COVID-19 изплаши депутатите, без пленарни заседания до 13 април

Ще се събират само когато трябва да вземат решения свързани с извънредното положение
125

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Депутатите решиха, че докато продължава извънредното положение, което въведоха самите те на 13 март, няма да заседават, а парламентарният контрол ще бъде само писмен.

Предложението за това дойде от шефката на НС Цвета Караянчева от ГЕРБ, лидера на "Воля" Веселин Марешки и Юлиян Ангелов и Борис Ячев от Обединените патриоти.

След три часа дебат депутатите решиха, че до 13 април  ще се събират на заседания само когато трябва да приемат законодателството, свързано с извънредното положение, което е в сила до 13 април.

Още по темата

Съгласно Правилника за организацията и дейността на Народното събрание парламентът може да се свиква на заседание по всяко време от председателя - по негова инициатива, по искане на 1/5 от народните представители или минимум 48 депутати, по искане на президента и по искане на Министерския съвет.

По време на дебатите депутатът Лъчезар Иванов от ГЕРБ призна, че сестра му, която е лекар, е заразена с коронавирус.

"Не мога да гарантирам, че всички ще бъдат отрицателни. Да се вслушаме в съвета на всички, които са се занимавали с епидемиология", каза още той като се обърна към левицата.

Караянчева отсече, че COVID-19 не подбира нито по партийна, нито по религиозна принадлежност.

"Приехме най-важните закони за кризата. И ние сме подвластни на заразата. Вирусът няма учтиво да ни подмине, като ни попита: "Вие депутати ли сте?" Автоматично всички ще са по домовете си, ако един е подложен на карантина. Ако всички излезем в карантина за 14 дни,това означава автоматично блокиране на НС", коментира тя.

"Няма как след всеки депутат да се почистват дръжките на вратите. Готови ли сте да бъдете виновни, че сте заразили, роднина, някой случаен човек или журналистите, които са затворени в друга стая? Не говоря да затворим парламента, защото не е спирал да работи и по време на война. Не знаем кой тук е бил контактен", добави Караянчева.

От БСП се противопоставиха остро на спирането на заседанията на НС, като според тях това е грубо погазване на държавността.

"Спирането на работа на Народното събрание е престъпление срещу държавността и само след няколко месеца това ще падне върху управляващите и върху бъдещето на страната", отсече Антон Кутев.

Червената шефка Корнелия Нинова обвини управляващите, че вместо са предприемат адекватни мерки за защита на хората, бягали и се криели вкъщи.

Според нея  мнозинството слага "венеца днес на безконтролната власт" и ще продължи по същия начин с висока степен на корупция и безотговорност да прехвърля всичко в ръцете на премиера.

"Това е нарушение на политическия ред и отговорността на тези, които застават зад това решение ще бъде търсена след години. Вие днес решихте, че след 30 години свободен парламентарен живот в България, да се отървете от най-висшия орган, искате да управлявате с декрети и укази", скочи и социалистът Валери Жаблянов.

Той обвини ГЕРБ, че управлява с диктатура.

"Хора бдете, защото авторитаризмът в Европа настъпва, а това ще доведе до нарушаване на права и свободи", предупреди той.

Според него парламентът осъществява живата връзка между гражданите и управлението, а това означава, че такава няма да има цял месец.

"Днес парламентът очевидно няма да направи това, за което е избран, хората днес чакат спасение от невидимата болест, хората са притеснени, но само след няколко месеца те ще поискат сметка от тези, които управляват, ще си потърсят заплатите, свободата, възможността да общуват с близките си,  ще поискат да отмените решенията за свободното предвижване", каза още Жаблянов.

След него думата взе Караянчева и то с критики към левицата.
 
"Нека да бдим да не се върне Народният съд, който унищожи цвета на нацията, да бдим да не с повтори "Чернобил", когато хората бяха на улиците и манифестираха и ядяха зелена салата, а партийните величия бяха на скрито място", скочи тя.

Караянчева попита социалистите защо и те след като смятат, че няма заплаха за тях от разпространението на коронавируса, отменят и своите партийни събрания.

"Ако ние днес имаме възможност да спасим човешки живот, на вас, на ваш близък, на хора работещи в администрацията, на мен това ми е достатъчно", заключи шефката на НС.
 
Съпартиецът й Маноил Манов също нападна БСП.

"Утре сутрин в огледалото си задайте въпроса какви глупости сте говорили в Народното събрание, ако някой от вашите познати легне в болницата и животът му е на косъм", настоя той.

Юлиян Ангелов обвини червените депутати, че все са "много умни".

"Европарламентът може да работи дистанционно, а ние не можем!", нападна той.

Според него важното в настоящата ситуация е да се гарантира, че законотворците ще могат да приемат решения, когато е нужно, но това може да стане, само ако депутатите да не бъдат поставени масово под карантина.

ДПС също подкрепи временното отсъствие на пленарни заседания.

Според Йордан Цонев от две седмици депутатите се правели на безсмъртни, а основното човешко право било това на живот, а всички останали – второстепенни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
0
 
1
 
! Отговори
Кьормеков преди 4 години
В НС,има един пловдивски ***,който не го плаши нито от свински грип,нито от страшната чума,а коронавируса,минава само покрай него,защото той самият е по опасен от него.За този,комунистите са виновни,че изригват вулкани някъде под земята,че скоро тук на Балканите земята се разтресе,все *** брътвежи подходящи за индивидите които преливат от злоба,ненавист и други нечовешки качества.Тези елементи разделят българите,които се чудят в днешната ситуация как да се спасяват.
96
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как пък избрахме такива плашливи депутати. Друг път внимавайте!
95
1
 
3
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
Ето затова България няма армия,та послушковците които редовно избираме,вечно да са абонирани за депутатските столове.
94
0
 
6
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 4 години
Народните Представители се оказаха ПАНИКьОри - Няма Нужда от такива нервни хора . Горанов трябва да им спре Заплатите - въпреки че те са под Карантина ще има служебни коли и подържане - тоест в Мизерията най-важно е да оцелеят Хора с Длъжност ДЕПУТАТ - Това е Заплаха за ДЪРЖАВНАТА СИГУРНОСТ - Ако трябва да се заразят и да УМРАТ на Работното си Място - ТОВА Е ДЪЛГ , ТОВА е ВОЙНА .
93
0
 
3
 
! Отговори
245 преди 4 години
От миналата година се реве от икономисти и мастити разни разбирачи,, че светът вървял към голяма криза даже била необходима според тях.Ами добре създадоха я, готово, вероятно ще е по- жестока от 2008, ама хайде вече да ни оставят да си гледаме работата и животът да продължи да си тече нормално,че експериментът много дълго продължи.
92
0
 
4
 
! Отговори
245 преди 4 години
Изплашиха се само 7- те милиона мишоци с малки изключения, които ни затворихте под домашен арест.Над 200 депутати до днес заседаваха на едно място без предпазни средства и един до друг, поне на някакво разстояние да бяха да ни замажат очите. Ама глупавият драг избирател смята че като са му казали че едно и едно прави пет, значи е така.Зомбита.Този лаборатен експеримент с глупостта на масите няма ли да спре, видяхме че е повече от упешен
91
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Предатели! Избраха жалки си живот пред службата към народа! Няма да го забравиме, яма да го простиме!
90
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво ми стоите с маски бе, да ви го туря в устата скапана, ***
89
1
 
4
 
! Отговори
До 87 преди 4 години
Съгласен съм с теб...но слагам до БСП достойно и ГЕРБ, като истински к8мунисти и ченгета.
88
1
 
7
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Вие да не работите .... а нас да ни съкращават или да работим
87
2
 
10
 
! Отговори
Гробокопач преди 4 години
Чета и другата статия, в която Бойко вика, еди какви си пари изчезнали и ми става ясно, че ГЕРБ дезертират от управлението на страната. Това си е юиста проба разпускане на НС. Остава само Бойко да си подаде оставката, за да не краде пари чрез МС!
86
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 29805. Ти явно нито гледаш телевизия, нито ползваш интернет. Я пак провери колко парламента вече не работят.
85
5
 
2
 
! Отговори
изнервен преди 4 години
До време. И какво ще направи военното положение бе, глу.пак? Ще спре вируса ли?
84
6
 
5
 
! Отговори
БСП са гад.ини преди 4 години
БСП е най-мръс.ната партийка в България. Доказано от историята.
83
1
 
4
 
! Отговори
Бедно детенце преди 4 години
Моля те чичко Корона не ги страхувай тия добри чичковци и лелички....
82
0
 
16
 
! Отговори
ГНЕВЕН преди 4 години
И без заплати и други привилегии до края на кризата.И без това парите ни трябват за маски и дезинфектанти.
81
3
 
13
 
! Отговори
ДДРОнег преди 4 години
Слугите на народа се скатаха, оставиха господарите им, т.е. народът да работи Браво на тях, добър пример ни дават , а лекарите , шофьорите хранителните магазини, енергетиците и те ли също да спрат работа ???!!!Гиди мискини...
80
5
 
18
 
! Отговори
Не ви ли е срам преди 4 години
Депутатите са длъжни да работят във всякакви условия защото България е Парламентарна Република,а не премиерска!Това унизително дезертьорство и нарушаване Конституцията на Република България от страна на депутатите!ПОЗОР
79
1
 
14
 
! Отговори
Аз съм преди 4 години
И както написа уважаваният от мен Георги Дренчев:Държавата премина успешно на телевизионно управление .Честито !!!!
78
5
 
11
 
! Отговори
Време преди 4 години
Щом се суспендира парламента, тогава нямане нужда и от МС. Май сме на крачка от военно положение.