Кабинетът реши: Търговските обекти длъжни да продават регионална стока

Млечните продукти трябва да са с изцяло българско сурово мляко
Обновена: 13 апр 2020 15:03 | 13 апр 2020 15:02,
244
Кабинетът реши: Търговските обекти длъжни да продават регионална стока
Снимка: Правителствена пресслужба

Министър-председателят Бойко Борисов и членовете на Министерския съвет проведоха чрез видеоконферентна връзка извънредно правителствено заседание, съобщават от правителствения пресцентър.

Още по темата
Правителството прие постановление, с което се въвежда задължение на търговските обекти, представляващи вериги от магазини, да предлагат българска продукция на местни (регионални) производители в обектите им. Местата за продажба следва да са с площ – достатъчна за излагане и продажба на съответните хранителни продукти, както и да са обозначени по подходящ начин, от който да е видно, че предлаганите продукти са регионално производство. На тези места следва да се предлагат мляко и млечни продукти от българско сурово мляко; риба и рибни продукти; прясно месо и яйца; пчелен мед; пресни сезонни плодове и зеленчуци, произведени от регионални производители. Въведено е изискване млечните продукти да бъдат произведени изцяло от българско сурово мляко. Приетите изменения не изискват промяна на досегашния ред на доставки в обектите, единствената цел е да бъде дадена възможност за предлагане на местна (регионална) продукция.

Регионални производители са производители или групи/организации на производители с място на осъществяване на дейността на територията на административната област, в която се намира съответният търговски обект или на територията на съседна, граничеща с нея административна област. За административни области София-град и София-област за съседни се считат областите, граничещи със София – област, както и област Пловдив. Производителите трябва да са регистрирани по Закона за подпомагане на земеделските производители или да притежават обект, регистриран съгласно Закона за храните.

Приетото Постановление има за цел да подкрепи малките и местни български производители
и да запази поминъка им. Местната българска продукция е по-свежа, по-прясна и по-позната, тя е част от местния бит и култура. Потребителите трябва да имат право на достъп до местното производство, а техен е изборът какво ще предпочетат.

Приетата мярка се отнася за търговските обекти, представляващи вериги от магазини за самообслужване, за продажба на дребно на храни и нехранителни стоки, които имат обекти в повече от три административни области на територията на страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


244
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
181
2
 
7
 
! Отговори
Lan преди 4 години
С една дума промяна НЯМА! И в момента имат поне един местен доставчик - ще го отделят на отделна маса и това е. Малките производители да го д**ат. Румъния може без световна рецесия, от години да задължава веригите да продават 60% поне румънска стока и то не само храни, а всичко, ние НЕ!
180
2
 
12
 
! Отговори
Mister Cro преди 4 години
Говоря от личен опит! Аз имам престижна професия, вадя някакви що годе прилични средства, но си имам скромно стопанство - два декара градина с овошки и няколко кошера на село, които поддържам с помощта на възрастните ми родители! Всичко, което си добивам е вкусно и неможе да се купи в никоя верига магазини, колкото и да сте богати! Някога се ражда много, но как 50кг. домати да дойдат до купуваа в София. Ами меда, гледам във веригите продават слънчогледов мед от Украйна и от Китай от варела...!!!
179
0
 
2
 
! Отговори
М, да ... преди 4 години
До 203 АнонименБулгар, *** да го разбирам, че е истински вкус ли, т.с естествен? пп неко като силикона и естествените ц*ци
178
2
 
16
 
! Отговори
Mister Cro преди 4 години
Българското производство от малки стопанства е отдаааавна мъртво, а хората аргатуват в чужбина - Гърция, ЮК, Германия, Франция! Познавам стотици такива хора! Тези които са останали.... ами някой, който произвежда фасул, картофи, домати или мед за собствена нужда, което е по принцип качествената стока, която си заслужава да се купи от градския човек, нали си ппредставяте как леля Пена ще ви донесе излишните си две кофи домато в София...макар и да са хубави, няма да ви ги донесе в кварталния магаз
177
0
 
1
 
! Отговори
Barba Ganios преди 4 години
До Rdo200 congrchuleishan..daje niakavi krete ni biaha izdali " Pod igoto " na shliokavitsa.kade otivash ti ?!??
176
0
 
1
 
! Отговори
Barba Ganios преди 4 години
До Rdo 200 kolega pravsi ...ama kirilitsata ne e sred novite ni zapadni tsennosti !!! Nali "vsichki " ste pro zapadni I pro amerikanci ?!! Kakva kirilitsa te goni ?!??! Po garbovete na politsaite na Boko na kakav ezik pishe policia ?!?? Da be balgarskata policia .ama tam ne ti pravi vpechatlenie .
175
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Звездичките по-долу са "Бyлгap, бyлгap".
174
1
 
9
 
! Отговори
Mister Cro преди 4 години
Това е много хубаво, но е отдавна неприложимо! Въобще идеята един малък производител да има достъп до големите вериги е пълен абсурд! Приетата идея може вероятно да даде предимство на по-големи български производители, ако има такива в някаква ниша, което няма да има ефекта градският човек да има достъп до по-качествена храна. Те големите български производители и така имат достъп до търговските вериги! Хубава идея, но мъртво родена! Друг трябва да е подхода!
173
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Без сериозни проверки за стандарт за качество и произход не виждам смисъл. Смисълът е производителя да си предлага сам продукцията. Каква е гаранцията, че в Кауфланд няма да ми наредят банани и ананаси на щанда с местните продукти? Никаква. Просто на някой рафт ще сложат една табела "***, ***!" и ще си редят каквото им е угодно.
172
0
 
4
 
! Отговори
R преди 4 години
До Barba GaniosПиши на кирилица . Няма кой да ти чете шльокавицата.
171
3
 
1
 
! Отговори
Barba Ganios преди 4 години
...a propusnah da dobavia.nabuta ni v ogromni zaemi .ama to sas sigurnost ima I oshte mnogo drugi neshta...
170
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така и ще и стоят празни тези щандове , България не произвежда нищо друго овен корупция , разбира се .
169
3
 
1
 
! Отговори
Barba Ganios преди 4 години
...Borisov,ti falira darjavata !!! Unishtoji I razdade na chujdencite vsichko,izgoni mladite I kadarnite ,razbolia I dougrabi starcite .pak ti kazvam ...Ti shte svarshish mnogo zle !!!
168
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изтриха ме.Но гаранция че ме прочете ТОНКААААА...-:) Господ ще си прибере вересите! Бъди сигурен!
167
3
 
1
 
! Отговори
Barba Ganios преди 4 години
...ia pa ia..sled kato izbihte dobitaka I unishtojihte zemedelieto .sega samo balgarsko ?!!?? Nadali niakoga e imalo po- antibalgarski upravnik na Balgaria ?!!!!!!!!!!!!!!!!!!
166
5
 
1
 
! Отговори
Тонката преди 4 години
Днес Костя Копейкин и трима негови приятели от Варна правили протест пред НС:):):):)Хахахахахах!Утре 4етрите мед.сестри на Мая:):):):)
165
1
 
8
 
! Отговори
М, да ... преди 4 години
До АнонименБългарското палмово масло и гумените български домати да си ги ядат патриотите. Аз ще си купувам каквото ми харесва.--------------Все по трудно се намира българска качествена продукция ли? Разбира се, че е така! А причината е политиката са на ГЕРБ!!! Все повече качествени капризни бълг. производители се отказват да произвеждат!!! По лесно е да се внася без/или почти без мито отвън!!
164
1
 
4
 
! Отговори
М, да ... преди 4 години
До АнонименОт този момент бойкотирам мутренските български УСЛГИ. Яжте си ги вие тези ***.---------ББорисов извършва услги при това небмислени,т.с некачествени! Онова коет правителствт предлага е неизгодно за никоя страна /призводител-търговец-краен потрбител/.
163
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 187 Ти "търговец" ли си? Та "бойкотираш" БЪЛГАРСКИТЕ СТОКИ??? Купуваш "евтина" чужда стока и трупаш печалби ПРЕД БЪЛГАРСКОТО? Гаранция че си "търговец"! Пишман! Ето един пример че интереса клати феса! Леле лелеее.Какъв Българин си Ти бре? Не ми обяснявай повече нищо!!!
162
0
 
2
 
! Отговори
М, да ... преди 4 години
До 186 АнонименИма и такива, но не са масово производство, приеми че е бутикво! Забрави, че цената ще е същата като пласмасвата продукция! Трайноостта е разблична!