Петкова: Губим по $110 млн. годишно заради спрения транзит на газ

Продължават преговорите за намаляване на цената на руския газ
22 фев 2020 12:28, Елка Василева
191
Петкова: Губим по $110 млн. годишно заради спрения транзит на газ
Снимка: архив, БГНЕС

От началото на годината "Газпром" е прекратил транзита на природен газ през България за Турция, Гърция и Македония. Държавата вече трупа загуби, обясни пред БНТ енергийният министър Теменужка Петкова.

България ще губи по 110 млн. долара годишно заради спирането на транзита на природен газ през страната от началото на тази година, съобщи министър Теменужка Петкова. По думите ѝ единственият вариант за компенсация е изграждането на "Балкански поток" - газопровод от турската до сръбската граница, който ще бъде продължение на руско-турския проект "Турски поток".

Петкова увери, че ще бъдат спазени всички европейски изисквания при строителството на "Балкански поток".

Министърът коментира и идеята за създаване на газоразпределителен център у нас - "Балкан". По думите ѝ са нужни две условия, за да бъде изпълнен проектът – първо, да бъде изградена цялата липсваща газова инфраструктура, която ни свързва със съседните държави, и второ, газовата борса да заработи с различни източници на природен газ.

Още по темата

Министърът увери също така, че продължават преговорите за намаляване на цената на руския газ. Основание за разговорите с "Газпром" е решение на Европейската комисия, която разследва руската държавна компания за монопол. Предвижда се новата цена да се формира на базата на континенталните газови хъбове и в случай, че тя е по-ниска, България има право да поиска намаляване и на доставната цена на "Газпром".

Петкова коментира и бъдещата Зелена сделка на Европейския съюз. Министърът определи като временно решението да бъдат заменени въглищните централи с такива на природен газ.

„ Въглищните централи няма как да излязат от употреба, защото са свързани с нашата енергийна сигурност. Ясно сме заявили пред Европейския съюз, че планираме централите ни да работят до 2030 година с хоризонт на действие до 2050 година“, каза Петкова.

„Смятаме, че трябва да се помисли също така какви мерки да бъдат предприети по отношение на държавите извън Европейския съюз, така че и те да се съобразяват също с новите екоизисквания. Иначе ние ще намалим конкурентоспособността на нашата икономика в сравнение с тази на нашите съседи“, допълни министърът.

Ако изпълни изискванията на Европейския съюз, България трябва да затвори две трети от базовите си мощности, а именно близо 4000 мегавата от общо 6000.

Министърът коментира и предложените законодателни промени от депутати от ГЕРБ, с които по-големите битови потребители на електроенергия ще трябва да купуват ток от свободния пазар. Това са всички абонати, присъединени на мощност над 50 киловата за бита и 30 киловата за бизнеса.

„ Смятам, че това е едно добро, справедливо решение, ще има дискусия разбира се, но смятам, че това е добра стъпка в посока на окончателното либерализиране на пазара на електрическата енергия и до пет години той да бъде освободен изцяло“, каза Петкова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


191
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
1
 
4
 
! Отговори
кумчо вълчо преди 4 години
Пич , в кои пещери ще ходите?И ние сме гладни....
95
3
 
16
 
! Отговори
Пижо преди 4 години
България започна да губи от момента, в който обърна гръб на Русия и започна да лиже та*аците на американците! Загуби огромен пазар! Губи милиарди от недалновидна профанска политика - закрихме блоковете на АЕЦ Козлодуй, спряхме изграждането на Белене, прекратихме Южен поток, бавим изграждането на хъба от Турския поток, внасяме втечнен американски газ, от който се отказаха всички европейски страни и заради който Германия започна строителство на Северен поток.
94
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Балкански поток.Кой герберски умникизмисли това име.Потока се казва ТУРСКИ,а вие може да си го кръстите и Бойковски поток.
93
5
 
1
 
! Отговори
Хахаха преди 4 години
Ами съдете ги. Нали има договор? Да дупка!
92
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Губим заради простия ви вожд.Вашият кумир,който прецака България с Южен поток.За концлагери сте.Там ви е мястото.
91
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 110Не ме разбра. Милиардите загуби не са от директните такси, а от икономичексите и политическите маневри, вследствие от които България има по-слаба икономика. Например, това че купуваме един от най-скъпия газ в Европа прави фирмите ни, които използват газ за производство директно по-неконкурентоспособни. Има и много други подобни съображения, но на куха глава такива неща не са й важни. Само й дай да вика "110 милиона, аууу". Украинците въобще не ме интересуват. Там рашките:война
90
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ОСТАВКА!
89
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 97"Договора за транзит през България в посока от румънската граница към Турция и Гърция е до края на 2029 година и е за около 25 млрд. куб. м. сумите по него се дължат независимо дали има или няма транзит"Сигурен ли си, че министърката не се е споразумяла за прекратяване на договора, срещу пускането на тръбата от Турски поток. Тия във властта правят каквото си поискат, и го правят тайно от обществото - никога в нищо не можем да сме сигурни.
88
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 83Ако срещу 110млн $ стоят милиарди загуби , нанесени от руското влияние покрай тези пари, какви загуби понасят украинците срещу своите над 3 млрд $ от таксите за руския газ? И защо украинците, които мразят руснаците и в червата си, вият от мъка по руския транзит, а ние с такава наивна лекота се отказваме от него?
87
3
 
18
 
! Отговори
Точно така преди 4 години
До ХА-ХА-ХА-ХААААААААААсптере газопроводитеспрете ТЕЦ-овте и се връщате в пещерите - точно това искат западните гадове !
86
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ХА-ХА-ХА-ХААААААААААБлагодарни сме на Турция и Русия,че поне тази тръба успяха да прекарат,надявам се да прекараме и една директна тръба от Русия към България с газ!
85
9
 
9
 
! Отговори
ЯКОЙ преди 4 години
Така е като сме евроидиотите на Европа. Ако бяхме построили Южен поток и АЕЦ Белене няма да губим транзитни такси и нямаше да се плашим от Зелената сделка. Нашите управници трябва да мислят за българските интереси, а не за тези на други държави.
84
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България ще губи по 110 млн. долара годишно заради спирането на транзита на природен газ през страната от началото на тази година, съобщи министър Теменужка Петкова.______________Ще губи, ако продължавате да се правите на ударени, все едно няма действащ договор, както някой каза по долу до 2029 годин, кой да предяви искове към руската страна, та това са 1,3 млрд $ бе шушумиги
83
3
 
8
 
! Отговори
F5 преди 4 години
Трябва спешно да се организират предсрочни честни избори с контрол от държавни пари!Тиквата ***, разкопа и *** цялата държава!
82
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как така ги губим???Та нали имаме клауза "take or pay"!!!Ако няКОЙ се е отказал от договрорените ни СИГУРНИ приходи за години напред, мисля че прокурватурата трябва да се сезира за БЕЗСТОПАНСТВЕНОСТ или....нещо много по-лошо!!!Гешефф?!?!?
81
8
 
1
 
! Отговори
До Елка преди 4 години
***, транзита към Гърция и Северна Македония не е спирал и тече и в момента и получаваме транзитни такси. Единствено за Сърбия и Унгария не тече, но и преди нямаше тръба към Сърбия, а сега се строи, но е изцяло българска, а не руска или на смесена компания или офшорна. Освен това с новата цена на газа спестяваме допълнително 76 милиона на година, които с транзитните такси за Гърция и Северна Македония надвишават тези загуби от 110 милиона още преди да е завършен Балкански поток.
80
5
 
4
 
! Отговори
Българин преди 4 години
До Анонимен 97Защо лъжеш?Ако искаш да се занимаваме с историята, аз черпя източници и от англичани и от французи и от руснаци.Това че си обременен от незнание, не те прави експерт.
79
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 96Ти не обичаш България, а обичаш да си лентяй, някой да те хрантути и да го раздаваш важен, поради което завиждаш на хора които успяват и заради това искаш да се върне времето когато такива като теб можеха да безчинстват. Рашките само могат да помогнат това да стане, поне ти така си мислиш. Само дето СССР се разпадна, и ако рашките дойдат само повече ще мизерстваш, защото те носят след себе си мизерия.
78
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Единствените от които България има полза и печалба са руснаците - ФАКТРуската газ е по качествена и не се развалят машините - ФАКТРуската газ е по-евтина - ФАКТАко няма руска газ,цените за бизнеса и населението ще скочат до небето - ФАКТЗападняци и американци ни ограбват,а от руснаците имаме само полза - ФАКТОмръзна ни само да ни ограбват чужденците,българите трябва и да печелят нещо,за да се прехранват и да върви бизнеса,а не постоянно да губят и ги ограбват,писна ни!Искаме РУСКА газ и ЮП
77
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Договора за транзит през България в посока от румънската граница към Турция и Гърция е до края на 2029 година и е за около 25 млрд. куб. м. сумите по него се дължат независимо дали има или няма транзит, и министърката вместо да се обяснява колко сме щели да загубим, да предприеме сътвотните мерки да си събира парите по действащия договор, ако руската страна има намерение да прекрати транзита в тази посоко, да си плати съответните неустойки, които са към 2 млрд лева