Северна Македония в ЕС, но не за сметка на нашия език

Румен Радев се срещна с председателя и зам.-председателя на БАН
53
Северна Македония в ЕС, но не за сметка на нашия език
Снимка: Президентство

Подкрепата за европейската интеграция на Република Северна Македония не може да е за сметка на българската история и език, заяви президентът Румен Радев, който проведе среща на "Дондуков" 2 с председателя на Българската академия на науките акад. Юлиан Ревалски и заместник-председателя на БАН чл.-кор. проф. Васил Николов във връзка с издадената книга "За официалния език на Република Северна Македония".

Държавният глава оцени високо приноса на научната общност у нас в защита на българския език и историческата истина, съобщават от прессекретариата на президента.

Още по темата
Представителите на БАН посочиха, че научните норми категорично определят официалния език в Република Северна Македония като писмена регионална норма на българския език.

В  противоречие с фактите са твърденията за "вековен континуитет на македонския език", тъй като политическият декрет приет през август 1944 г. в манастира "Прохор Пчински", както и мотивите  за създаването му, са публично известни. Недопустими са и опитите за присвояване и фалшифициране на средновековни български паметници или на трудовете на български възрожденци като братя Миладинови, Кузман Шапкарев, Григор Пърличев и др., които са писали на български език и са се самоопределяли като българи, обединиха се участниците в срещата при президента.

Предвид езиковата близост между гражданите на България и Република Северна Македония, учените призоваха двустранният културен и медиен обмен да не бъде обект на вътрешноезиков превод, а трудовете на българските възрожденци, писатели и духовници от Македония да се издават без манипулации и в оригинал в Република Северна Македония.

Издадената от БАН книга "За официалния език на Република Северна Македония" е резултат от работата на авторски колектив от дванадесет езиковеди и историци, както и на консултанти от Българската академия на науките, Софийския университет "Св. Климент Охридски", Югозападния университет "Неофит Рилски" и Великотърновския университет "Св.св. Кирил и Методий".

"Книгата разглежда използвания език в югозападната ни съседка в чисто научен, а не в политически план и не засяга въпроса за националното самоопределение на гражданите на Република Северна Македония, тъй като това е дълбоко личен акт за всеки човек", подчерта проф. Васил Николов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
4
 
11
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 3 години
БЪЛГАРИЯ НЕЕ СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ А БЪЛГАРИЯ
5
2
 
12
 
! Отговори
Стойне от Чукурово преди 3 години
Че цъфнат и че вържат у ЕС....после ке реват ама нема да има спасение...Само ако знаят какви ке бъдат последиците?....
4
6
 
16
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 3 години
БЪЛГАРИЯ Е НАД 1300 ГОДИНИ
3
9
 
14
 
! Отговори
нали преди 3 години
нали ботко тиквата и шкембе войвотата ги вкарава в нато за сметка на нашият език???
2
9
 
2
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 3 години
Чувам гласове
1
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сладурчета, мислят си, че зависи от България.Каквото каже Хео Мустафа, това ще е.