БСП и Манолова конкуренти – битката била кой да оглави протеста на медсестрите

Нинова пък обвини правителството в безхаберие и арогантност
Обновена: 6 мар 2020 12:17 | 6 мар 2020 12:17, Камелия Цветанова
172
БСП и Манолова конкуренти – битката била кой да оглави протеста на медсестрите
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Бойкотирането на сградата на бившия Партиен дом от група протестиращи медицински сестри скара БСП и ГЕРБ.

Червената шефка Корнелия Нинова обвини властта в безхаберие и арогантност, а председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова отсече, че има остра конкуренция между БСП и бившия им кадър Мая Манолова кой да оглави протеста на 6 медсестри.

Според соцлидерката барикадата и излизането на прозореца на една от сестрите е безпрецедентен акт на отчаяние, провокирано от лъжите на правителството.

Още по темата

"Първата е казана от премиера Бойко Борисов миналата година, когато обяви, че дава 50 милиона лева за заплатите на медицинските сестри, след това се оказа, че са 6 милиона, а останалите са прехвърлени към НЗОК, в крайна сметка се оказва, че тези пари са дадени за увеличаване на цените на клиничните пътеки", настоя Нинова.

Тя припомни, че седем сестри веднъж вече са се барикадирали през 2019 г. в здравното министерство, но и тогава са били излъгани.

Според Нинова исканията на сестрите са основателни и справедливи, защото работят на по 2 смени и на по няколко места, получават ниски заплати, условията им натруд са неприемливи и в замяна на това срещат безхаберно и високомерно отношение.

"Реформа няма, допълнителните пари потъват в болниците, които са търговски дружества. Алтернативата е болниците да станат лечебни заведения, а не търговски дружества. Това е истинският проблем, а управляващите го нарекоха провокация. Проявихме арогантност като показахте, че здравна комисия в този момент може да заседава 5 минути и то в присъствието на сестрите", настоя тя.

Червената шефка остро разкритикува Дариткова, която определи сестрата, излязла на балкона, като жена с нестабилно психологическо състояние.

Според Нинова това е било акт на отчаяние.

Освен това Дариткова не можела да хвърля вината на гардовете от НСО, защото те не могат да посягат на беззащитни хора.

"Голямата вина е на правителството заради провала в здравната реформа, заради недостъпното здравеопазване, заради скъпото доплащане в болниците, заради скъпите лекарства", скочи тя и добави, че ГЕРБ няма нито желание, нито характер да направи реформа в системата.

В отговор Дариткова отново повтори, че става дума за организирана провокация с политическа цел маскирана със синдикални искания.

"Участник в тази провокация е инициативният комитет на неуспялата кметица на София Мая Манолова. Сега виждам остра конкуренция за това кой да оглави протеста на 6 сестри – БСП, която е системна политическа партия и Мая Манолова, която иска да определи своето политическо бъдеще", отсече тя.

Според нея служителите на НСО са длъжни да осигурят реда в парламента, а са създали рискова ситуация.

"Сестрата на прозореца е с нестабилно психологическо състояние - не може да е друго една жена, която стои на прозореца и не може да води смислен диалог, а гардовете от НСО не са охранява ли прозорците", настоя Дариткова.

Тя обвини левицата, че е безотговорно и некоректно системна партия като БСП да толерира незаконни действия и на тази база да натрупа дивиденти.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
7
 
6
 
! Отговори
митрофан преди 4 години
До опетков Защото на директорите не им пука за сестрите.Искат да имат доктори,а от там и отдления,от там пациенти,та да могат да лъжат здравната каса.Ако не ти е ясна схемата,попитай някой познат от някоя болница.Колко станаха случаите на фиктивни дейности,а са заплатени от здаравна каса.
125
5
 
34
 
! Отговори
Няма как този акт преди 4 години
да не бъде определен като провокация.Ако сестрите искат промяна,се свиквапрофсъюза,взема се КТ,събират се съответните комисии от МС и НС,решава се какво може да се направи,определя се срок,следи се за изшълнението,търсят се виновните ако не се спазва.А това бе провокация към всички институции и към гражданите(чакащи на кръстовището).Провокация организирана и водена от някого,целяща дестабилизиране не само на здравеопазването,но и на държавата,Жадните за власт използват долни средства и методи.
124
5
 
0
 
! Отговори
опетков преди 4 години
До Анонимен116 Как да нямаше проблем. Протестърите тогава ги съдиха дълго време.
123
3
 
30
 
! Отговори
опетков преди 4 години
До митрофан Това, че са малки заплатите им зависи само и единствено от преките им шефове-доктори със заплати по 60 000 лв на месец. Защо не отидат в конкретните си болници и да се хвърлят там от прозорците.
122
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да се качват и двете кикимори на някой висок джам и да се мятат от там
121
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е отчаян опит на Корнела,Маямата и БКПДПССЛАФЧОВАТАБАНДА да предизвикат..нещо.Накрая ще излезе пак едно нищо,лошото е че Борисов е много плашлив та уйдисва на акъла на всеки нагляр.От небето си личи че са платени въпросните другарки,една година и половина ХУМОР САТИРА И ЗАБАВА в центъра на София.На мен обаче не ми е забавно ама никак защото побеснявам заради такива идио..тщини който и да ги прави.
120
2
 
5
 
! Отговори
Абе преди 4 години
"Бойкотирането на сградата.." ?!?!?!?!Цветанова, отвори си някой български тълковен речник и прочети какво означава "бойкотиране".
119
28
 
4
 
! Отговори
чичо преди 4 години
Колкото и да слагате минуси против тия дето защитават сестрите,на народа не можете да промиете мозъка.Това което се вижда в общ план е голям страх на герберите защото властта им е към края си.Но и сестрите имат трески за дялане.Помня много добре когато заявиха на предишния протест-"Ние не искаме да сваляме правителството".Да, искат да си оправят заплатите за което са прави,но не само техните.Трябва всички заедно,целия народ!
118
6
 
9
 
! Отговори
митрофан преди 4 години
До Анонимен Наистина им са малки заплатите.работят в две отделения в болниците,дават дежурства понякога 24ч.само и само да си докарат повече пари.Говоря за сетрите в държавните,ане в частните болници и клиники.
117
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лекарите и КНСБ се разграничиха и правилно.На тия аз да бях шеф на правителството щях да заповядам хубавичко да ги окъпят в чест на 8 март.Платени ку.чки,кой им гледа децата,кой им заработва заплатата?Те са за затвора,как може да се допуска подобно цирково шоу в държавна институция,пусто дърво неокастрено.Това племе само диктатура и гърч го държат дисциплинирано.Дадоха му сЛободия и трий56374сет години му гледаме сеира.
116
5
 
33
 
! Отговори
Пешо преди 4 години
"Оглави" не е точната дума, а кой да "яхне" протеста! Позната шумкарска тактика!
115
4
 
25
 
! Отговори
митрофан преди 4 години
Оставете сетрите.Не се намесвайте.Синдикатите да си влязат в ролята на защитници на здравните работници.Манолова вече не е омбутсман и няма работа при тях.Нинова е вечната страдалница.Лекарите да не се разграничават,ами да им помогнат.
114
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
корнела да се качи заедно с маямата на покрива,може и да скочат ако искат,айде бе жертвайте се в името на комунистическата солидарност
113
3
 
20
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
ех по наше време тия протестиращите щяхме да им съдерем *** от бой и после на камионетките и право в белене или на кариерите краи ловеч да чукат чакъл тогава полицията биеше и имаше ред а сега всеки върши това което не му е работа
112
27
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо 1990г. нямаше проблем симпатизанти на СДС да щурмуват Партийния дом, а днес има ?
111
3
 
26
 
! Отговори
ДАНС преди 4 години
дна община с минимални заплати на мед сестри е Смолян в която престъпницата от БСП Любка Бадева роднина на БКП депутата Дора Янкова и Николов разпределят и крадат парите на мед.сестрите отпуснати от правителство години наред и така ни лев от мизерни увеличения не достигат до сестрите заради техните кражби.Материалите са в NOVA btv Прокуратура ДАНС.Всеки момент крадците на БСП ще бъдат арестувани като Иванчева.В другите общини изобличавайте и давайте сигнали директно в ДАНС и Прокуратурата.
110
5
 
33
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 4 години
Абе все се каня да питам - Мая Костинбродска като каква се изживявава сега ? Като Омбудсман ли ... като кметица на София ... или като адвокат на братя Галеви ... или пък ще оглавява протестите на някой лекарски съюз, за защита на пациентски организации ... ???
109
2
 
8
 
! Отговори
Koledar преди 4 години
До ДАНСtocno taka
108
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Пенсионер Забатачиха ги от царското правителство и тройната гнойна коалиция ,като стопираха всички реформи в здравеопазването
107
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до ДАНСА твоето име "До Данс" ли е?Или като другите позитански въшки си клавиатурен герой,кажи мишко?