Последно: Маските на обществените места не са задължителни

Правителството подкрепяло мярката, но обществото не
Обновена: 31 мар 2020 13:17 | 31 мар 2020 12:35, Камелия Цветанова
521
Последно: Маските на обществените места не са задължителни
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Здравният министър Кирил Ананиев отмени задължението на всеки, който е на обществено място да носи предпазна маска.

Той издаде заповед за това вчера.

Още по темата
"Мярката, която предприехме от вчера за задължително слагане на маска като още едно средство срещу разпространяването на на коронавируса е силно подкрепяна от правителството и от щаба, но тъй като няма пълно обществено съгласие подписах заповед, с която отменян това до постигане на консенсус", каза Ананиев.

Той обаче призова хората все пак да използват маски ежедневно.

Държавата ще купи 1 милион маски с висока степен на защита, които ще бъдат раздадени на социално слаби хора.

За това ще се погрижи социалното министерство.

Маските ще бъдат със сертификат.

"В момента чакаме 2 милиона маски от Китай, едни са обикновени, а другите са с повишена защита, до една седмица очакваме да дойдат", съобщи здравният министър.
 
"Ще търсим маски на цени, близки до тези на нашите производители. Правим анализ на световния и европейски пазар и търсим най-ниските цени, както правим и при поръчките на лекарства", заяви той.

МВР шефът Младен Маринов коментира, че целта е хората да се убедят, че носенето на маска е важно за тях.

Още преди да излезе заповедта от вчера, повечето хора бяха с маски на улиците, каза той.

Маринов съобщи, че няма засечени опити за контрабанда на маски.

Търсенето обаче е много голямо и е възможно да има и спекула.

Освен това цената на маските е вдигната и от производителите особено в Китай.

"Има промяна в мисленето, в поведението на хората и то е видно. Българският народ явно в такива критични моменти намира сили да се стреми към единна цел, а тя сега е здравето ни", коментира здравният министър.

Той призова хората, които не одобряват носенето на защитни маски, да спазват правилата за социалната дистанция.

"Нека да няма струпване на много хора на едно място, защото иначе няма да успеем да постигнем ефекта за ограничаването на разпространението на коронавируса", призна Ананиев.

По думите му най-рисковата група са хората между 40 и 49 години, а не възрастните.

Министърът съобщи още, че се обмисля да бъда намалена  глобата от 5000 лева за неспазване на строгите мерки за ограничаването на разпространението на коронавируса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


521
Още по темата: Ананиевкоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
303
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вирус НЯМА, драги сънародници.Просто ви държат в шок и ужас, та като рухне икономиката, да не буиствате много. А вместо маските ще ви измислят нещо още по-гадно.
302
1
 
20
 
! Отговори
чичо преди 4 години
Скоро ще ходим с празни джобове !
301
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поради усложняващата се епидемична обстановка ...в главите на управляващите.
300
2
 
8
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 4 години
* Пази се Сам, За да те Пази и Всевишния*Турска народна поговорка Слагайте си добре направени Самоделни маски , и се пазете . Ако разчитате на тоя и оня,Ще гушнете букета
299
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Още ще ни пробвате ли границата на търпимост ,господа управляващи?!
298
2
 
20
 
! Отговори
Хорхе преди 4 години
"Едни обикновени, други с повишена защита". Какви глупости пак правите и говорите ?? Обикновениите за какво са ? Тука защо не се впрегнаха 3, 4 цеха да произвеждат, че ще поръчваме от другия край на света ? Алооо, правителството ! Този проблем е от 4 месеца. После, била България за пример... мале мале
297
1
 
13
 
! Отговори
До Младен 315 преди 4 години
Обаче не уточняват кои ще са в тази категория. Затова хората по-долу протестират.Едно е трудов пенсионер с 40 години стаж и мизерна пенсия. Друго е дете на родители, които работят, но изнемогват с нищожни заплати.Но нещо съвсем друго е неработещ млад и здрав лентяй, създал 5-6 деца, не спазващ никакви закони, но вечно облагодетелстван с раздаване на блага наготово.Затова се вълнуват и негодуват хората. Защото не се знае дали тези лентяи няма да са пак най-отпред, когато се разпределят маските
296
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези *** зорлем ще заразят гражданите с *** си действия. Задължително от утре с маски! Ми то никъде не продават маски! Ааа, вярно - от утре си карайте както искате.
295
0
 
4
 
! Отговори
до 317 преди 4 години
Разбираме, че си куку
294
2
 
1
 
! Отговори
f преди 4 години
Може да има някаква конспирация, да източват или премахват синята светлина от небето да не може да достига до нас, да плащаме ток и да е тъмно, ако небето е синьо, въздухът защо също не е син? Трябва в земята и в стените да има синя светлина която да задвижва всичко вместо ток! Червената светлина даже повече задвижва но в мрачни времена се губи, синята светлина е по-сигурна и за по-близки разстояния, и басовият звук и топлина е така, и звукът топлината задвижват!
293
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нашите производители колко маски и костюми произведоха? След като пазарът определя цената защото сме пазарна икономика от къде на къде държавата ще спасява частници?
292
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На генерала в момента му забиват нож в гърба. Този медицински щаб е пълен с лобисти, агенти или хора които пряко се опитват да прокарат бизнеса си. Пак опираме до бизнес и пари, които ще надделеят за сметка на здравето на хората. Ако Мутафчийски излезе жив и здрав от цялата работа, той ще е новият президент или министър - председател. А определени кръгове това не ги устройва. Вие разбирате ли вече накъде вървят нещата...???
291
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 309Това , което този контингент практикува, се нарича социално изнудвачество.Вече няколко поколения от тях свикнаха да живеят така. Създават проблеми и, за да имаме спокойствие, ние се виждаме принудени да им решим проблемите.Ние сме си виновни, че допуснахме това и го търпим.
290
4
 
2
 
! Отговори
младен преди 4 години
"Държавата ще купи 1 милион маски с висока степен на защита, които ще бъдат раздадени на социално слаби хора."Поне това!
289
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тия не са добре, побъркаха народа, типични боцевци през половин час противоречащи си простотии
288
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Калин ли е, Мисир ли е тоя?
287
0
 
1
 
! Отговори
Шоп преди 4 години
До Тонката (306)Немаш ли?!Бегай при докторо да ти направи един силиконов, за чудо и приказ!Сега науката и медицината могат всичко!
286
2
 
10
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 4 години
1 милион маски - за лекарите,2 милиона маски за 7 милиона граждани =5 милиона граждани - нямат нито една маска,А останалите 2 милиона имат по 1 маска - за 2 часа , като се има в предвид, че маските ще бъдат разграбени от аптекари и фирми,Трябва ни специалист по шеф и кройка и нанотехнологии - платове ,Може да си добър Лекар,Но, по Математика си Кръгла Нула ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА
285
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
имам един въпрос, като излизам от нас, ако полицията ме спре и ме пита къде съм тръгнал и отговоря " да си пусна тотото" това уважителна причина ли ще е, защото пунктовете работят, ясно са жизненоважни за оцеляването на мат'ряла ;)
284
4
 
5
 
! Отговори
пак до 286 преди 4 години
Продълж. - После отиде до рафтовете след касата, където хората си слагат продуктите, вадейки ги от кошниците за пазаруване и после ги прибират в чантите си.Чичката и там качи кошницата върху рафта, за да не се навежда да вади продуктите, сложи ги в чантата си и си тръгна, като остави кошницата върху рафта!Не знам защо не започнат да глобяват такива тепегьози?Нали всички стъпваме по пода, по който търкалят кошниците на колелца? Нали преди това сме стъпвали по тротоара, където храчи кой ли не?!