Мутафчийски: Очаква ни масово разпространение на COVID-19

В Народното събрание се обсъжда въвеждането на извънредно положение
Обновена: 13 мар 2020 13:06 | 13 мар 2020 10:56, Камелия Цветанова
169
Мутафчийски: Очаква ни масово разпространение на COVID-19
Снимка: БГНЕС
Вече не се явяват единични случаи в България на заразените с коронавирус, а започва масово разпространение, каза проф. Венцислав Мутафчийски, председател на Националния оперативен щаб за мерки за ограничаването на COVID-19 в парламента.
 
Заседанието на Народното събрание започна с близо час и половина по-късно от обичайното заради извънреден председателски съвет с участието на премиера Бойко Борисов, който поиска парламентът да обяви извънредно положение в страната заради коронавируса.
Още по темата
 
Има три гнезда, които нямат нищо общо един с друго – София, Плевен и Монтанско.
 
„Бяха дадени редица разпореждания за социално изолиране, но въпреки това има грубо нарушаване на карантината. Само тази ситуация около двойката в „Пирогов“ е плод на едно тържество в едно село с ясното съзнание, че единият от присъстващите е пътувал в чужбина.При подобни случаи в света се приемат доста драстични мерки. Израел обявиха затвор от 7 години, Гърция 2 години, Русия 3 години“, каза проф. Мутафчийски.
 
Според него явно са много неефективни призивите в тази посока и трябва да има промени в контролирането на този процес.
 
„Едва ли половинчати мерки в тази ситуация ще дадат резултат“, призна той.
 
По думите му болниците работят по строго определени разписания, но при такива извънредни ситуации трябва да се променят правилата и да се включат всички медицински специалисти.
 
„Болничният персонал щом попадне в огнището на заразата изпадат в карантина, както и своите пациенти, те няма да си ходят вкъщи“, каза още проф. Мутафчийски.
 
Към този момент на базата на повече от 1400 лица тествани за коронавирус са установени 23 положителни случая, като само за вчера има 16 нови болни.
 
Има и един починал пациент.
 
„В света и в държавите около нас ситуацията е много динамична и на Балканския полуостров бележат ръст в новорегистираните случаи“, обясни проф. Мутафчийски.
 
134 хиляди случай са регистрирани в света към тази сутрин, 70 000 са оздравелите.
 
В първото огнище в Китай в момента случаите, които са регистрирани са само 21 за последното денонощие, но всички останали страни бележат ръст в установените случаи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още по темата: коронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
годжи - ти ли си? що пишат с главни букви отдолу психарите
132
6
 
2
 
! Отговори
КОМУНИСТИТЕ преди 4 години
КОЙ ЩЕ ГИ ИЗЛЕКУВА? ДОЙДЕ ИМ ВРЕМЕТО ДА ИЗМРАТ НА БУЗЛУДЖА!
131
0
 
2
 
! Отговори
АМИ ВЪВ ЗАТВОРИТЕ преди 4 години
КАКВОЕ ПОЛОЖЕНИЕТО ТАМ?
130
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен до 132Ще чаками вируса да умре преди ние да сме умрели?
129
0
 
1
 
! Отговори
ГОДЖИ, преди 4 години
ТОВА МОЖЕШЕ И ПО-РАНО ДА НИ ГОКАЖЕШ! ЧАКАШЕ ДАСЕ ЗАРАЗИМ ЛИ?
128
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен до 132 преди 4 години
Всеки вирус живее определен брой дни и умира САМ!Няма лечение от вирус,а лекарствата/+витамините,лимоните и т.н. /са само ОБЛЕКЧАВАЩИ състоянието на заразения и подсилващи имунната му система докато на вирусът му мине срока на живот -треска,болки,кашлица,температура...Но ако имунната с-*** на заразения е слаба/възраст,хронични заболявания../докато вирусът умре може да причини усложнения/възпаления причинени вече от БАКТЕРИИ.А те вече се лекуват с антиниотици.
127
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
B издирохте ли нулевия пациент 😆😆😆 глупендериНулев пациент е просто израз, няма какво да го издирват, но вие като полицейски тикви все някой дирите да биетеПростащината, тикви и некомпентенция в 1 управляват тая страна
126
3
 
11
 
! Отговори
БОЕЦ преди 4 години
интересно-----НИТО ЕДНА ДЪРЖАВА НЕ ПОСТАВЯ ВЪПРОСА---КОЙ Е ПРОИЗВОДИТЕЛЯ НА ВИРУСА И САНКЦИИТЕ ЗА НЕГО ЗАЩО ВСИЧКИ ПРАВИТЕЛСТВА ПОДМИНАВАТ ТОЗИ НАЙ --ВАЖЕН ВЪПРОС
125
1
 
3
 
! Отговори
една мъж преди 4 години
... 134 хиляди случай ...И вие от нещо сте се заразили, ама не е коронавирус.
124
2
 
2
 
! Отговори
Талибанинът преди 4 години
Не мога само да разбера, как са били излекувани онези, които са били заразени с коронката, но вече са здрави:)))?!?Нали няма ужким лечение за коронката!?!? На чай, с мед и лимон ли са били:)))???
123
2
 
18
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
След като сами го разпространихте,какво очаквате?През февруари ако бяхте затворили детски градини и училища, бяхте забранили връщането на българи от Китай и Италия за месец напред,сега положението мжеше да е съвсем друго.
122
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По важното е турската лира да пада.
121
2
 
14
 
! Отговори
ВАСЕТО преди 4 години
ОЗДРАВЕЛИ ЗНАЧИ СА ГИ ЛЕКУВАЛИ.А ТУК С КАКВО И КАК ГИ ЛЕКУВАТЕ КАТОГИ ДЪРЖИТЕ В ИЗОЛАТОРИТЕ ЛИ............
120
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз и всички от семейството излизаме в отпуска до края на месеца. Ще гледам филми, ще чета книги, ще се отдам на битов алкохолизъм пък ще видим какво ще стане после. Тоя вирус е сериозна работа и трябва да се пазим. Дори оцелелите много често остават със дихателни и имунни проблеми
119
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И? Колко са новите случаи у нас? 100-150? Или тестовете са на привършване?
118
6
 
9
 
! Отговори
Shreck преди 4 години
Пауна вече яко разпери опашка. Доскоро никой ни го знаеше този ***. И какво правят ако смея да попитам в този т.н. незнайно защо с фелдфебелският израз "щаб"??? Местят си го по цял ден, от единият крачол в другият. Защо не съм чул за нито един излекуван досега?
117
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вируса може да е създаден от човек , може и да не е. Ако е, може от американци, може и от руснаци. И едните и другите имат интерес от срутване на китайската икономика.
116
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нали дремеха цели месеци и само правеха ,,Сабат ,,кога най сетне, ще дойде у нас ! Барем едни маски да бяха намерили ,а не само заклинания и мантри .
115
1
 
7
 
! Отговори
Стенли К. преди 4 години
До до 104 Примерно се сещам ,за несрамните лъжи на демократичните режими ,за шишенцето с антракс в ООН, ,за атомното ,химическото ,бактереологично оръжие на Садам ,Кадафи ,за борбата срещу опиумните полета в Афган ,за подкрепата на брадатите канибали ,,борци за демокрация ,,от ИДИЛ...Бива простотия ,ама чак толкова да бива ,не бива, да бива !
114
2
 
20
 
! Отговори
Бай Рептил преди 4 години
А границите защо са още отворени? Нали отвън идва заразата. Пълно лицемерие на политиците. Чужденци и гурбетчии идват в България и сеят зараза.