Мундров: Технически проблеми с машините на вота няма да има

Приключи удостоверяването на устройствата за машинно гласуване
25 май 2024 12:29, Елка Василева
11
Мундров: Технически проблеми с машините на вота няма да има
Снимка: архив, БГНЕС

Технически проблеми с машините за гласуване на изборите на 9 юни няма да има. Общо в България машините са 9500, а тези в чужбина - 250, заяви на пресконференция служебният министър на електронното управление Валентин Мундров.

Екипите на министерството приключиха необходимите дейности и проверки по удостоверяване на техническите устройства за машинно гласуване. Ръководителите на екипи ме информираха, че докладът от тяхна страна е положителен, информира Мундров. След малко започва процедурата, която се извършва от Централната избирателна комисия и е свързана с довереното изграждане на софтуера, който ще се инсталира на машините за гласуване на 9 юни, поясни той.

Изграждането ще се извършва в контролирана среда, която е предоставена от Министерството на електронното управление. Както заявих в началото на моя мандат, ще направя всичко възможно да бъде проведен най-прозрачният и открит процес по удостоверяване на машините, посочи министърът. Всички действия бяха публични и прозрачни, такова беше тегленето на номерата на машините, които преминаха проверките по удостоверяване, което беше на случаен признак и извършено от представители на медиите, отбеляза Мундров. Той припомни, че процесът по удостоверяване можеше да се наблюдава в реално време, а за подпомагане на нашите екипи привлякохме външни експерти, за да осигурим максимално широка експертиза.

Мундров подчерта, че за първи път представители на партиите и коалициите, както и на неправителствени организации, получиха достъп и възможност да участват в процеса по удостоверяване, както е разписано в Изборния кодекс. Днес процедурата, която ще се извърши от ЦИК и в рамките на която ще бъде изграден доверено софтуер, който ще се инсталира на машините за вота, също ще може да се гледа в реално време от тук. След като приключат ще бъде оповестен публично т.нар. хешкод, който ще се изписва на всяка една бюлетина, обясни процесът служебният министър. Той съобщи, че до края на деня очаква от института по стандартизация, както и от института по метрология да подпишат решението за удостоверяване на машините.

(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от Избори 2024
Нинова: Борисов управлява така, че по негово време сме на дъното на всички класации
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
СМЕХ... преди 3 седмици
ХУБАВОТО НА ФЛАШКИТЕ Е ...ЧЕ МОЖЕ ДА СЕ СКРИЕ, МАНИПУЛИРА ИЛИ ЗАГУБИ , АКО НЕ ТИ Е ПО ВКУСА ИЗБОРА.....НО , С БЮЛЕТИНИТЕ Е КОФТИ , ЩОТО НЕМА КАК ДА СКРИЕШ ЦЕЛИЯ ЧУВАЛ...ХА,ХА,ХААААААААА
10
0
 
1
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 3 седмици
..ДОРИ МАШИНИТЕ ДА СА ЗДРАВИ ---ПАК ШЕ СКРИЕМЕ ФЛАШКИТЕ И ШЕ НАГЛАСИМЕ РЕЗУЛТАТИТЕ, БЕ.......ТУКА --Е ТАКА!!!
9
0
 
1
 
! Отговори
СМЕХ... преди 3 седмици
Мундров, Мундров....всичките ти старания и усилия с тия машини са "НА МУНТИ"......ШЕ ИЗПУШАТ ПАК , КАТО ПО-РАНО.....
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До до 5 Заплатите в България са едни от най-ниските изобщо. Да не говорим за забавянията и недоплащането, а понякога и пълното такова! Шегуваш ли се?
7
1
 
2
 
! Отговори
до 5 преди 3 седмици
До Анонимен,при вас колко пъти я увеличаваха и все сте недоволни,не се наядохте,кажи една страна,където заплатите да са увеличени с повече от вашите,няма нали,ама не спирате да мрънкате и на какво отгоре хвърчат заплатите ви,дали сте почнали да работите или пък някакви разходи имате,единствената причина е че сте случили на управляващи дето ви галят с перце
6
1
 
1
 
! Отговори
Обективен преди 3 седмици
Е как няма да има ? Вие си противоречите - Дъртака Запрянов каза,че Путин ще манипулира вота . Е,как ще го манипулира ,ако не хакне машините за изборите. Той сателитите на Мъск хакна и укрите стрелят без да знаят накъде им летят ракетите , та едни китайски машини за гласуване няма да хакне.
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
УВЕЛИЧАВАТ ПАК СЕГА МИН ЗАПЛАТА В РУМЪНИЯ А ПРИ НАС НЯКОГА НО НЕ СЕГА
4
2
 
6
 
! Отговори
Аналгин преди 3 седмици
Не ми се вярва
3
1
 
7
 
! Отговори
Гaля преди 3 седмици
A cъrлacyвaнo лu e c nocoлcтвoтo?
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А хартиените отрязаци ще съвпаднат ли с информацията от флашките или пак няма ? И трябва ли да се признава вот в секция в която не съвпада хартията с флашките ?
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Така казаха и на Американците през 2020!