Кой в НАП ни брани от хакерите? Пожарникар, учител, стрелец...

Администрацията имала сериозни проблеми с киберсигурността
39
Кой в НАП ни брани от хакерите? Пожарникар, учител, стрелец...
Снимка: БГНЕС

В дирекциите на НАП, които отговарят за информационно обслужване, половината от служителите не били с адекватното за постове си образование.

Още по темата
"Има учители, пожарникар, специалист по технология на хранително-вкусовата промишленост, щурман-насочвач, завършил "Спортна стрела" в спортно училище със средно образование", обвини Румен Генчев от БСП по време на дебата за доклада за работата на Временната комисия, която трябваше да проучи всичко свързано с хакерската атака на информационния масив на НАП през юли миналата година.

НАП подсилва защитите си

"Този със спортната стрелба е много важен. Появили се някакъв хакер, той го острелва веднага", шеговито подметна социалистът. Той настоя, че от 2008 г. експертите в НАП не са променяли операционната система. Според него обаче най-сериозният проблем в случая е, че няма наказани за това, че изтекоха данните на милиони българи и фирми.

В отговор на критиката на Генчев, шефката на НАП Галя Димитрова обяви, че нейният колега, който е завършил "Спортна стрелба", имал и има висше икономическо образование.

Според Красимир Ципов от ГЕРБ, който оглавяваше временната комисия за НАП, е ясно, че има проблеми по отношение на информационната сигурност.

"Няма какво да се заблуждаваме - проблеми има. Те са причинени от множество обстоятелства, най-важното от които е, че през последните повече от 20 години не се инвестира достатъчно, няма достатъчно бюджетни разходи по отношение на това да се създават такива информационни системи, да се поддържат такива информационни системи“, каза той.

Според него от НАП в желанието си да предоставят повече услуги на българите, не са положили достатъчно усилия за информационната сигурност на системата.


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
4
 
! Отговори
До 33 А преди 1 месец
Много бъркаш щом си мислиш, че човек с висше икономическо образование не може да работи дейност от областта на ИТ, в случая киберсигурност. Казвам ти го като програмист от над 35 години с икономическо образование. Образованието е важно, но не по-малко важно е самия начин на мислене на конкретния човек. Има математици, които не стават за програмисти, въпреки че някои от тях си мислят, че стават.
36
0
 
7
 
! Отговори
До 35 А преди 1 месец
Калинките в държавната администрация са на най-високите позиции - шефове и зам.шефове на министерства, агенции и т.н., най-много още едно ниво под тях. На изпълнителско ниво Калинки няма, защото там има много работа, а заплатите са мизерни.
35
0
 
4
 
! Отговори
До 32 А преди 1 месец
Поне от две години тук във форума на днес бг се предлага програмистите да се обложат с по-високи данъци. Във други форуми също съм срещал това предложение през последните две години. Човекът дето беше писал в Дума имаше за цел нещо конкретно, с което искаше да се бори и в това имаше смисъл, но начинът, който предложи не струваше.
34
2
 
2
 
! Отговори
A преди 1 месец
До Реалист 29
Тогава "нашите хора"-калинките на ГЕРБ ще населят всички постове в IT отделите. Сега все още се среща по някой читав и той е с най-ниска заплата, разбира се. Калинките не са с 610 лв. заплата, може да бъдете сигурни.
33
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Шефката на НАП, чудно защо пак не е в отпуска, но така или инааче казва
който е завършил "Спортна стрелба", имал и има висше икономическо образование.

с което доказва, че този човек няма място в кибер сигурността на НАП. Може би счита, че само икономисти могат да оправят информационната им система?
32
2
 
2
 
! Отговори
A преди 1 месец
Важно е на истинските специалисти да се вдигнат данъците, защото 2 000 лв заплата им била много, както наскоро във в. "дума" един ма.ло.ум.ник предложи. А на калинките, които и понятие си нямат от IT, но са "силно наши хора" да им се дадат още по-високи заплати.
31
0
 
1
 
! Отговори
koko преди 1 месец
До реалност в ИТ Много по-зле.Страх ме е и на лекар да ходя.УЖАС!!!
30
1
 
1
 
! Отговори
ШибиРиби преди 1 месец
Все едно банката където са ви парите да остави вратата отключена нощем за ваше удобство ей така ако ви се наложи да си вземете някой лев през нощта. Ебaxти удобството *** страната на добрите услуги, цял свят да ви има данни за съдранияГъз
29
0
 
7
 
! Отговори
Реалист преди 1 месец
Докато не прибавят една нула отзад към числото на заплатите на ИТ специалистите в НАП и всички останали държавни учреждения, проблеми ще има всякакви.
28
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кой в НАП ни брани от хакерите? Пожарникар с 610 лева основна заплата, учител с 610 лева основна заплата, стрелец с 610 лева основна заплата...
27
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ИТ специалистите в НАП са с 700-800 лева заплата. За тези пари каква работа искате да вършат?!
26
0
 
1
 
! Отговори
Бай Миле преди 1 месец
Боян Ганев е виновен!!! До кога ще си седи там най необеспокоявано??????
25
3
 
7
 
! Отговори
Само питам преди 1 месец
В тази ко.чина има ли някой, който да си е на мястото?

Добре, че си бих камшика навремето.
24
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Информационната сигурност е сложна материя................за там си тярбват специалисти.............програмисти, мрежови инженери и т.н...........като инженер ви го казвам!!!
23
0
 
5
 
! Отговори
AC преди 1 месец
И аз съм с ТОХ и без висше, но от 13 години се занимавам с информационна сигурност, това е супер професия. Проблем с кадрите има в целия свят и висшето е хубаво да го имаш но не е задължително особено при положение че има гигантски недостиг на специалисти. Проблема на всяка държавна институция не само в БГ. е че по никакъв начин не е конкурентна на заплащането в частния сектор и хората там в най добрия случаи отиват само за да получат малко опит и после черта към някоя фирма.
22
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С трицифрени заплати в НАП и в всички държавни структури, вие какво очаквате? Сега пробиха НАП, но и останалите министерства, агенции, комисии, БНБ, съдебна система,. .. във всички тях работят ИТ специалисти с трицифрени заплати, а вие очаквате да вършат работа сякаш заплатите им са по над 10000 лева.
21
1
 
10
 
! Отговори
Хахахахахахахаха преди 1 месец
Вижте първо заплатите в НАП и после коментирайте дипломите на специалистите там.

Кой мислите че ще отиде да работи там за 1000 лв бруто което е 800 лв чисти на месец??? Читав програмист и инженер под 3000 лв чисти на месец е нереално да се намери, а в НАП не знам дали и директора им взема толкова. Т.е. той може и да ги взема, но от рушвети под масата а за технически специалисти няма и да намерят.
20
1
 
15
 
! Отговори
НАП преди 1 месец
Виждали ли сте критериите за оценяване на кандидатите? Като за вътрешни хора. И дори да отиде някой кадърен и им каже как трябва да стоят нещата - умните шефчета не търпят някой да им каже те как да си вършат работата. Държавата ни е закостяла технологично на държавно и административно ниво.
19
3
 
2
 
! Отговори
Хххх преди 1 месец
До Анонимен 14
Стига дрънка глупости...всяка ИТ фирма си иска образовани хора....а тук в UК забрави да почнеш ако нямаш образование....а и не признават българските дипломи
18
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кой и защо се учудва ??
Винаги като стане дума за дипломите на властта....и започва гръмка...тишина
Цецо?? Цецка?? Че и боко...
Тази на СЕМ ??
Сгрешени били , нямало ги...
Срам ли ги е да ги покажат? Имат ли ??щом може пожарникар дае премиер, що да не готвач в нап ?