Министри искат толерантност, няма да изпълнят исканията на сестрите

Пазете държавата, защото друга нямаме, зове Дончев
Обновена: 6 мар 2020 18:55 | 6 мар 2020 18:48, Красимир Ангелов
302
Министри искат толерантност, няма да изпълнят исканията на сестрите
Снимка: БГНЕС

"Надявам се цялата ситуация да се разреши с толерантност. Никой не желае да бъде груб с няколко дами. Никой не иска, надявам се, този пример да бъде последван и то не заради политическите неудобства", заяви в Министерски съвет вицепремиерът Томислав Дончев.

Още по темата
По думите му при такива действия социален диалог и държавнически решения са невъзможни. "Няма министър на здравеопазването, който да си сложи подписа под подобен текст. Това е абсолютно противозаконно и противоречи на редица законови текстове", категоричен бе Дончев по повод исканията на сестрите.

Исканията на протестиращите медицински сестри са политически и няма да бъдат изпълнени, заяви от своя страна социалният министър Деница Сачева.

От Министерството на здравеопазването уточниха, че малко след 15 часа са получили проект на споразумение с искания от Мая Илиева, лидер на протестиращите. Представителите на правителството заявиха, че изпълнението му ще доведе до подмяна на настоящия здравноосигурителен модел и дестабилизация на системата.

Конкретните искания са осем, сред тях са заплата в размер на две минимални възнаграждения, без търговски дружества в здравеопазването, задължителен колективен трудов договор на национално ниво.

Деница Сачева бе категорична, че няма да се съгласят със споразумението, защото е безотговорно да се подписва документ с физически лица.

"Бихме приели всички разумни споразумения, но не и предложения, които биха дестабилизирали държавата и здравната система, особено в този труден момент. Той не е елементарна част, която касае само специалистите по здравни грижи и в частност медицинските сестри. Този модел обхваща общественото здраве, Спешна медицинска помощ и всички структури и звена, които се грижат за нашето здраве", заяви заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева.

Томислав Дончев заяви, че няма да поставя под въпрос правото им на протест, но добави, че демонстрациите не трябва да създават рискове за нарушаване на обществения ред.

"Към всички политици, които се опитват да овладеят държавата – да я пазят, защото друга нямаме. Това е част от политическата игра – да пазят закона и институциите", уточни Дончев.

"Ако сведем политиката само до представляване на интересите само на една група или подгрупа, това означава пълен разпад на политическото и невъзможност под някаква форма да се изведе обществен интерес. Боя се, че сме близо до подобна ситуация, въпреки цялото ни желание да бъде отворени и кооперативни и цялото ни желание да изпълним всички желания", посочи още вицепремиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


302
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
187
12
 
4
 
! Отговори
упс преди 4 години
До Анонимен 182Нали само хвалите бай ви Тошо, че това което е построено по негово време, сегашните не могат дори да го боядисат? И ви е яд, че откакто ГЕРБ са на власт се правят метра, магистрали, детски градини, спортни зали и прочее и прочее.Ако дойдат на власт комунистите всичко спира!!! ВСИЧКО!!!Ще се стигне пак до положението да ни спират еврофондове, да ни падне кредитния рейтинг, да ни подритват като държава от третия свят. Това ясно ли ви е?Толкоз!!! Стига ви!!!
186
0
 
3
 
! Отговори
f преди 4 години
бсп и сдс, разбира се, че има компесаторно право, я си знайте правата, големият не си плаща данъците, това на какво прилича, крадете ги, законът е на ваша страна.
185
3
 
7
 
! Отговори
ББ преди 4 години
и защо политиканствате,та комунистите,та марсианците,та..кажете си,безпомощни калинки сме и чакаме падишаха,ама то така дадохте едни 50 мил. и някои ги отмъкна,крадоха едни докторчета от евросредствата...учили чистачките английски,едни докторчета разкарват едни чаршафи за пране в незаконни перални,едни футболни отбори взеха около 40 мил.само защото гласуваха за вас...,за 5 достойни и смели бг.жени джандари пращате,терористи,"луди...някои танк направо,замазвате проблемите и само крадете..
184
21
 
10
 
! Отговори
В София. преди 4 години
Не познавам сестра с под 1500 лв. заплата, да не говорим, че повечето са и с пенсия и със заплата. Лъжат като комунисти.
183
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Престанете с това герберско,бесепарско депесарско....племе!!!!Престанете... Пази боже ,всеки от нас е имал близки на легло в болница.Племето е в бели престилки, арогантно,незаинтересовано,на моменти алчно и ламтящо за рушвет! Поздрави и се пазете:)
182
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Жалки сте ,колко сте долни нямам думи. Значи вашите заплати дето са около 10 хиледарки на месец да си ги увеличавате на 3 месеца не е грях а е грехота било тези БЪЛГАРСКИ МАЙКИ да искат по-достоен живот за децата си ! Господ е високо но няма да ви отмине ,така ще ви накаже особенно когато вървите против едни майки борещи се за живота на децата си !
181
1
 
15
 
! Отговори
Обективен преди 4 години
Долу ТИКВИТЕ!
180
10
 
4
 
! Отговори
Ташко Ерменко@ преди 4 години
Седнали сме сега тука на по чашка с Гечката,Корни,президента Радев и Саша Симич и се чудиме как да изкараме малко повече хора на протест на улицата.Вече какво ли не опитахме и повече от стотина човека не успяхме да съберем.Ето сега и с тези медицински сестри не ни върза.Виккнахме всички телевизии,медии,предавания на живо и пак никакъв интерес.Моловете обаче бяха пълни с народ.Сбъркана работа,дибили.
179
0
 
7
 
! Отговори
Да преди 4 години
си ходят.
178
2
 
10
 
! Отговори
f преди 4 години
Не могат ли бсп и сдс да направят едно умерено правителство, демокрация със социална политика, тъкмо да има конкуренция между партиите, долу тиквата, няма кой да гласува за герб, даже ци-ганията които са с огромни тиквени привилегии са недоволни, та трябва да им купуват гласовете, тиквата управлява зле и с диктатура, холивуд подменят изборите ни, платете на оптик, специалист по визуалните измами!
177
8
 
4
 
! Отговори
toto преди 4 години
след като изчетох надлежно всички коментари, стигам до следния извод: комунистите много ги е яд, че едни 50млн бяха дадени за стадиони, а не са в техните джобове. И лидерката им трябва да тегли едни 500 000 за някакъв конгрес, който можеше да се проведе на поляните под Бузлуджа и всеки да си носи храна от къщи. Интересно, кой ли ще ги връща тия пари после, ако не успеят да гепят нещо?Другари, сърдечно и най приятелски ви казвам: няма да вземете властта повече. Никога!
176
1
 
18
 
! Отговори
Велес преди 4 години
Дончев ....."Пазете държавата, защото друга нямаме".....-Ъхъ.... Верно,това е ващата държава.... Ние, обикновените хора нямаме държава....Вие ни я ограбихте... Мошеници, престъпници, крадци, манипулатори....
175
5
 
10
 
! Отговори
до 184 преди 4 години
Леля ми е доктор, първоначално е била сестра, докато учи медицина. Самата тя уважава сестрите, като помощници, но споделя, че те са си слуги на лекарите. Всеки според това какво е вложил в кариерата си. Няма как компетенциите ти да свършват със слагане на система и биене на инжекция, което го може всеки ученик парамедик по света и да ламтиш за някакви невъзможни пари.
174
7
 
4
 
! Отговори
Ташко Ерменко@ преди 4 години
И мене Системата ме убива.Системата уби и моят другар генерал Леонид Решетников.
173
2
 
8
 
! Отговори
до 174 преди 4 години
И ти крадеш ежедневно! Едно птиченце ми каза, че взимаш 1600лв., ама се осигуряваш на минимална. Защо така, бе драги ми смехурко? В това число слагам още стотици хиляди хора, които КРАДАТ ЕЖЕДНЕВНО, взимайки заплатите си под масата, ама седнали да реват как крадяли в парламента и колко взимали. Е поне там си плащат данъците и са единици, а ***, дребни тарикати, сте стотици хиляди. Е как да ми е жал после, че бачкате за 1500-2000лв.?! Сами си го правите. Продължавайте смело напред.
172
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чудно ми е къде са така наречените "синдикати"?Сигурно е че "синикатите" се разграничават от това искане на медицинските сестри и специалисти за достойно заплащане на труда."Синдикатите" за пореден път доказаха, че са една мафия!
171
1
 
5
 
! Отговори
Простак преди 4 години
Сетрички, с протести от казана няма да изкочите, още повече, че не сте единни/типично Българско/,веднага ще ви дръпнат обратно.. Щом сте толкова смели да изкачате по прозорците, хвърлете се наистина в дълбоката вода, например терминал 2...пък каквото сабя покаже....
170
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Майка ми била медицинска сестра за известно време- не й дали да учи за лекар по времето на комунизма. Самата тя с присмех говори за тези години и за това какво са представлявали тетките около нея. Лентяи. От сутрин до вечер- мързел, раздумки, седянки, клюки, реално работа никаква по цял ден. Както и да е де- та в мое лице още един човек, който не подкрепя исканията им. Започнете да си плащате данъците и ще има и за тях, и за вас. До тогава- 1400лв. ще взимат (толкова взима едната истеричка).
169
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До упсГовориш без да мшислиш . Тези ,които се разграничават ги е страх бе байно ,всичките тези 5 сестри са били уволнявани ,премествани ,набивано им е канчето от "Големите демокарти" копоите на Бойко ! Методите на бай Тошо /пардон бат Бойко/ не се различават от тези преди 30 години ,нали се сещаме от кого се учеше ! Нали си е комунист по природа ,по наглост и по лакомия !
168
0
 
3
 
! Отговори
f преди 4 години
И стига с тая про-стотия дейтън,заради която е имало солиан в храните 2015,2016 и други работи, истинският убиец се е убол на шилото много дълбоко и едва ли е жив, защото и той психично болен,ей затова на бсп прокурорът не трябва да е психично болен защото и него нападат с остриета и снайпери,в тая тиквена държава или си натопен и в затвора за най-малкото, или си психично болен и брутално атакувн,има обаче и хора в добро здраве коитонемогатда гиарестуват.БСПиАтакапечелятпричестниизбори,СДСнезнам