Радев: Преходът към зелена енергия да не е за сметка на икономиката

Синдикати: Има опасност от износители да станем вносители на ток
Обновена: 18 дек 2019 20:10 | 18 дек 2019 20:06, Красимир Ангелов
62
Радев: Преходът към зелена енергия да не е за сметка на икономиката
Снимка: Президентство

Преходът към зелена енергия не трябва да е за сметка на конкурентоспособността на българската икономика, заяви държавният глава Румен Радев по време на среща с президента на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) Пламен Димитров и с представители на ръководството на синдикалната организация, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

"Като държава-член на ЕС България работи за постигането на обявените цели за превръщане на Европа във въглеродно неутрален континент, но трябва да бъдат също така ясни и мерките за запазване и насърчаване на нашата конкурентоспособност. Това са огромни инвестиции, особено за по-бедни държави", подчерта президентът.

Още по темата
"Зелената сделка" в рамките на Европейския съюз и нейното отражение върху българската енергетика беше сред водещите акценти на срещата. По думите на държавния глава комплексът "Марица изток" дава независимост, автономност и суверенитет на България, произвежда между 40 и 60 на сто от електроенергията в страна, а суровините, технологията и инсталациите, са български.

Резултатите от т.нар. "Зелена сделка" в перспектива означава повишение на цената на емисиите и изискванията към енергийните централи, използващи въглища. Това изправя страната ни пред сериозен проблем, с оглед тежкото финансово състояние на "ТЕЦ Марица-изток 2".

И Румен Радев, и представителите на КНСБ, подчертаха необходимостта от много по-голяма активност на българското правителство за присъединяването на страната ни към европейските програми за въглищните региони в преход и изработването на ясна стратегия за развитието на една стратегическа за България сфера като енергетиката. Представителите на КНСБ посочиха като пример позицията на други държави-членки на ЕС, вече заявили и отстояващи интересите си, включително и с осигуряване на европейско финансиране за своите въглищни региони или за трансформация на енергийните си мощности.

България е в ключов момент за определяне на перспективите за развитие на своята енергетика и са необходими отговорно отношение, съгласие и единна политика за гарантиране на енергийния баланс и енергийната сигурност в страната, бяха единодушни участниците в дискусията.

Според КНСБ в идващите години България е застрашена да се превърне от регионален износител на електроенергия в крупен вносител, ако няма яснота за бъдещето на използващите въглища електроцентрали, на АЕЦ "Белене" и т.н.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
1
 
2
 
! Отговори
Паунът преди 4 години
Колкото безсмислена и фасадна си е президентската институция, още повече я закопава военният шифьор с емблематично-безмислени изказвания, на които придава парадна тържественост. Пауне форкат, пауне форкат......
52
0
 
2
 
! Отговори
НационалнияЛаладжия преди 4 години
Защо хаби въздуха лаладжията за безсмислени общи приазки,като нищо не разбира от енергетика,нито нещо зависи от него.Слънцето изгрявало от изток,водата била мокра,а зелената енергетика не трябвало да е за сметка на икономиката. Утре ще каже,че не трябва да е и за населението.Все за нечия сметка трябва да е!?Най-честно ще е да за сметка на излишна президентска институция.Някой да изтъкне една полза от нея?Ще спестим и 40-50млн. от избори.Да направим референдум за ликвидиране на президентството.
51
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Според *** за чия сметка трябва да е прехода съм зелена енергия?
50
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Президентът Радев има рейтинг 60 %, а Буда - 30%. Колкото и да дрънкате срещу президента, срещу фактите не се върви. Президенството разработва генералните стратегии и перспективи на българската държава. Президентът се избира от народа и отговаря само пред народа. Той е бил един летец-ас на бойната ни авиация и строител на бг армията. Само пълни партенски могат да говорят глупости, че той цял живот нищо не бил правил. Ха ха ха, егати главите празни.
49
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Радев-фигурантДо момента наистина само приказки, нищо конкретно ...! Затова пък ще се пенсионира рано като военен и ще вземе пенсия за президент. Ще храним още един лентяй, цял живот не е направил нищо полезно ...
48
4
 
10
 
! Отговори
Радев-фигурант преди 4 години
Радев-зелените чорапи се оказа един фигурант. Говори празни приказки и известни на всички истини като например , че спортът е полезен, небето е синьо и корупцията е вредна. И нищо истински важно и смислено не казва. Кому е нужен такъв безличен президент ?
47
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До изнервенНе се нерви... :)) Той е бил и охрана... Нивото на електората е такова... Говори на много *** език и такива като теб му се кефят. Аз също го пиша по-простичко, за да ти е разбираемо.
46
7
 
11
 
! Отговори
Т.Шак преди 4 години
Дори Първанов, макар и бивш лидер на БСП, не си е позволявал да се държи като говорител на червената партия, докато беше президент. Настоящият Резидент е пълен т.шак и то ляв (на турски - ***).
45
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При този пожарникар се самозапалиха четиридесет достойни българи; Това казва всичко
44
8
 
9
 
! Отговори
изнервен преди 4 години
До 46 червен анонимник. Този "пожарникар" е бил главен секретар на МВР, два пъти кмет на столицата, три пъти премиер. Колко българи са постигнали това? А ти какво си постигнал в жалкия си невзрачен живот, та си тръгнал да го хулиш бе, ***?
43
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 44 и 45Каски, шлемове..................бля, бля, бля............МиГ 29 "леко превъзхождал Ф-15 и Ф-16" ")) Абе ти чуваш ли се бре?!!? Хахахахахахахаааа! Това за "превъзходството" го обясни на всичките сирийски, египетски, сръбски и прочее пилоти на МиГ 29 свалени от Ф-15 и Ф-16. Това са фактите, тролчев!:)))))))))))))))))
42
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Do 42 Ти не ставаш, СПРЪНДЖО. Служил ли си в армията, киртак
41
3
 
5
 
! Отговори
Ма Как преди 4 години
Много ясно че преходът към зелена енергия няма да е за сметка на икономиката.Тези сметки се изплащат от народа, от джоба на всеки един българин. Гарантирано от ГЕРБ!
40
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 43 Егати държавата щом един пожарникар й е кокорбашия
39
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
През 1998 г. германското списание Flieger Revue публикува статия, в която се говори за превъзходството на МиГ-29 над F-16 в тази комплектация, в която се е използвал от германските ВВС след 1987 г. Според автора МиГ-29 леко превъзхожда F-16. при използване на шлем за пилот с прицел, който осигурява решаващо превъзходство в близък въздушен бой. При наличието на шлем с прицел, пилотът на МиГ-29 може да улови въздушната цел по-рано, дори преди обичайните ъгли на захващане на целта и да я унищожи.
38
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По време на тренировъчни полети за обучение в НАТОвския учебния център на въздушния бой Десимоманно в Сардиния бе разкрито, че МиГ-29 когато се прилага в комбинация шлем с прицел и ракети Р-73Э превъзхожда всички тогавашни западни изтребители. В няколко тренировъчни битки срещу пилотите на НАТО на F-15C, F-16C и Mirage 2000C, МиГ-29 показва предимство.Предимството при нашлемно целеуказание, съчетано с възможността да се атакува далеч от посоката на полета, продължава до 2002.
37
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Егати държавата щом този е президент
36
4
 
8
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
Генерал за политика не става. Световната практика го е доказала.
35
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БЪЛГАРИНА Е ГОЛЯМ *** КАТО ЧОВЕК
34
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Заради Грети и Урсули ще плащаме и ще плачем, икономиката сме всички ние фирми и граждани