Министри искат толерантност, няма да изпълнят исканията на сестрите

Пазете държавата, защото друга нямаме, зове Дончев
Обновена: 6 мар 2020 18:55 | 6 мар 2020 18:48, Красимир Ангелов
302
Министри искат толерантност, няма да изпълнят исканията на сестрите
Снимка: БГНЕС

"Надявам се цялата ситуация да се разреши с толерантност. Никой не желае да бъде груб с няколко дами. Никой не иска, надявам се, този пример да бъде последван и то не заради политическите неудобства", заяви в Министерски съвет вицепремиерът Томислав Дончев.

Още по темата
По думите му при такива действия социален диалог и държавнически решения са невъзможни. "Няма министър на здравеопазването, който да си сложи подписа под подобен текст. Това е абсолютно противозаконно и противоречи на редица законови текстове", категоричен бе Дончев по повод исканията на сестрите.

Исканията на протестиращите медицински сестри са политически и няма да бъдат изпълнени, заяви от своя страна социалният министър Деница Сачева.

От Министерството на здравеопазването уточниха, че малко след 15 часа са получили проект на споразумение с искания от Мая Илиева, лидер на протестиращите. Представителите на правителството заявиха, че изпълнението му ще доведе до подмяна на настоящия здравноосигурителен модел и дестабилизация на системата.

Конкретните искания са осем, сред тях са заплата в размер на две минимални възнаграждения, без търговски дружества в здравеопазването, задължителен колективен трудов договор на национално ниво.

Деница Сачева бе категорична, че няма да се съгласят със споразумението, защото е безотговорно да се подписва документ с физически лица.

"Бихме приели всички разумни споразумения, но не и предложения, които биха дестабилизирали държавата и здравната система, особено в този труден момент. Той не е елементарна част, която касае само специалистите по здравни грижи и в частност медицинските сестри. Този модел обхваща общественото здраве, Спешна медицинска помощ и всички структури и звена, които се грижат за нашето здраве", заяви заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева.

Томислав Дончев заяви, че няма да поставя под въпрос правото им на протест, но добави, че демонстрациите не трябва да създават рискове за нарушаване на обществения ред.

"Към всички политици, които се опитват да овладеят държавата – да я пазят, защото друга нямаме. Това е част от политическата игра – да пазят закона и институциите", уточни Дончев.

"Ако сведем политиката само до представляване на интересите само на една група или подгрупа, това означава пълен разпад на политическото и невъзможност под някаква форма да се изведе обществен интерес. Боя се, че сме близо до подобна ситуация, въпреки цялото ни желание да бъде отворени и кооперативни и цялото ни желание да изпълним всички желания", посочи още вицепремиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


302
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
267
1
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
ДОНЧЕВ -КАКВА ДЪРЖАВА ИМАШ ТИ БЕ ТРИ ГРАДА И ДРУГОГО ПУСТОШ
266
0
 
4
 
! Отговори
Помня преди 4 години
До Анонимен 267 То па БСП докато бяха на власт бяха много толерантни.
265
0
 
4
 
! Отговори
Я па я..! преди 4 години
Ами сестрите гледат какви коли карат докторите и те искат така.
264
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сит на гладен вяра не хваща!А тези не само са сити , а и презадоволени до 10 коляно.
263
4
 
5
 
! Отговори
Боби преди 4 години
Страх ги е, защото, дигнат ли реално парите, ще тръгнат и други хора, и ще паднат много парите който лапат от народа. Крадлива нация.
262
2
 
7
 
! Отговори
ЕВРОАТЛАНТИК преди 4 години
Ако сведем политиката само до представляване на интересите само на една групаМИ ТО ВЕЧЕ СТЕ Я СВЕЛИ - ВАШАТА ПОЛИТИКА ЗАЩИТАВА ИНТЕРЕСИТЕ ЕДИНСТВЕНО НА МАЛКА ГРУПА АВТОКРАТИ КАТО КРАТУН ВЕЛИКИ, ТИКВА I-ва ВЪЛГАРСКА, ЦАР НА МУТРИ И КРАДЦИ
261
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
valeri, izkarai vsichki darjavni slujiteli ot slujebnite luks limuzini i da patuvat samo s bg vlakove i bg autobusi, ako sa tolerantni kam tehnite bg izbirateli... ili s sobstvenite si karuci, kolela...roleri, kanki...invalidni kolichki...ako sa netolerantni kam bg narod suveren, ste gi nakajem nezabavno!ste im pokajem koi e shefa i koi komandva parada i finansite v rbg!
260
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
tolerantnost...prekrasno...50 procenta ot zaplatite na vis6ite bg darjavni administratori v rbg sakrastavame v znak na tiahnata tolerantnost kam bg zakonnite izbirateli i izbiratelki v rbg! v tova chislo i na benebe slujitelite v rbg i na bg patriarshiata i na sadiite, prokurorite, arhitektite, bnt, bnr, nso, dance, prezidentstvoto, ns! inak pojari!
259
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сегашното не е здравна система, а търговия със здраве, което не е едно и също. Акцентът е върху думата търговия. Ами да рухне! Безумна е, изпълнена с олигофрения и противоречия. Не е в полза нито на пациента, нито на работещите в системата. Крайно време е да се премахне и да се въведе нова. Без НЗОК. Персонал, който *** кой знае колко пари от тези за здраве, измисля безумия и бюрократично- бумажни простотии. Държавно обезпечено здравеопазване, от бюджета, както беше преди 30 г. Работещите в здравеопазването- държавни служители, поне втора категория труд за всички, ако не и първа. Частните бол
258
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
dir.bgdir.bg назадАнаниев: Популистко "да" на всички искания на медицинските сестри ще е катастрофа за здравната система16:48 | 06 март 2020 | Редактор: Десислава Димитрова 314 5977Име Коментар ИзпратиУлеснения и привилегии за регистрирани потребители:не си измислят и пишат прякори всеки път;не въвеждат досадните символи от картинката за сигурност.ВХОДКоментари 314Подреди по:Покажи първо последните 2020-03-06 17:42:16... (нерегистриран)реплика+15 -2 Сегашното не е здравна система, а търговия със здраве, което не е едно и също. Акцентът е вър
257
2
 
8
 
! Отговори
Дотук преди 4 години
Тия министри са вече политически трупове.
256
1
 
9
 
! Отговори
Продажници преди 4 години
Тия или не им пука, че ще избягат и последните останали в България медицински кадри, или съзнателно искат да ги подменят с чужденци от трети държави.
255
0
 
9
 
! Отговори
Надменни, бе! преди 4 години
Политиците звучат откачалски. Високомерни, самозабравили се. Смятат, че с няколко общи думи ще ни накарат да се примирим с липсата на адекватна здравна помощ. Че като ни каже Дончев, че това било искане само на една група от хора и ние -аха! - веднага ще му повярваме. Да сте виждали управник в болница за простосмъртни? Няма и да видите.
254
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Исканията били политически,но нямалода подпишат документи с физическилица. Ще се наруши системата на крадене,като няма да е търговско д- во. Доктора ще е търговец,ще пласира карантия,а медицинската сестра,щепревързва раната безплатно.Значисестрата да се научи да оперира и щепроменим с- та.
253
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Министрите и депутати пак си вдигат заплати, въпреки че от НСИ отчетоха фалшив скок на средните доходи! Но..... за медицинските сестри отново няма! Оставка, оставка скоропостижна и да се работи за излизане от гербаджийската катастрофа!
252
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Звучи разумно,но докато се наканят да предприемат нещо-хората се отчаяха вече,че в тази държава нещо законово ще се промени към по-добро.За каква толерантност да говорим,като всеки ден сме свидетели на нагли и гнусни случай.И без наказани.Как да вярваме и колко да чакаме още...
251
1
 
13
 
! Отговори
българин преди 4 години
Пожелавам им на тия , тримата скоро да им се наложи продължително време да ползват услугите на мед. сестри , и когато трябва да им се сменя подлогата , да си спомнят какви са ги говорили !!!!!!!!!
250
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Синът на Ананиев е финансов съветник в турската клиника "Аджибадем.." с ....25 бона заплата.И това ако не е конфликт на интереси...Тате разпределя бюджета на здравната каса и се питам защо се плаща и на частни клиники от този бюджет.
249
6
 
1
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
До Анонимен 263:Ако има малък опит и няма проценти какво иска - 7000?Прочее, каква е тази глупава система с проценти? Някои има и след 20 години са си все същите начинаещи..
248
2
 
13
 
! Отговори
смешници преди 4 години
Вие да не чакате Оправляващите да ви оправят.Наивници.Естествено,че ще оправят своите хора,които от ранни зори са наяздили сайтовете и се бранят като матросовци на амбразурата.