Кабинетът реши: Търговските обекти длъжни да продават регионална стока

Млечните продукти трябва да са с изцяло българско сурово мляко
Обновена: 13 апр 2020 15:03 | 13 апр 2020 15:02,
244
Кабинетът реши: Търговските обекти длъжни да продават регионална стока
Снимка: Правителствена пресслужба

Министър-председателят Бойко Борисов и членовете на Министерския съвет проведоха чрез видеоконферентна връзка извънредно правителствено заседание, съобщават от правителствения пресцентър.

Още по темата
Правителството прие постановление, с което се въвежда задължение на търговските обекти, представляващи вериги от магазини, да предлагат българска продукция на местни (регионални) производители в обектите им. Местата за продажба следва да са с площ – достатъчна за излагане и продажба на съответните хранителни продукти, както и да са обозначени по подходящ начин, от който да е видно, че предлаганите продукти са регионално производство. На тези места следва да се предлагат мляко и млечни продукти от българско сурово мляко; риба и рибни продукти; прясно месо и яйца; пчелен мед; пресни сезонни плодове и зеленчуци, произведени от регионални производители. Въведено е изискване млечните продукти да бъдат произведени изцяло от българско сурово мляко. Приетите изменения не изискват промяна на досегашния ред на доставки в обектите, единствената цел е да бъде дадена възможност за предлагане на местна (регионална) продукция.

Регионални производители са производители или групи/организации на производители с място на осъществяване на дейността на територията на административната област, в която се намира съответният търговски обект или на територията на съседна, граничеща с нея административна област. За административни области София-град и София-област за съседни се считат областите, граничещи със София – област, както и област Пловдив. Производителите трябва да са регистрирани по Закона за подпомагане на земеделските производители или да притежават обект, регистриран съгласно Закона за храните.

Приетото Постановление има за цел да подкрепи малките и местни български производители
и да запази поминъка им. Местната българска продукция е по-свежа, по-прясна и по-позната, тя е част от местния бит и култура. Потребителите трябва да имат право на достъп до местното производство, а техен е изборът какво ще предпочетат.

Приетата мярка се отнася за търговските обекти, представляващи вериги от магазини за самообслужване, за продажба на дребно на храни и нехранителни стоки, които имат обекти в повече от три административни области на територията на страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


244
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
161
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако българските хранителни стоки са качествени /а не ментета/ и на достъпни цени всеки българин ще ги предпочете.Но не са.
160
1
 
3
 
! Отговори
М, да ... преди 4 години
Дасега доста българиски производители фалираха благодарение на това, че са влезли на територията на търг. вериги да прдават прдукцията и кат са се съгласили с условията на същите/веригите/! Та пордната нобмислена и поплистка мярка на правитлството!
159
4
 
10
 
! Отговори
българин преди 4 години
Ах тоя "кабинет"! И що чак сега в момент на "пандемия" Се "сети" за Българският производител? -:) Ти да видиш! Едва ли се е "загрижил" за него!!! др Борисов явно мотивите му са други! Той нищо не прави "току така"! Дали пък не си мисли Че и Частният производител,Ще го "подкрепи" на Парламентарните?! Наближават! -:) Нямаш шанс вече др Борисов!
158
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гръцкият спанак е подбран и пакетиран.От българският производител непакетиран,кален и всеки рови докато не стане на каша-не е само да произведеш,а да знаеш и как да го предложиш.
157
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма да си заминат големите вериги. Те имат управления и бордове които са наясно, че това ще се случва навсякъде из Европа. Ще си поставят разумни изисквания и толкоз.Това което се случва не е нечие хрумване, а плод на последствията от пандемията.Добре ще е, че поне с Европа, ще сме сравнително единни в мерките.Ще загубят много търговци и спекуланти. Скоро като направят по дълбоки анализи ще има сума забрани за търговия извън ЕС с хранителни стоки в планиран недостиг.
156
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз съм съгласен да оставя щанд за български стоки в магазина си. Обаче ще дам на производителите само толкова, колкото хората са закупили. Т.е. няма да им го плащам предварително. И да видим, ако хората не им искат ***, да идват и да си ги взимат. Ако щандът не е пълен, пак си е техен проблем.
155
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От днес до неделя в Кауфланд София на ул.Кукуряк трябваше да има българско агнешко месо.До 14 часа беше свършило.Толкова ли са възможностите на българския производител-за половин ден да се изчерпа зареждането на продукцията му.Излиза много шум за нищо.
154
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само да ви светна, че големите вериги са голям работодател. Заминат ли си те заради НЕПАЗАРНАТА икономика, доста хора ще останат без препитание. А заплатите които дават са доста прилични, сравнено с кварталните дупки където хората не ги осигуряват с реални осигуровки.
153
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чудят се как да изгонят големите вериги магазини от България. Явно пак ще настане криза. Просто такава е логиката да се случи. Ще има глад. Малките цървулковци нито отстъпки в цената ще направят, нито контрол на качеството ще имат.
152
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много скоро няма да има евтина храна в големите магазини. Дотираното промишлено производство на храна, включая и с евтин труд няма да се случи. Забавянето на ръста и продажби на скъпи промишлени стоки също пада. Липсата на доходи стеснява кошницата до най необходимото - храна. Докато офисните охлюви ги вкарат в селското стопанство -точно дълъг процес, всяка държава, ще се насочи да дотира храните и повдига цели браншове. По тържища, храна ще се купува с бартер и не срещу Айфони.
151
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пълен смях! Представете си, че вие имате магазин. Или сте регионален директор на известна верига магазини си представете. И кво? Някой ще ви каже... "Ти ще продаваш този продукт!". Вие отговаряте... "Ама той не е качествен и е на твърде висока цена, как да го продавам?". Те пак ви казват със заповеден тон... "Не! Ние сме решили вече! Купувай го и го продавай!". И така ти се принуждаваш да търпиш огромни загуби защото трябва да купиш нещо което не ти трябва и никой клиент няма да иска да го купи.
150
2
 
14
 
! Отговори
Very dangerously преди 4 години
Моловете и хипермаркетите имат голямото предимство, че там може да се намери почти всичко, каквото ти потрябва на приемлива цена. С тях практически избягахме от високите цени на "частниците".Правителството иска да намери гарантиран пазар на месо, месни продукти, мляко и кашкавал, отчасти и на сиренето. Зеленчуци се произвеждат малко и домати, пипер няма да бъдат конкурентни на вносните.Опитът за държавен натиск е рискован, защото ще разпали негодуването на хората и оттам една искра е достатъчна
149
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дървени философи, когато Бойко ви казва някой неща, бързате да говорите върху него стари мантри, а не слушате.Преди няколко дена спомена, че много бюрократични дивотии, ще загубят подкрепа. Решения в полза на определени държави, лобита също. Има не разбрали още или как? Това не го е измислил сам. Това е говори между всички европейски лидери. Парите отиват на шума, иде глад, бавно движение на капитали, преосмисляне на стоки и полезността им. Не му е хрумнало, щото му е скучно.
148
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отдавна е доказано, че всяка държавна намеса изкривява пазара. Свободният пазар сам ще си регулира цените, с помощта на потребителите. Аз като потребител никога не купувам стока, на която цената не ме устройва. Не съм купувал краставици за пет лева, чушки за 7 лева и домати за 6 лева, защото това са нереални, измислени цени!Бацо да не се прави на Тодор Живков, защото ще свърши като него!
147
7
 
6
 
! Отговори
Тонката преди 4 години
Волен Сидерович пък искал да се отвори верига от магазини в които да се предлагат хрнителни стоки само внос от Русия,Китай,Северна Корея,Венецуела,Куба и Иран:):):):)Хората щели да се избиват да ги купуват,особено Китайските продукти:):):):)
146
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да бъдат допускани производителите директно до търговските вериги и пазари-------Като те допуснат директно, ти сам ли ще ги докараш и с какво количество ще си избиеш транспорта?
145
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Бате Гойко Между редовете го пише.
144
3
 
5
 
! Отговори
Бате Гойко преди 4 години
"Вместо вие да си избирате какво да ядете, държавата ще ви избира и ще ви казва "Яжте тези домати!"."Това къде го пише?
143
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
б0чко се оптива да се отърве от бъркотията, която създаде
142
1
 
16
 
! Отговори
предложение преди 4 години
Да бъдат допускани производителите директно до търговските вериги и пазари,пълна забрана на прекупвачите,като последните бъдат насочвани напр. да копат картофи и други приятни дейности свързани с полския труд!