БСП поиска: Да паднат санкциите срещу Русия! Мнозинството отказа

Според социалистите ограниченията вредят на икономиката ни
Обновена: 4 мар 2020 12:24 | 4 мар 2020 12:00, Камелия Цветанова
99
БСП поиска: Да паднат санкциите срещу Русия! Мнозинството отказа
Снимка: БГНЕС

След близо два часа дебати законотворците решиха, че няма да приемат решението, предложено от БСП, да отпаднат наложените от ЕС санкциите срещу Русия.

От март 2014 г. ЕС постепенно налага ограничителни мерки срещу Русия, които бяха приети в отговор на незаконното анексиране на Крим и умишленото дестабилизиране на Украйна. Според червения Антон Кутев обаче поне 60% от българите искат санкциите да паднат, защото са в наша вреда.

"Ние ограничаваме собствената си икономика и вредим на собствените си предприемачи, това не е цивилизования начин, по който ЕС да общува с Русия", скочи той.

"Очевидно е, че както за България, така и за цяла Европа санкциите дават изключително лош икономически резултат, а в същото време те доказаха своята неефективност", коментира още Кутев.

Според съпартиеца му Александър Симов отпадането на санкциите ще разреши едно неравновесие в ЕС, защото в момента по-големите страни от Общността заобикалят ограниченията и търгуват с Русия. "С това решение България ще прекрати лицемерието в ЕС", призова той.

Десислав Чуколов от "Атака" смята, че санкциите, които наложи ЕС, са показали васалното отношение на САЩ спрямо Съюза.

"В Крим имаше референдум и хората казаха, че искат да се присъединят към Русия, а после санкциите бяха въведени с идеята ,че така ще пострада Русия, но тя не пострада и руската икономика се развива", коментира той. Чуколов смята, че ограниченията имат значение за отделните държави като България, която губи от тя.

Според Румен Гечев от БСП няма нито един случай, в който санкциите да са довели да добър резултат за тези, които ги налагат.

Председателката на външната комисия в НС Джема Грозданова от ГЕРБ обаче предупреди, че решението на БСП не съответства на механизмите, по които функционира българската държава.

"Приемането на такъв проект на решение ще влезе в противоречене с конституционния принцип за разделение на властите и информирането на ЕП за решението на НС не би повлияло на политиката на ЕС, защото еропарламентът не участва във формирането на тази политика", обясни тя.

Грозданова отсече, че санкциите са механизъм за регулиране на кризата срещу нарушената международна среда на сигурност. Според нея е нужен диалог с Русия и такъв съществува.

В отговор червената шефка Корнелия Нинова отсече: "Очевидно ГЕРБ не е против нашето предложение по същество и си търсите процедурни хватки, с които да го отхвърлите".


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-интересното от случая с повишената с рубла и 10 копейки пенсия,е че бабата е изпратила в Кремъл(има такава акция на ядосани пенсионери) увеличението си!Пощенските разходи са стрували 83 рубли:-)))
93
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вън герб от парламента!
92
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Шамар за мужиците, елементарен си. Сега ще гледаме сеира на барселонски шушляк как ще ти върне парите за сметките от август до сега. Нови брожения се очертават. :)))
91
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русофилите вън от парламента
90
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вчера по повод пенсионната реформа в Русия,в емисия на специализирания икономически канал Царьград беше публикувана реплика на руска пенсионерка-учителка.Жената каза,че нейната пенсия е индексирана с 1.10 рубла???Сметнете грубо - 1 лев е 35 рубли,значи повишение с около 3 стотинки? Думи нямам...
89
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нямат никакъв усет!Мнозинството българи затова не дават гласа си за БСП , там са първо русофили,после ако им се откъсне от душата, го играят патриоти.Само че времето на лозунгите си замина,само с пленуми и августовски походи към Бузлуджа не става..
88
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сам Путин каза, че тези "животворни" санкции били подействали стимулиращо на вътрешното икономическо развитие!Откъде-накъде БСП поставя под съмнение думите му?
87
3
 
17
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 1 година
АМА РУСИЯ Е ДОВОЛНА ОТ САНКЦИИТЕ ,БЕ...!!!ВИЖ , КАК НАЛАГА И ТЯ САНКЦИИ НА ЗАПАДА ....!ЗАПАДА ---ЗА МАЛКО ДА ЗАГИНЕ ОТ ГЛАД ,БЕ.....ХА,ХА,ХААААААААААА...
86
9
 
16
 
! Отговори
Шамар за мужиците преди 1 година
Кеф! Вчера *** свалиха най-накрая цената на газа, днес ги шамаросахме, с отказ да се премахнат санкциите срещу тях.
85
5
 
14
 
! Отговори
Направих си труда да преди 1 година
проверя данните за търговския обмен между БГ и Русия.Според последните данни (от 2018 г.)ние сме внесли стоки за 3692 млрд$-близо 90% от тях енергоносители и сме изнесли стоки за 451 млн$-медикаменти,табла,лебедки,хладилници,тютюн и др. Според анализ на БСК "Българският износ за Русия спада заради проблеми на руската икономика" и щетите от санкциите са незначителни.Искането на БСП за отпадане на санкциите е в знак на благодарност за подкрепата на Русия по време на избори-аферата Решетников.
84
8
 
13
 
! Отговори
Т.Шак преди 1 година
За санкциите си има причина. Да върнат Крим на Украйна и санкциите ще бъдат свалени начаса.
83
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Другари, гласувайте бързо, че бедняка-милионер Кутев е огладнял и трябва спешно да сложи нещо топло в устата.
82
7
 
19
 
! Отговори
карачанаков преди 1 година
Вари ги ,печи ги едно си знаят,едно си баят.ЗА Русия плачат и все на запад тичат.Чудя си при този рай ,който ни описват че е в Русия как един мигрант не се сбърка да отиде там авсе се натискат за запад ,където е глад ,мизерия и вируси.
81
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Предстои петорна среща на свръхвисоко равнище-Русия,САЩ,Китай,Великобритания,Франция.Познайте за какво ще си хортуват.А на Баце не му остава нищо друго,освен да си продължи посещенията в турската баня при Ердоган.Ох баня,ох кеф.И още нещо.На тази среща знаково я няма Германия и боковата закрилница баба Меркелица.Спомен за ВСВ.Та да обобщим за Меркел и Борисов в тая ситуация.Битият бит,либеният либен.
80
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Червените ч***к***ли продължават да си джавкат и да служат вярно на господарите.
79
23
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БСП разбраха откъде дува вятъра,а гербаджиите в момента са в небрано лозе.Ялта-2 наближава със страшна сила.Кой разбрал,разбрал.
78
7
 
20
 
! Отговори
Мунчо преди 1 година
Много обичам Русия и щом от санкциите икономиката и се е "засилила", предлагам да ги направим още по-големи. Да им е още по-добре на "братята" ....Ако обаче не им понася толкова силна икономика, винаги можем да ми пратим видни икономисти като РУмен Гечев или оня пишман шпион, още енергетик, Таско Ерменков.
77
7
 
19
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 1 година
Товарищ Радев да наложи вето на решението иначе ще излезе че е излъгал избирателите си ... Нали с това обещание дойде на Власт, че ще отпаднат санкциите с/у Матушката ... Освен това обеща че ще с_Т_имулира европейското развитие на България, като съзнателно или не, в първата си реч пропусна буквичката "Т"
76
9
 
23
 
! Отговори
пенсионер от БСП преди 1 година
Ще подкрепя опозицията когато изпратят децата си от Америка да учат в Русия .Половината от мамите и татенцата от БСП са изучили там приети с привилегии .
75
10
 
22
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 1 година
Едно си баба знае едно си бае ... раССия та раССия, тая пъпна връв няма да се скъса, дано поне от Банкомата в руското посолство да им плащат в долари и евра, а не в рубли ... На другарете им е ясно, че ако не дойдат "братушките" им с танковете, трудно ще се докопат до Заветната Власт ... !!!