Министри искат толерантност, няма да изпълнят исканията на сестрите

Пазете държавата, защото друга нямаме, зове Дончев
Обновена: 6 мар 2020 18:55 | 6 мар 2020 18:48, Красимир Ангелов
302
Министри искат толерантност, няма да изпълнят исканията на сестрите
Снимка: БГНЕС

"Надявам се цялата ситуация да се разреши с толерантност. Никой не желае да бъде груб с няколко дами. Никой не иска, надявам се, този пример да бъде последван и то не заради политическите неудобства", заяви в Министерски съвет вицепремиерът Томислав Дончев.

Още по темата
По думите му при такива действия социален диалог и държавнически решения са невъзможни. "Няма министър на здравеопазването, който да си сложи подписа под подобен текст. Това е абсолютно противозаконно и противоречи на редица законови текстове", категоричен бе Дончев по повод исканията на сестрите.

Исканията на протестиращите медицински сестри са политически и няма да бъдат изпълнени, заяви от своя страна социалният министър Деница Сачева.

От Министерството на здравеопазването уточниха, че малко след 15 часа са получили проект на споразумение с искания от Мая Илиева, лидер на протестиращите. Представителите на правителството заявиха, че изпълнението му ще доведе до подмяна на настоящия здравноосигурителен модел и дестабилизация на системата.

Конкретните искания са осем, сред тях са заплата в размер на две минимални възнаграждения, без търговски дружества в здравеопазването, задължителен колективен трудов договор на национално ниво.

Деница Сачева бе категорична, че няма да се съгласят със споразумението, защото е безотговорно да се подписва документ с физически лица.

"Бихме приели всички разумни споразумения, но не и предложения, които биха дестабилизирали държавата и здравната система, особено в този труден момент. Той не е елементарна част, която касае само специалистите по здравни грижи и в частност медицинските сестри. Този модел обхваща общественото здраве, Спешна медицинска помощ и всички структури и звена, които се грижат за нашето здраве", заяви заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева.

Томислав Дончев заяви, че няма да поставя под въпрос правото им на протест, но добави, че демонстрациите не трябва да създават рискове за нарушаване на обществения ред.

"Към всички политици, които се опитват да овладеят държавата – да я пазят, защото друга нямаме. Това е част от политическата игра – да пазят закона и институциите", уточни Дончев.

"Ако сведем политиката само до представляване на интересите само на една група или подгрупа, това означава пълен разпад на политическото и невъзможност под някаква форма да се изведе обществен интерес. Боя се, че сме близо до подобна ситуация, въпреки цялото ни желание да бъде отворени и кооперативни и цялото ни желание да изпълним всички желания", посочи още вицепремиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


302
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма да приемат исканията - това ясно Само да попитам мъжете на парапета от НСО ли бяха или случайно попаднали там гащници /като им видях облеклото не мога да ги определя като други/
46
11
 
3
 
! Отговори
Тонката преди 4 години
Тук под новина за Путин ми писаха 64 минуса,рекорд.Точно колкото хора събраха Радев и Корнелия Нинова на шествието в памет на Апостола:):):):):)Па ти кви кокали ше чупиш бе папагал?:):):):)
45
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Калинките даващи оценки на сестрите беше върхът.
44
1
 
15
 
! Отговори
Прав е тонката преди 4 години
Той със сигурност няма да умре от старост в леглото и няма да му трябва лекарска помощ,защото е безсмислено.Простотията е нелечима до края.
43
2
 
21
 
! Отговори
666 преди 4 години
Как се живее със заплата 650 лв????!!!Как се плащат сметки,как се купува храна,как си купуваш дрехи или да излезеш навън с приятели??????А в същото време Цецо-Крадецо от Герб с 12 апартамента,къщи за гости,коли,почивки.....Гавра и унижение за "Спящите" българи.За най голямо съжаление сами са си виновни.Обстановката ще се влошава все повече,който си прави илюзии за друго.....
42
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аре Тикво, хвърляй оставката, да не свършиш като Чаушеску!
41
12
 
2
 
! Отговори
Тонката преди 4 години
Обичам да ми пишат минуси тук под новините:):):):):)Рекорда ми е 64 минуса под една новина за Путин:):):):)
40
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Без медицински сестри няма здравеопазване разберете го. Някои от тях работят по 60-70 часа на седмица за 950 лева за да компенсират сериозната липса на медицински сестри в системата. Писнало им е от роми, от алкохолици, от всяква *** която само си знае правата а не задълженията. Съвсем нормално е ГЕРП да каже че протеста е политически понеже не е в тяхна изгода.
39
1
 
18
 
! Отговори
Активист на БКП преди 4 години
За ,,Ботев,, Пловдив и ,,Локомотив,, Пловдив намерихте 50 000 000 ,а за работещите жени НЯМА !
38
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аве заради тия сестри с короната новини не гледам вече аман едно и също тия сестрички за какви се помислиха не стига че като отидеш в болницата те гледат на криво и се държат нагло а сега ще правят театър има хора работят на 2 3 места тия лигли като не им отърва да се махат
37
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като са много компетентни да ходят да работят в чужбина,отлично е заплащането и за лекари и сестри
36
1
 
25
 
! Отговори
хахо преди 4 години
преди 2-3 години за полицаите за 24 4аса извадиха 100 милиона да им вдигнат заплатите. за много по малко пари за медицинските сестри няма. но когато живееш в полицеиска държава на кои му пука за здравето на народа
35
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Тонката Стига си лакейничел, няма да ти купят къща в Барселона
34
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ТонкатаПич, от няколко дена ти заблеязвам коментарите, явно се очертаваш като активен член на агитката на ГЕРБ, но са ти страшно *** коментарите.... Не го приемай лично, но видя ли "Тонката" и веднага маркирам с минус без да чета...
33
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ние сме шест души пияници и ни е много скъпо пиенето, затова искаме. Повече пари за хората, които пият, а тези които не пият да дават по 100 лв. във фонд пияници. Иначе ще висим по прозорците на Президента.
32
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какви 2 минимални заплати искат 5 непрофесинални медицински сестри? Ако си обичат и искат професията им да е защитена, защо не са на работните си места, а безделничат по градинките и преспиват доброволно в НС? Що за професионалисти са? Защо не искат колективен трудов договор от синдикалните си организации, а го търсят от министерството на здравеопазване?59761
31
14
 
2
 
! Отговори
Тонката преди 4 години
До На тияТи ли бе?:):):):)Къв кютек сънуваш при положение,че президента ви моли и вие се събирате след него едвам 100 човека:):):):)Кютек може вие да вземете скоро пред паметника на СССР армията на 9 Май,ако си позволите да блокирате пак няколко човека булеварда:):):):)
30
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ало Сеяндурите нали искате толерантност. Ами аз ви предлагам за два месеца да получавате минимална заплатка. Да си купите карти за градският транспорт да ви се запорират всички спестявания за да неможе да теглите мангизи. Да плащате със 600 лв заплатка ток 150 лв вода 100 лв и парно 250 лв. За ядене ще карате на фотосинтеза. Какъв ли ще го дъфчите след вторият месец. Дали ще искате пак да сте толерантни или ще ви избият чивиите и ще искате тиквата да си подаде оставката.
29
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Александър 2-ри: "По-добре аз да отменя крепостничеството отгоре, отклкото то да се отмени само отдолу".Режимът на групировката ГЕРБ избира втория път !
28
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи може, някаква кифла да живее в къща в Барселона и да има бутик, пък хората които се грижат за здравето ни, да го правят без пари за бог да прости