Кабинетът реши: Търговските обекти длъжни да продават регионална стока

Млечните продукти трябва да са с изцяло българско сурово мляко
Обновена: 13 апр 2020 15:03 | 13 апр 2020 15:02,
244
Кабинетът реши: Търговските обекти длъжни да продават регионална стока
Снимка: Правителствена пресслужба

Министър-председателят Бойко Борисов и членовете на Министерския съвет проведоха чрез видеоконферентна връзка извънредно правителствено заседание, съобщават от правителствения пресцентър.

Още по темата
Правителството прие постановление, с което се въвежда задължение на търговските обекти, представляващи вериги от магазини, да предлагат българска продукция на местни (регионални) производители в обектите им. Местата за продажба следва да са с площ – достатъчна за излагане и продажба на съответните хранителни продукти, както и да са обозначени по подходящ начин, от който да е видно, че предлаганите продукти са регионално производство. На тези места следва да се предлагат мляко и млечни продукти от българско сурово мляко; риба и рибни продукти; прясно месо и яйца; пчелен мед; пресни сезонни плодове и зеленчуци, произведени от регионални производители. Въведено е изискване млечните продукти да бъдат произведени изцяло от българско сурово мляко. Приетите изменения не изискват промяна на досегашния ред на доставки в обектите, единствената цел е да бъде дадена възможност за предлагане на местна (регионална) продукция.

Регионални производители са производители или групи/организации на производители с място на осъществяване на дейността на територията на административната област, в която се намира съответният търговски обект или на територията на съседна, граничеща с нея административна област. За административни области София-град и София-област за съседни се считат областите, граничещи със София – област, както и област Пловдив. Производителите трябва да са регистрирани по Закона за подпомагане на земеделските производители или да притежават обект, регистриран съгласно Закона за храните.

Приетото Постановление има за цел да подкрепи малките и местни български производители
и да запази поминъка им. Местната българска продукция е по-свежа, по-прясна и по-позната, тя е част от местния бит и култура. Потребителите трябва да имат право на достъп до местното производство, а техен е изборът какво ще предпочетат.

Приетата мярка се отнася за търговските обекти, представляващи вериги от магазини за самообслужване, за продажба на дребно на храни и нехранителни стоки, които имат обекти в повече от три административни области на територията на страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


244
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
141
5
 
8
 
! Отговори
Оставка преди 4 години
БГ домати-6 лева,Гръцки - 50 стотинки,тоя Боко явно не го слуша милиционерската глава!
140
0
 
1
 
! Отговори
Наско преди 4 години
Има различни приказки, една от тях е за влака и пътниците ...Едни хитреци се е ват с други, а простия българин все е от познатата страна.
139
10
 
6
 
! Отговори
Аззз преди 4 години
Извинете, в комунизма ли сме?
138
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вместо вие да си избирате какво да ядете, държавата ще ви избира и ще ви казва "Яжте тези домати!". "Ама те не ми харесват!" "Не, вие не разбирате, Това ще ядете!"
137
1
 
12
 
! Отговори
Sata NATO преди 4 години
Всяка регулация води до инфлация. От свободния пазар печелят всички, а от регулациите - само този, който ги налага. "Производителите" ще си шарят, за да ги допуснат да продават, а после цялата сметка ще я платят потребителите.
136
1
 
10
 
! Отговори
Сатира преди 4 години
Явно е че тук има доста неориентирани хора, живеещи преди всичко в големия град. Истината е че има много добри наши плодове и зеленчуци. Но трябва да знаеш от къде и от кой да ги закупиш! Не са достъпни за всеки, а и количествата са ограничени. Прекопвачите цакат всички и производител и потребител. И на тях хич не им пука за вкуса, сорта, как са гледани, и дали на потребителя в града му харесва, важното е - печалбата!
135
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Голема глупост.Докато не разрешат на хората сами да си продават стоката без прекупвачи няма нищо да стане.Никой не иска да купува стока минала през прекупвачи и с десеторна цена.Какво има да задължават.Хората НЯМА да купуват и толкоз.Особено откак нямат пари.
134
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Все нови герберски *ни,храни с космически цени,бай *** рупай леб с коприва,че работата зле отива.----Българската коприва е 6 лв килото. Трябва внос.
133
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Ами и ти да си крава, която пасе по цел ден зелена трева, на влажно и студено поле и виждаш слънцето по два месеца в годината...Няма пшеница или друг концентриран фураж, няма билки и други ароматни растения.Сега разбра ли защо английските храни не са вкусни?"---Аз пък си мислих, че кравите предпочитат зелена трева! Хубаво е, че има кой да ми отвори очите, че им било по-добре да ги държат в обори и да им дават да ядат трупни брашна, гнилoчи и пoмия. Не знаех също, че в UK няма билки...
132
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво само недоволствате ве, и без това до няколко месеца повечето ще сме мъртви, включително и мадератора, ако ме изтрие! Радвайте се че все още сме живи, носете новите си дрехи и яко порноо, като за последно....
131
2
 
2
 
! Отговори
Въпрос преди 4 години
A секс играчките и те ли ще са от БГ?
130
2
 
6
 
! Отговори
Хасан преди 4 години
Отново по пързалката с ланшния сняг. Едни прости решения - за прости хора.
129
2
 
7
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Все нови герберски шитни,храни с космически цени,бай *** рупай леб с коприва,че работата зле отива.
128
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отново див популизъм, запазената марка на ГЕРБ!Имало три бугагита в България. И трите са купени при управлението на Борисов, покровителят на притежателите на скъпарските коли!
127
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сподели човека,че от Била му изкупили част на 1 лев,отишъл до Била и неговите домати вече са 4 лв.Да намери клиенти и да ги продава на 2 лв. Хора определено ще се намерят.
126
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С това решение всеки може да си избърше .....В него няма нищо конкретно и нищо задължаващо.
125
2
 
14
 
! Отговори
Преди и Сега преди 4 години
Велики понеделник - Исус прогони търговците от храма.Понеделник 13-ти - Боко изкомандва търговците.
124
2
 
10
 
! Отговори
Спрете с глупостите преди 4 години
До сега не ги накараха. Какво е регион: Турция, Гърция или Македония. До сега унищожаваха всичко българско.
123
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Миналото лято,идва един дядо да си продава доматите до блока,хубави и вкусни. Сподели човека,че от Била му изкупили част на 1 лев,отишъл до Била и неговите домати вече са 4 лв.
122
4
 
16
 
! Отговори
До анонимен преди 4 години
Ами и ти да си крава, която пасе по цел ден зелена трева, на влажно и студено поле и виждаш слънцето по два месеца в годината...Няма пшеница или друг концентриран фураж, няма билки и други ароматни растения.Сега разбра ли защо английските храни не са вкусни?