много съвестни и квалифицирани. Ти никога ли не си правил грешки? Само че докторите работят с хора и от техните грешки се решават животи.
28
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С какво докторите са повече от обикновените хора?
27
2
 
13
 
! Отговори
До положението 28 преди 4 години
Явно има недоволство и натрупан гняв от некомпетентно изпълнение на служебните задължения, безнаказаност, никаква отговорност и чувство за вина, щом хората са започнали да посягат. Когато лекарските грешки станат прекалено много, а институциите не им търсят отговорност, хората започват да реагират първосигнално.
26
2
 
11
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Те и сега от 3-5 години не са малко, но не се изпълняват. Вдигането на наказанието няма да реши проблема. Ще го реши, неговото изпълнение, стриктно!
25
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Откакто са във властта патреотарите само наказания измислят или увеличават размера на наказанията. Само затвор, затвор, затвор им е в главите. Превърнаха се в някаква наказателна бригада. И съвсем явно защитават определени съсловия. Превръщат всичко в лов на вещици.Какво стана с Джамбазки?
24
12
 
4
 
! Отговори
положението преди 4 години
Много прости хора, смятайки че могат да оправят нещо с бой, смятайки че лекарите са им длъжни по някаква причина, смятайки че трябва да е безплатно. Като завърших и бях от малкото искащи да останат в българия, започнах стаж 680лв чисти. След 3 години 1020лв. Уважение почти никакво, агресивни типове много, взех си оръжие за нощните смени, болницата и е все тая. Дойдох при колега в Германия, 3-та година, заплата 172000 евро годишно, уважение и сериозни адвокати зад гърба ми. Оправяите се в Бг-то
23
1
 
9
 
! Отговори
шматка преди 4 години
На мен пък не ми е ясно защо въобще трябва да има специални наказания за агресия над един или друг служител.Просто да ги наказват адекватно според сегашния НПК.Аааааа забравих че всичко минава през бг съд.Кога ще видим съдия в затвора
22
1
 
9
 
! Отговори
До Лили преди 4 години
Назови един,който е осъден на лишаване от свобода ефективно!
21
12
 
5
 
! Отговори
лили преди 4 години
Аз познавам няколко осъдени лекари, понеже имам познати в тези среди. Просто не се дава кой знае каква гласност на тези случаи, но би трябвало, за да знаете, че абсолютно невярно е, че нямало осъдени. Освен това имало страшно много жалби срещу лекари в съдилищата и двама мои познати млади лекари заявиха, че щом ще са подложени на постоянен стрес и съдене, заминават поне за повече пари другаде, където не е по-добре.
20
4
 
5
 
! Отговори
анонимна преди 4 години
Аз пък не се учудвам от злобните коментари, защото българинът си е такъв - може би смята, че никога няма да умре или в по-леките случаи на малоумие - че всичко се лекува. Разбира се, че трябва да се наказват алчните и доказани грешки, а не да се хвърля помия навсякъде. Напр. доста оплюха жените след една информация, че 30% от IT сектора били жени!?
19
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В същото време - лекар или полицай те убие, нищо не му се случва. Няма съд, няма взимане на правата, няма нищо. Защото тия две професии в България са над закона. Пияни гинеколози израждат родилки и убиват детето - всичко е ок, безотговорни и нагли педиатри не обръщат внимание на детенце с ясни признаци на тежка инфекция, то почива, всичко е ок, педиатърката се връща с аплодисменти, 13-годишно момиче пада и умира, никой от задължителните прегледи не е хванал "белодробно страдние" - всичко е ок!
18
1
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
иЗВИНЯВАМ СЕ - ПРОСТАШКИ. Защо махате не кой знае какви думи като подобни на отпадъци, а търпите коментари, достойни само за Блиц?
17
3
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Това, че има некадърници, не ви дава право да правите простащки обобщения за лекари, учители и пр. Вие кой знае какви гении сте и се скатавате някъде без капка отговорност - напр. продавате ненужни *** или правите найлонови торбички и т.н., ама много знаете. Да сте чували случайно, че навсякъде по цивилизования свят има огромни обезщетения за починалите, а също и недостиг на лекари, а? Ито е сигурно защото всички карат S класа? Ипак казвам, има некадърни и алчни, но така е навсякъде!
16
10
 
0
 
! Отговори
Интелектуалец преди 4 години
Ботев и Левски са едни мижитурки пред Господин Валери Симеонов.
15
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За лекарска грешка колко ще се лежи?