БСП и Манолова конкуренти – битката била кой да оглави протеста на медсестрите

Нинова пък обвини правителството в безхаберие и арогантност
Обновена: 6 мар 2020 12:17 | 6 мар 2020 12:17, Камелия Цветанова
172
БСП и Манолова конкуренти – битката била кой да оглави протеста на медсестрите
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Бойкотирането на сградата на бившия Партиен дом от група протестиращи медицински сестри скара БСП и ГЕРБ.

Червената шефка Корнелия Нинова обвини властта в безхаберие и арогантност, а председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова отсече, че има остра конкуренция между БСП и бившия им кадър Мая Манолова кой да оглави протеста на 6 медсестри.

Според соцлидерката барикадата и излизането на прозореца на една от сестрите е безпрецедентен акт на отчаяние, провокирано от лъжите на правителството.

Още по темата

"Първата е казана от премиера Бойко Борисов миналата година, когато обяви, че дава 50 милиона лева за заплатите на медицинските сестри, след това се оказа, че са 6 милиона, а останалите са прехвърлени към НЗОК, в крайна сметка се оказва, че тези пари са дадени за увеличаване на цените на клиничните пътеки", настоя Нинова.

Тя припомни, че седем сестри веднъж вече са се барикадирали през 2019 г. в здравното министерство, но и тогава са били излъгани.

Според Нинова исканията на сестрите са основателни и справедливи, защото работят на по 2 смени и на по няколко места, получават ниски заплати, условията им натруд са неприемливи и в замяна на това срещат безхаберно и високомерно отношение.

"Реформа няма, допълнителните пари потъват в болниците, които са търговски дружества. Алтернативата е болниците да станат лечебни заведения, а не търговски дружества. Това е истинският проблем, а управляващите го нарекоха провокация. Проявихме арогантност като показахте, че здравна комисия в този момент може да заседава 5 минути и то в присъствието на сестрите", настоя тя.

Червената шефка остро разкритикува Дариткова, която определи сестрата, излязла на балкона, като жена с нестабилно психологическо състояние.

Според Нинова това е било акт на отчаяние.

Освен това Дариткова не можела да хвърля вината на гардовете от НСО, защото те не могат да посягат на беззащитни хора.

"Голямата вина е на правителството заради провала в здравната реформа, заради недостъпното здравеопазване, заради скъпото доплащане в болниците, заради скъпите лекарства", скочи тя и добави, че ГЕРБ няма нито желание, нито характер да направи реформа в системата.

В отговор Дариткова отново повтори, че става дума за организирана провокация с политическа цел маскирана със синдикални искания.

"Участник в тази провокация е инициативният комитет на неуспялата кметица на София Мая Манолова. Сега виждам остра конкуренция за това кой да оглави протеста на 6 сестри – БСП, която е системна политическа партия и Мая Манолова, която иска да определи своето политическо бъдеще", отсече тя.

Според нея служителите на НСО са длъжни да осигурят реда в парламента, а са създали рискова ситуация.

"Сестрата на прозореца е с нестабилно психологическо състояние - не може да е друго една жена, която стои на прозореца и не може да води смислен диалог, а гардовете от НСО не са охранява ли прозорците", настоя Дариткова.

Тя обвини левицата, че е безотговорно и некоректно системна партия като БСП да толерира незаконни действия и на тази база да натрупа дивиденти.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
5
 
8
 
! Отговори
Пенсионер преди 4 години
До до ДАНС 108 Здравната каса е създадена от Костов , който обеща че до 2005г. лечението ще бъде напълно безплатно. Първите години ЗК тръгна сравнително добре и после нещата се забатачиха. Един милион не плащат здравни осигуровки. А кога точно болниците станаха търговски дружества , нямам спомен.
105
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е барба за живот ,борба на българските майки за по-достоен жоивот и Герб тая крадлива и ненаситна пасмина са виновни за всичко ! Когато Орешарски беше виновен всички бяхме на площадите а ДНЕС защо не сме до тези майки ? Търсят оправдание сега властимащите ненаситни акули ! Лавинате е тръгнала ,тези всекидневни протести нали не мислите че всички ги е организирала Мая ? Хич на никого не му пука нито за Мая ,нито за Корнелия ,нито за Бойко а за собствените им деца !Защото тази лакомия на вс
104
13
 
4
 
! Отговори
до ДАНС преди 4 години
Както си толкова "информиран", защо не си напишеш името. Ама не ри стиска за да не те осъдят за клевета тези от Смолян.Ако беше малко по-умен би знаял, че Правителството не е отпускало пари за заплати на сестрите, няма и как да им отпусне защото болниците са търговски дружества и единствено тяхното управление може да решава и раздава заплати.Да, проблема е политически, заради идиотската идея на ГЕРБ да направи болниците търговски дружества. Така се отърваха от отговорност
103
3
 
19
 
! Отговори
партиец преди 4 години
Ау-у-у въй-й-й,ни моа да пувярвъм Мъ ни мой да бъди Тия четири повлекани ни мой да са свързани с червените чуми.Абе ко стана с козите на баба Дора?Кажи *** Нинова?Изчерпа ли се вече сценария?
102
2
 
16
 
! Отговори
ДАНС преди 4 години
Една община с минимални заплати на мед сестри е Смолян в която престъпницата от БСП Любка Бадева роднина на БКП депутата Дора Янкова и Николов разпределят и крадат парите на мед.сестрите отпуснати от правителство години наред и така ни лев от мизерни увеличения не достигат до сестрите заради техните кражби.Материалите са в NOVA btv Прокуратура ДАНС.Всеки момент крадците на БСП ще бъдат арестувани като Иванчева.В другите общини изобличавайте и давайте сигнали директно в ДАНС и Прокуратурата.
101
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Малцина сме ний в тази държава,всеки ни гледа, на ума ни се чуди.Възкликнал бе Ботев още тогава:- Свестните тука считат за луди!
100
16
 
10
 
! Отговори
Политически протест? преди 4 години
Разбира се, че протеста е политически.Протест срещу политиката на Правителството по отношение на здравеопазването.Правителството, министрите са политици и те правят (или поне трябва) политики.Протеста срещу тяхната престъпна безотговорност не може да бъде друг освен политически
99
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди малко една от сестрите с димитровски плам отрече протеста да е политически. Ако се беше хвърлила към перваза още с влизането на манолова, щях да повярвам.
98
17
 
5
 
! Отговори
Шефа преди 4 години
Авторката , Камелия Цветанова явно се занимава с клюки и пропаганда и ще бъде достойна за званието - "Герберска Мисирка"!
97
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А бе тия от БСп -ето да не раздават телефони ,защото сестричката на перваза няма пари ,ама с телефон във всяка ръка.Аз като гражданин с по-висока заплата от нейната ,имам само един.
96
6
 
21
 
! Отговори
Обслужващ персонал преди 4 години
Ами то утре и сервитьорките могат да излезнат да искат пари от Правителството. Те да не са по-долу от медицинските сестри - и те разнасят едни табли с чаши и "лекарства" за нуждаещите по масите. И отговорността е същата, даже клиентите им са по-претенциозни!
95
9
 
24
 
! Отговори
Цъфнаха вампирите преди 4 години
Да очакваме Пчеличката и Курлеля да запърхат по жълтите павета с бели касинки с Червен... сърп+чук.
94
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 85 Пет сестри не са целукупния български народ.Вервайте на фейк новини.Те рязко повишават интелектуалния ви потенциал.А когато Корнела стане премиер ще ви позлати.Да ,ама себе си.
93
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нагли чучки - има лекари, които работят за по-малки заплати. А лекарите са учили 6 г. повече и носят и съдебна отговорност за действията си. Една сестра не носи никаква отговорност, защото е *** изпълнител - даже за пукната вена!!?
92
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 95Абе ти тъn ли си??? Протеста е политически, дирижиран от копейкин, манолова и нинова, което автоматично го прави компрометиран.
91
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И аз си спомням как миналата година Борисов прие медицинските сестри набързо, преди да тръгне за едно мачле, по пуловерче, и им говори с покровителствен тон, разаснявайки им нещата от живота. Тогава той им обеща всичко.Сега обаче виждаме как той с един замах раздаде 55 милиона на съмнителни пловдивски футбол-бизнесмени, без проекти и без обосновка, а за медицинските сестри още няма промяна на заплатите.
90
6
 
21
 
! Отговори
яхнаха лудите преди 4 години
О-хоо! Вече си имаме политици, които яхнаха лудия протест! За Мая Манолова поне не предполагах, че е мръднала, но явно Е. Корнела е шизофреничка, така показват наблюденията ми. А краставите магарета и през два баира се надушват. И всичките, протестиращите, Корнела, Мая - все за пари! Не се наядохте! Толкова долни методи може да използва само БСП - да яхне първия протест, па бил той и на откачалки.
89
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Другари, няма ли да признаете предвид всички факти, че мероприятието с тези "бедни" сестри не е социално, а политическо?Да се опитам да позная следващите мероприятия:1. Босия пак започва да гладува.2. Полфрийман демонстративно се самозапалва пред някой пожарогасител.3. Гръмва бомба в някя черква и утрепва няколко комуниста, отишли да се помолят за здравето на босия и полфрийман.И вс това услужливо се предава по БТВ и Фейсбук.
88
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Още две терористки!!
87
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бетонният тепегьозлък на управляващите може да докара всеки до ръба.И в буквалният смисъл също.Вече имаше самозапалвания.Сега докарват хора до ръба на перваза.Ако докопат още един мандат ... сигурно ще се давим ...