60/40 приета, какви са условията за получаването на помощта?

Бизнесът ще трябва да не съкращава хора и да не дължи данъци
147
60/40 приета, какви са условията за получаването на помощта?
Снимка: Правителствена пресслужба

Работодателите ще могат да получат средства по мярката 60/40 при условие, че запазят работните места на работниците и служителите за период, не по-малък от периода, за който получават компенсации.

През този период те ще трябва да заплатят пълния размер на трудовото възнаграждение на работниците за съответния месец и дължимите осигурителни вноски. Това става ясно от приетото решение на извънредното заседание на правителството.

Още по темата
Размерът на компенсацията е 60 на сто от осигурителния доход за месец януари 2020 г. за всяко лице, за което е приложен режимът за преустановяване на работа или е установено непълно работно време.

Във втория случай компенсацията се изплаща пропорционално на неотработеното време, но за не повече от четири часа.

За изплащане на компенсации ще може да кандидатства работодател, който поради обявено извънредно положение, е преустановил работата на предприятието, на част от предприятието или на отделни работници и служители. Компенсациите ще се изплащат, когато работата е преустановена за целия период или за част от периода на извънредното положение, но за не повече от 3 месеца.

С приемането на постановлението на Министерския съвет ще бъдe подкрепена заетостта на работници и служители, заети в хотелиерството, ресторантьорството, дейности в областта на културата, спорта и развлеченията, търговията на дребно, пътническия транспорт и др.

Работодатели от други икономически сектори също ще могат да получат компенсации, когато със своя заповед са преустановили работа или са въвели непълно работно време във връзка с извънредното положение. Те ще имат право да получат средства, когато могат да удостоверят намаление на приходите от продажби с не по-малко от 20 % през съответния период, посочен в постановлението.

Работодателите, кандидатстващи за получаване на компенсации, не трябва да са обявени в несъстоятелност или да са в производство по несъстоятелност или ликвидация. Друго условие е работодателите да нямат задължения за данъци и задължителни осигурителни вноски и да не съкращават персонал през периода на получаване на компенсациите.

Заявленията за изплащане на средствата ще се подават в дирекция "Бюро по труда" по месторабота. Към тях ще се прилагат документи, необходими за определяне на размера на компенсациите. Комисия, определена със заповед на директора на дирекция "Бюро по труда", ще разглежда представените документи и в срок до 7 работни дни от тяхното подаване ще се произнася дали работодателят отговаря на критериите за получаване на компенсациите. Информацията ще се изпраща от Агенцията по заетостта по електронен път на Националния осигурителен институт, който ще изплаща средствата.

Финансовите средства за изплащане на компенсациите ще бъдат осигурени от фонд "Безработица" на Държавното обществено осигуряване.

На днешното правителствено заседание беше одобрен и договор с Китайската национална фармацевтична корпорация за външна търговия за доставка на лични предпазни средства - медицински маски тип KN95. Съгласно договора Министерството на здравеопазването ще закупи 1 000 000 бр. маски на стойност 1 670 000 евро.

Те ще бъдат използвани за нуждите на персонала в лечебните заведения, за органите на държавния здравен контрол и за други лица, ангажирани в работата срещу разпространението на COVID-19 в България. Маските за лице тип KN95 могат да филтрират частици с 95% ефективност, според китайския национален стандарт GB2626-2006.

 


147
Още по темата: Мярка 6040
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
0
 
0
 
! Отговори
Дд преди 1 месец
Здравейте
Бихте ли ми казали дали Агенция, която е посредник по изпращане на българи за работа в чужбина има право да се възползва от мярката 60 на 40?...Благодаря ви
125
0
 
3
 
! Отговори
Ха ха преди 2 месеца
Не виждам смисъл работника да не ходи на работа и да му плащам 40% заплата и осигуровки. По добре да се регистрира като безработен. Така няма да ме натоварва допълнително.
124
1
 
1
 
! Отговори
тцтцт преди 2 месеца
Силно се надявам да не си работодател! Ще ти излезе по-скъпо да ги уволниш, отколкото да платиш 40%! При всички положения плащаш обезщетение в размер на РЗ + осигуровки, отделно плащаш отпуските или по-лошо ползва си отпуските, които сам ги сметни, че са близо още една РЗ. Така, че уволнение на 1 работник на БТВ от 800 лева, на теб ще ти струва близо 1500 лева. Айде сега ги сметни на 10 работника (15 000 лева), айде сега сметни колко ще ти струва да запазиш този човек за 2 месеца - 900 лв
123
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
кой ще контролира дали работника ще получи парите си?Това трябва да направите,а не да отмените маските.
122
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Точно тези,които не спазват никакви правила ,ако се разболеят ще правят скандали по болниците да бъдат приети ,дори с слаба клиника.Разберете,отстъпвате ли на разни лигльовци ще последваме Италия и САЩ.Това ще ни струва скъпо в човешки и финансов план.
121
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Гоподин Ананиев,това отстъпление е най-голямата ви грешка.Вие,експертно мнение,и опит от други страни като КИТАЙ ,или сулю и пулю слушате.Само след седмица ще видите резултат от подобна глупост.Сега ми е ясно,че за вас е по важно не здравето ни,а това да слугувате на простотията на бъдещите избиратели.
120
1
 
4
 
! Отговори
ШЮКРЮ преди 2 месеца
НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО Е ЧЕ ПАРИТЕ НЯМА ДА СЕ ДАВАТ ДИРЕКТНО НА РАБОТНИЦИТЕ,

А ЩЕ МИНАТ НАЙ-НАПРЕД ПРЕЗ РЪЧИЧКИТЕ НА РАБОТО-ДАТЕЛИТЕ

ООООХ КАКЪВ ПИР ЩЕ ПАДНЕ ! ПИР ПО ВРЕМЕ НА ЧУМА ...
119
1
 
7
 
! Отговори
ПИСМО ОТ ГРЪЦКО преди 2 месеца
Тук във Фалирала Гърция като по Балами ни дават по 2,200 евро за да не излизаме от вкъщи. За пенсионерите великденските са 800 евро. Къде сте вие ?!

От прочетеното по сайтовете разбирам че на пенсионерите ще им дадат 20 евро великденски. ВНИМАВАЙТЕ да не станете като Гърците. Нали така ви беше казал Бога Слънце Буда.
118
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това е далавера! Пълно е с фирми които карат служителите си да работят на място, а в същото време биват одобрени за тези компенсации!!
Поне правете проверки на място, като ще е така!!!
117
0
 
3
 
! Отговори
фен на танас преди 2 месеца
Плащаш си осигуровки и такива за безработица и изведнъж викат ама не ги уволнявайте , 60 на 40. Мега глупаво ми се струва аз ако имам фирма съкращавам ги да си взимат 90% от държавата и като отмине тази глупост си почват пак работа ако искат.
116
0
 
1
 
! Отговори
чичо Пей преди 2 месеца
До Анонимен
Костадинов от Великден го познаваме но кой е този ББ?
115
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Добре бе някой знае ли,грубо на хазната досега колко струват всичките тия "мерки"?
114
3
 
6
 
! Отговори
В Ирландия преди 2 месеца
Където за щастие живея държавата плаща на останалите временно без работа от 350 до 410евро на седмица за 3месеца , има мораториум в ху ипотеките и хазяите не ви гонят от квартирата дори и да не пращате ! Но вие щом имате пари да плащате глоби по пех бона за разходка сигурно и тази схема ви устройва !
113
2
 
2
 
! Отговори
До114 преди 2 месеца
Ти па от кой Гириз изпълзя,че нещо твърде неприятно Завоня?....
112
5
 
8
 
! Отговори
ох Боже ... преди 2 месеца
в тая миризлива балканска дупка всички сте едни богаташи ....със здрани гащи, дето си броите сутрин стотинките пред баничарницата ....

сега тая карантина ще ви върне в пещерите
111
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ти за това ли я оплюваш денем и вечер? Щото те направила " богат"? Леле леле. Значи си беден. Богатите си " траят" щото се страхуват и от " сянката" си даже!-:) Тонка, я ходи да спиш вече! И аз отивам! Тия твоите на *** ги разправяй само!
110
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До От Германия

Ми стой си, ама що само идват самолети с болни ***
Явно там не е хубаво.
109
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Хора искайте да ви съкратят по чл.328 ал.1 т3. Длъжни са работодателите да ви изплатят две заплати. Не се заблуждавайте, че ще получите 60% от работодателя. От борсата дъс сигурност ще ги получите.
108
4
 
3
 
! Отговори
Тонката преди 2 месеца
За Зозо,Странджата не знам ,но аз работих какво работих по времето на Тройната Коалиция:):):):)Сега съм безработен,но богат:):):):)
107
0
 
3
 
! Отговори
Тоя закон преди 2 месеца
от някой третополов ддебил ли е писан !?

значи:
аз съм работодател и ще плащам 40% от заплатата на работниците си от джоба си щото сум много човеколюбил !?
не стига това ами ще трябва да се главоболя да подавам и документи .......

този закон е писан за бюрокрацията - да не би случайно някой бюрократ да си загуби работата