Дончев: Ако бяха взети мерки лятото, водната криза можеше да бъде избегната

Ако има данни, че някой не си е свършил работата, прокуратурата трябва да действа!
Обновена: 11 яну 2020 10:52 | 11 яну 2020 10:36, Елка Василева
143
 Дончев: Ако бяха взети мерки лятото, водната криза можеше да бъде избегната
Томислав Дончев. Снимка: архив, БГНЕС

„Ако има данни, че някой не си е свършил работата, прокуратурата и службите трябва да действат. Тук политически съображение не може да има какви трусове и вибрации ще има“, заяви вицепремиерът Томислав Дончев пред bTV по повод на ареста на министъра на околната среда Нено Димов.

„Действията на прокуратурата няма политически характер, но имат политически последици", заяви вицепремиерът.

Дали министър Аврамова трябва да подаде оставка заради водната криза ще реши премиерът Борисов, каза Дончев.

„Няма да коментирам министър Петя Аврамова. (…) Претенциите си към нея ще ги заявя лично, а не в ефир“, заяви вицепремиерът.

Повод за неговото изявление бе изказването на министъра на отбраната Красимир Каракачанов след ареста на екоминистъра Нено Димов, че за водната криза в Перник отговорност носи и регионалното министерство, което е в ресора на Томислав Дончев.

Още по темата

„Тези разпри кой е по-виновен“ не помагат, в момента е по-важно да се мобилизираме, за да разрешим кризата с водата в Перник, коментира вицепремиерът изказването на своя колега Красимир Каракачанов.

Арестът на министър Нено Димов предизвиква трус в правителството, но „пътят от министерското кресло до подсъдимата скамейка е много къс“, а министрите няма имунитет, само повече задължения, заяви Дончев, който не скри, че не му е било приятно да види какво се случва с колега, с когото до вчера са заседавали заедно.

„Ако бяха взети мерки през лятото, водната криза можеше да бъде избегната“, смята Дончев, но отбеляза, че  правителството е разбрало за кризата, когато тя вече е била факт.

Томислав Дончев не е имал информация дали Нено Димов е разрешавал използването на вода от язовира за промишлени нужди. 

Процесът по контрол на язовирите завършва на бюрото на министър Ненов, но започва другаде и минава през дълга верига хора, които осигуряват данните, отбеляза Томислав Дончев, според когото водният сектор е изключително сложен, тъй като в него са замесени 5-6 министерства.

Макар че отказа да коментира работата на регионалния министър Петя Аврамова, вицепремиерът разкри, че е имал остър разговор с нея и министър Нено Димов по повод на водната криза.

„Имам критики как се управляват ВиК дружествата в страна“, каза Дончев, който смята, че ако са били подменени тръбите преди 5 години, нямало да се стигне до водната криза сега.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
0
 
8
 
! Отговори
БДЖ София преди 4 години
В България става винаги така трябва да се запали влак,да стане катастрофа по пътя или да се загубят човешки души,и тогава започваме да работим по въпроса,ДОкато може за толкова години нищо не е възтановено,закърпват по София нещо,вътрешноста след втората световна война всичко разбито и неугледно.
84
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато паднете от власт,трябва всички калинки да се разчистят и да се поставят специалисти и компетентни хора във всички направления,а не калинки и роднини на управляващите!Държавата не ви е софра,а се изискват компентни кадри.
83
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Довиждане герберски калинки и некомпетентни управляващи,довиждане!
82
1
 
14
 
! Отговори
Нема такава държава преди 4 години
Дончев: "Ако бяха взети мерки лятото, водната криза можеше да бъде избегната"Какъв невероятен проблясък в тая ГЕРБ-ерска кратуна !Ако Ботев беше с каска и ако Левски беше с ботуши, щяхме и сами да се освободим !Тия ГЕРБ-ерасти изкараха измет_та на обществото да ни ръководи. Едно не може да отречем на кукловодите избрали Тиквата и компания - невероятно умни хора, за интересите си разбира се !
81
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Толкова лицемерни хора като този не съм виждал. "Трябва да се вземат мерки" - ми какво чакаш, бе? "Ако бяха взети мерки" - да и ако баба беше мъжка щеше да си има дръжка. Кой не е направил нищо в продължение на години? Кой? Вие всичките сте за затвора да ви се порадват там. Алчни, безмозъчни ***.
80
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А кой да ги вземе тези мерки бе, Дончев - нали вашите калинки са навсякъде.
79
0
 
13
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
В случаят съюзът "ако",точно и безапелационно определя бездействието и функционалната немощ на правителството ,както и да държавните структури свързани с него
78
0
 
12
 
! Отговори
Студена&Топла преди 4 години
Ако динята беше жълта и куха, щеше да е тиква.
77
0
 
26
 
! Отговори
Чепа преди 4 години
Дончев, нещо да кажеш за *** Лили? Онези 32 милиона за ремонт на язовира и нова пречиствателна станцияпотънаха нейде като вода в пясък, а след тях - още 40 и още 52 милиона!? И това точно в последните пет години, които цитираш? Пак ли Орешарски ви е виновен, че сте некадърни?
76
0
 
6
 
! Отговори
conservator преди 4 години
Изводи от ареста: 1. Не е разкрита причината защо в язовира няма вода, а само е констатирано, че оставащия воден ресурс не е разходван целесъобразно. 2. Министърът на вътрешните работи арестува друг министър. Без предвидена процедура изпълнителната власт в лицето на Министерски Съвет беше оставена без възможност да изпълнява задълженията си. Разделението на властите беше потъпкано. Прокуратурата всякаш си изми ръцете за това с министъра на вътрешните работи,което говори за умисъл в действията й
75
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дончев, би трябвало да кажеш: "Ако бяхМЕ взели мерки...". А знаеш ли защо не взехте? Първо, защото сте назначили навсякъде неграмотни калинки, които мислят за всичко друго, но не и за държавата, и хората. И второ, все някой от вас е знаел за дереджето на язовира, но предстояха избори и си затраяхте, нали? Чакахте Господ да пусне я дъжд, я сняг... Май жертвахте Перник. Как ще убедите сега другите хора, че няма да ги сполети същото? 10г. имахте доверието ни...
74
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абсолютни некадърници,начело с тиквата!
73
0
 
25
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 4 години
Дончефф се...оправдава,че правителството на Тиквуня не знаело за...проблема,за да вземе мерки.Абе Дончефф,вие...това ако не следите;ток,вода,хляба на хората и здравеопазване,които са стратегически въпроси за държавата,какво правите.Всички сте до един за махане и в килиита за... разследване за противонародна дейност,за бездействие с...власт.Тези хептен ни взеха за канарчета.
72
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Водата на Перник - лъжите заснети от сателита (в тубата, за да не ме изтрият) от Valya Ahchieva. Това са фактите неподравени с изказвания и извъртания!
71
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Истината е, че няма истински професионалисти, които защитават обществени интереси, а лобисти без опит и знания поставени, за да защитават олигархични интереси. Затова всичко в държавата е с главата надолу. И когато различните лобита се сблъскат помежду си, страда народът. "Атовете се ритат, магаретата страдат" А уж народът ги е избрал и издържа.
70
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе Орешарски е виновен ,сигурен съм.Трети мандат,обаче герб няма вина за нищооооо!!!
69
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Pokajete snimkite pone na krasivite pechelivshi zlatni otlichni bulgarski Choveci, bg zavodi pernishka Stomana i TEC Pernik...optimistichnite bulgarski pechalbi v bulgarskata economica za bulgarskia rast na bulgarskata zaplata i na bulgarskoto orthodox casino royal, bulgarskoto zlato za canada, bulgarskite zlatni momicheta i momcheta ot nso shofiorite, dance, futbol, gymnastika, pluvane, cayac, rafting, vodolazen sport, grebane, bulgarskite zlatni kubeta s zlatni plussove za chujdite miliarderi.
68
0
 
17
 
! Отговори
Мистър Сенко преди 4 години
Друго което ме изуми (да все още има такива неща), е че ексминистър Нено Димов не разбирал от нива на язовири и бил подведен от експертите в министерството. Господин Димов не разбира и от залесяване, екология и туризъм, понеже е математик и физик, но яростно защитаваше ЮЛЕН и строежите на нови писти и съоръжения в Банско. Остава и въпроса - какво по ***** прави в това министерсво? Нима раздава само подписи?
67
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
както безконтролно се сече и изнася дървесина от фирми на дпс и под закрилата на герб, държ ще има, ама друг път
66
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Gusin Don4ev, pone izkaraite na svetla vidimost v stenata na bg svetlata slava youtube sichkoto bulgar darjaven aparat admin v Pernik, to sa sigur nad 30 000 glavi darjaven admin personal intel igentna bulgaristan aparatura s darjavni zaplati ot darjavnata bulgar trezor banka...to sa samo malki drebni admin zaplatki im plastal bg celokupen narod SUveren...ama pak...kapka po kapka...vir...vir po iasovir... benebanka prim...kak postignaha tasi ideal standart kriza?! Pitam za obmiana na profi opit.