Горанов: Данъците няма да скачат, безработицата ще нарасне с около 2%

Нов дълг до 10 милиарда лева иска да вземе правителтвото
161
Горанов: Данъците няма да скачат, безработицата ще нарасне с около 2%
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Най-негативният сценарий, който разглежда правителството е спад на икономиката с 3% и дефицит от 3,5 милиарда лева и актуализацията на бюджета, която предлага е разработена именно при него.

Ако ограниченията, свързани с пандемията продължат повече от 3 месеца, възстановяване на предкризисните нива вероятно ще приключи чак в края на 2021 година, призна финансовият министър Владислав Горанов.

Той допълни, че към момента не може да се каже колко е загубила икономиката през двете седмици на строг режим заради COVID-19.

Още по темата

Въпреки че държавата се готви да вземе нов дълг, данъците няма да се увеличат, обеща Горанов.

„Когато стопанският живот страда натоварването с допълнителни тежести няма да му подобри състоянието“, призна той.

А засега очакванията са за увеличение на безработицата с два процентни пункта.

Финансовият министър коментира, че пандемията прави все по-трудно прогнозирането на глобалната икономика и нашата, но е ясно, че предварително предвидените ръстове в бюджета, няма да се реализират.

Освен сценарият за спад на икономиката с 3%, има още два – за нулев растеж и за растеж 0,27%.

„Очакваме намаление на приходите с 2, 4 милиарда и увеличаване на разходите“, каза още Горанов.

„Заради това и за да се осигурят допълнителни фискални буфери предлагаме увеличение на новия държавен дълг от сегашните 2,2 милиарна лева до 10 милиарда т. е. 7, 8 милиарда нов потенциален дълг“, уточни той.

По думите му правителството се подготвя за всички опции - и за външен, и за вътрешен дълг.

„Всички тези мерки имат за цел да гарантират, че държавата има достатъчна ликвидност да функционира и да изпълнява задълженията си. Консервативното планиране и добрата фискална политика през последните години дават възможност и сега да реагираме, но ние трябва да сме подготвени за стагнацията, в която можем да се окажем“, каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
1
 
7
 
! Отговори
безработицата преди 4 години
До БАЙ ТОШОРезултата от нея е гурбет и корновирус-зараза под крилото на ГЕРБ с отворени граници
91
1
 
15
 
! Отговори
xaxa преди 4 години
Тия нормални ли са ??? Спад с до 3% една Германия с голяма икономика има спад с толкова , а при нас в пъти по-слаба и малобройна като брой предприятия сме щели да обявим само 3% :D Ясно е ,че България се управлява от некомпететни хора за това в икономиката се очаква ОГРОМЕН срив и те първа ще се види.
90
4
 
8
 
! Отговори
БАЙ ТОШО преди 4 години
АЗ, като ви оставих ДЪРЖАВА и ВСИЧКО ОСТАНАЛО от ПИЛЕ МЛЯКО ,вие ГОРАНОВ та ГОРАНОВ..10 Милиарда малко са 100 да са от БОЛНУК ГЛАВА НЕ БОЛИ
89
1
 
17
 
! Отговори
stamen преди 4 години
Много интересно: От една страна, не знаеш до кога ще продължи карантината, не знаеш какъв ще е цялостният обхват на карантината. В същото време, обаче знаеш как тази карантина ще се отрази на безработицата и с колко ще нарасне безработицата. Интересна логика, наистина.
88
2
 
22
 
! Отговори
Бунт преди 4 години
Съкращавайте чиновници,държавни служители,намалявайте заплати и привилегии,в бюджетната света не е нормално само бизнеса да страда,половин България е в фалит.
87
1
 
14
 
! Отговори
Пореден.. преди 4 години
Няма как да имаш такава злобна и пресметлива мутра и да очакваш някой да ти повярва....Горанов,ДА ГОРИШ МРЪСНИКО!!!!!
86
1
 
9
 
! Отговори
do 86 преди 4 години
Ти остави, че във форума хората много разбират. Това не е ничий проблем, най-много на самите разбирачи. Виж, вече къде къде по-сериозен проблем е, че ей този на снимката не разбира. И ти стига да му дадеш думата за 30 мин да ти стане ясно, че сме в сериозна беда. Какво стана с Божков и с намаления данък? Забрави ли се тази история? То да е само това де....
85
0
 
11
 
! Отговори
Емо преди 4 години
Горанов имаш само още две плащания,април и май!
84
1
 
16
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
СТРАХ МЕ Е ДА СИ ПОМИСЛЯ КОЛКО СА ЗАСЕГНАТИТЕ ТА КАМОЛИ ДА ГО ИЗЧИСЛЯ ! А ТОВА НАЙ-НАГЛО ТИ КАЗВА 2%КОРОНА ГЕРБ МИНА ВСИЧКИ НИВА НА ДОЛНОСТ ВЪЗМОЖНИ!
83
1
 
7
 
! Отговори
избирател преди 4 години
Тук,за това,че за краткосрочен период от време,данъци няма да се вдигат,го вярвам!!!С по 3000 броя глоби,от по 5000лева,на ден,ще компенсира тоя период....Но,че безработицата ще нарасне само 2%....
82
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как сметнахте че безработицата е повече?? то се вижда на борсата колко хора се регистрират и се смята. Тия които твърдат различно от къде взимат инфо????
81
0
 
18
 
! Отговори
Nick преди 4 години
Пич, безработицата на практика нарасна много повече от това вече ...
80
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
безработица с 2% по стъкмистика ли?
79
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересно явление. Тука всички много разбират, от икономика, финанси, бюджети, бизнес. Обаче за 20 дена били фалирали и плюят ли плюят. Явно или са няколко платени трола, или са неможарите които каквито и условия да има все ще са зле защото такова им е нивото. Хората с раелни знания в гореизброените сфери нямат никакви проблеми, а и още месец да се задържи положението няма да имат грижи. Тия без осигуровките и с временната работа тип на надница, бакшиш да му мислат и другия път по законно.
78
0
 
10
 
! Отговори
Натопорчев преди 4 години
Ако някой му повярва на този,,..... "наистина, значи съвсем се е здухал, и няма спасение за него!!! Амин
77
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя па!Подготвя ни за яка суровачка.Мисирка каза,че сакън няма ,а се разположи на 10 млд.Сигурно от дого,-дина ще берем на вируса плодчетата.
76
1
 
18
 
! Отговори
Satira преди 4 години
Уж бяхме много добре, а излиза че не може да изкараме и един месец ! Нали страната беше финансово стабилна?
75
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Икономиката потъва.Никой не работи...Той геният тръгнал да говори глупости.Много е лесно да се изтеглят отново едни 10 милиарда,както стана с КТБ и да потънат някъде,после трябва НИЕ да ги връщаме
74
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Рано или късно кризите ще отшумят. А държавата ще натрупа нови дългове. Важното обаче е КОЙ ще ги изплаща. Тази цена трябва да се плати от всички трудещи се както в държавния така и в частния сектор. Но както стана ясно чиновниците на държавна заплата няма да ги закача. Това ще са хората в частния сектор, които в момента са най-засегнатите в кризата. Болен здрав ще носи.
73
0
 
9
 
! Отговори
чуки преди 4 години
Този нещо не е добре със сметките!До май месец май ще му се изяснат нещата с ...метлата!