Министри искат толерантност, няма да изпълнят исканията на сестрите

Пазете държавата, защото друга нямаме, зове Дончев
Обновена: 6 мар 2020 18:55 | 6 мар 2020 18:48, Красимир Ангелов
302
Министри искат толерантност, няма да изпълнят исканията на сестрите
Снимка: БГНЕС

"Надявам се цялата ситуация да се разреши с толерантност. Никой не желае да бъде груб с няколко дами. Никой не иска, надявам се, този пример да бъде последван и то не заради политическите неудобства", заяви в Министерски съвет вицепремиерът Томислав Дончев.

Още по темата
По думите му при такива действия социален диалог и държавнически решения са невъзможни. "Няма министър на здравеопазването, който да си сложи подписа под подобен текст. Това е абсолютно противозаконно и противоречи на редица законови текстове", категоричен бе Дончев по повод исканията на сестрите.

Исканията на протестиращите медицински сестри са политически и няма да бъдат изпълнени, заяви от своя страна социалният министър Деница Сачева.

От Министерството на здравеопазването уточниха, че малко след 15 часа са получили проект на споразумение с искания от Мая Илиева, лидер на протестиращите. Представителите на правителството заявиха, че изпълнението му ще доведе до подмяна на настоящия здравноосигурителен модел и дестабилизация на системата.

Конкретните искания са осем, сред тях са заплата в размер на две минимални възнаграждения, без търговски дружества в здравеопазването, задължителен колективен трудов договор на национално ниво.

Деница Сачева бе категорична, че няма да се съгласят със споразумението, защото е безотговорно да се подписва документ с физически лица.

"Бихме приели всички разумни споразумения, но не и предложения, които биха дестабилизирали държавата и здравната система, особено в този труден момент. Той не е елементарна част, която касае само специалистите по здравни грижи и в частност медицинските сестри. Този модел обхваща общественото здраве, Спешна медицинска помощ и всички структури и звена, които се грижат за нашето здраве", заяви заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева.

Томислав Дончев заяви, че няма да поставя под въпрос правото им на протест, но добави, че демонстрациите не трябва да създават рискове за нарушаване на обществения ред.

"Към всички политици, които се опитват да овладеят държавата – да я пазят, защото друга нямаме. Това е част от политическата игра – да пазят закона и институциите", уточни Дончев.

"Ако сведем политиката само до представляване на интересите само на една група или подгрупа, това означава пълен разпад на политическото и невъзможност под някаква форма да се изведе обществен интерес. Боя се, че сме близо до подобна ситуация, въпреки цялото ни желание да бъде отворени и кооперативни и цялото ни желание да изпълним всички желания", посочи още вицепремиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


302
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
167
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
абе заплатите дето си ги повишиха преди месец точно тия ту.неядцикакви бяха хилядарки - и не им стигалии сега сестрите им виновниние знаем че гербераското алчно племе е безскруполино тия кръво.пийци минават всички граници
166
0
 
14
 
! Отговори
ББ преди 4 години
аферим асфалт паша,Божков щото плащаше на ръка може да не плаща данъци за над 700 милиона,можеше да го прикрива администрацията калинки на гроб да граби Народа ни...за мед.сестрите няма,"докторчета" могат да убиват невинни и да вземат по 58 хил. а за сестрите няма,джандари за границата няма,молите султана да ви пази а за 5 български смели жени искащи достойно заплащане бусове джандари...позор и падение,мафията си има държава...и сме Народ...верно ли бе??
165
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този Дончев беше донякъде човек ,но и той като всички гербери се превърна във вълк ! Толкова ми падна в очите с изказванията си че вече не мога да го трая....Той един от лапачите на Герб ще говори за грях.... Грях е дори да си го помислиш че едни майки искащи достоен живот за децата си били греховни ...по греховни от вас ненаситните акули на България ? А тази парашутистка Сачева е просто дъното от където и да я погледнеш !
164
2
 
5
 
! Отговори
Ташко Ерменко@ преди 4 години
А пък Бойко има къща в Барцилона.
163
1
 
6
 
! Отговори
упс преди 4 години
На тези, които не могат да разберат, че исканията на тия сестри са неизпълними, че са дирижирани от кукловоди, които колкото и да се крият се виждат отдалече, че дори и тези от техния бранш се разграничават от тях, че тези лъжат и за заплатите си, и за стажа си,им пожелавам да попаднат на такива "сестрички" в болницата и да чуват възможно най-често: ами за колкото ми плащат, толкова ще работя, сменявай си сам подлогата.
162
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вие говорите за грях ? А не е ли грехота да заставате и да защитавате собствената си лакомия пред този жалък народ ,за толкова бълг. деца сиромашията събира капачки за мед. апаратура за лечение ,бълг. пенсионери от години едва мърдат и живеяс в мизерия ,народа е наврян в ъгъла на Европа ? Вие дето на всеки 3 месеца си увеличавате заплатите и не спряхте да крадете от еврофондове да си купувате евтини земи и палати ? На това се казва СУПЕР НАГЛОСТ !Затова сме бедни !
161
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не може да се увеличат заплатите защо няма да има пари за луксозни коли на кметове и чиновници.А народа им се кефи и си ги избира всеки път.
160
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе българина си е мрънкало и ***, в много случаи условията може да се нормализират с метла, пaрцал и бака боя, но дори и това не се прави.
159
0
 
11
 
! Отговори
Христо преди 4 години
Т.нар политици (по-точно казано безполезни,нагли и арогантни храненици) няма как да разберат положението на медицинските сестри.Когато работиш по 5-10 часа на месец и получаваш 4-5000 лева заплата,няма как да ти пука за хора,които работят по 12-16 часа на денонощие и получават 500-600 лева за това....
158
6
 
9
 
! Отговори
до 166 преди 4 години
Никой не е казал, че всеки трябва да амбициозен и да е лекар. Има хора за всичко- ето ти аутсайдерите- сестри и санитари. Както има хора, които избират да са арматуристи, сеирджии, бензинджии, склададжии и подобни. Въпрос на характер и личен избор. Хора има всякакви, затова съществува и пазарната икономика. Ако всички бяха борбени, моделът щеше да е друг. На обществото му трябват слуги- сестри, камериерки, касиерки, миячки и подобни. Въпрос на личен избор.
157
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Естествено, това да не са футболисти или олигарси близки до Премиерчето.
156
7
 
6
 
! Отговори
Гост преди 4 години
Явно БСП-то много са го закъсали,щом можаха да платят само на пет човека!Не бъдете стиснати!Дайте някой лев на повече хора!Така и БСП ще подпомогне и вдигне стандарта на медицинските сестри!
155
4
 
4
 
! Отговори
Ташко Ерменко@ преди 4 години
Друго си е на тази снимка да бяхме аз,Корнелия,Кирчо Добрев и Румен Гечев.Все отбор юнаци милеещи за Родината.
154
2
 
10
 
! Отговори
Валентин Тодоров преди 4 години
Така е.Тези тримата и другите като тях нямат друга държава,която да изнасилват, ограбват и продават.Проблема им е,че те докараха нещата дотам тяхната държава вече да не е моята държава и аз я предпочитам на пепел,отколкото да продължава да служи на тези подобия на хора.
153
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен Алкохолик преди 4 години
Значи според вас всички трябва да са амбициозни и лекари. И после кой ще ви обслужва след операция, а по време на самата нея? Кой ще ви бърше на.срания зад.ник? Дано попаднете я болница когато всички сестри са избягали за да ви видя безсилието дори пред тоалетната чиния. Това заслужавате мамини синчета получили на готово дипломите си. Всички знаем а каква сила са те след като са платени а парите на мама и тате.
152
7
 
7
 
! Отговори
до 162 преди 4 години
Не си слагай сам плюсове, лесно се разбира. Аз НЕ подкрепям сестрите, защото базирано на РЕЗУЛТАТИТЕ от работата им, те НЕ ЗАСЛУЖАВАТ увеличение. Мерси.
151
8
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
Говори се в публичното пространство, че тая година Борисов ще получи номинация: Нобелова награда за мир... - според доста хора напълно заслужено...
150
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Който рита срещу Милосърдието не ще получи такова. Денят за прошка мина скоро, но греховете почнаха да се трупат бързо. Амин!
149
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
българският народ трябва да подкрепи напълно мед сестрите а не тези мазни дебеловрати които смучат кръвта на народа и се хранят с нашите данъци
148
5
 
9
 
! Отговори
до 154 преди 4 години
На мой много близък приятел жена му беше сестра. За нула време се квалифицира, работеше в една частна клиника. Около 1500лв. взимаше. Самата тя си каза, че това не е за нея. Първо заради много ниското заплащане и второ, защото няма как да се развиеш. Точно и нейното мнение беше, че това е за опашкари- около нея само интригантки. Защо сестра? Живяха в САЩ и там такава квалификация имаше- не й стигнали парите да учи за лекар там. Както и да е- завърши медицина в МУ София, в момента е хирург.