Цветя пред Паметника на Съветската армия в Деня на победата

Нинова отчете, че без него нямаше да има и Ден на Европа
Обновена: 9 май 2020 13:30 | 9 май 2020 12:41, Камелия Цветанова
740

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Въпреки строгите мерки за ограничение на разпространението коронавируса, стотица отидоха пред Паметника на Съветската армия в София, за да положат цветя.
Още по темата

Сред тях бяха и червената шефка Корнелия Нинова.

България е част от европейското семейство и наша обща отговорност е да го съхраним, променяме и развиваме, за да вървим по-уверено напред и да се справяме по-успешно с трудности и кризи, каза тя, цитирана от  пресцентъра на БСП.

„Днес се навършват 75 години от безусловната капитулация на нацистка Германия, разпалила най-кръвопролитната война в историята на човечеството. Победата на съюзниците, с решаващия принос на Съветската армия, слага край на човеконенавистен режим, който пише най-мрачните страници на миналия век с Холокоста и с десетките милиони цивилни жертви на световния конфликт“, посочи соцлидеркатая.

„Днес е ден, в който трябва да преклоним глава пред всички, които се изправиха и воюваха срещу това зло по фронтовете и в съпротивата. Сред тях са и десетки хиляди български антифашисти и воини, ускорили края на Третия райх с героизма си във финалната фаза на войната. Недостойни са опитите да се омаловажава този подвиг и да се пренаписва и преиначава историята със задна дата заради конюнктурни политически интереси. Историческата истина е една и БСП винаги ще я отстоява“, каза още Нинова.

Тя допълни, че на 9 май е и Денят на Европа.

„Днес се навършват 70 години от деня, в който за пръв път Шуман обявява идеята за Обединена Европа, с което да се гарантира мир между доскоро непремирими съперници. 70 години след това, 450 милиона европейци споделят общите ценности като мир, равенство, солидарност, върховенство на закона, социален прогрес и икономически просперитет. България е част от европейското семейство и наша обща отговорност е да го съхраним, променяме и развиваме, за да вървим по-уверено напред и да се справяме по-успешно с трудности и кризи. Нека бъдем горди българи в силна и социална Европа! Днес не е ден за противопоставяне и отрицание. Днес е ден на осъзнаване. Без Деня на победата нямаше да има Ден на Европа!“, допълни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


740
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
575
7
 
4
 
! Отговори
как е създадена Полш преди 4 години
Въпреки победата си на Източния фронт,Централните сили не успяват да се наложат на Антантата и войната завършва с тяхно поражение през ноември същата година, след което Брест-Литовският договор е анулиран. Именно тогава дерибействат и немските концлагери и насилствената смяна на идентичността на руснаците с украинска,смяна на езика им от руски на измисления украински,с много кръв и насилие върху руското население от 1914г. до 1918 г.
574
6
 
5
 
! Отговори
как е съдадена Полша преди 4 години
Претърпяла поражение, скоро след Октомврийската революция Русия е принудена да сключи мир с цената на значителни териториални, демографски и стопански загуби. В резултат на Бресткия мир,Полша, прибалтийските страни и Финландия са трайно, а Украйна,Беларус и Кавказ временно, откъснати от Русия и преминават за няколко месеца в германската сфера на влияние. Въпреки победата си на Източния фронт,Централните сили не успяват да се наложат на Антантата и войната
573
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако бяхме приели веднага княз от Русия и присъединяване към Антантата,а не немска аристокрация да ни управлява,щяхме да спечелим всички войни в политиката и да не загубим никакви български територии.Това е най-голямата глупост направена от нашите управляващи някога.
572
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До България 1Войната е много по-сложна.В Русия се случват странни неща от декабристите нататък.Руснаците са били от Анатанта(Русия,Великобритания,Франция),а Антантата е била подкрепяна и от САЩ срещу централните сили - Германия,Австро-Унгария, България и Османската империяПолитиците ни са загубили това,което българската войска и народ са извоювали,най-голяма ни грешка е била именно смяната на Александър 1 и изобщо приемането на немска аристокрация в управлението на държавата ни,което губи.
571
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На гол Ташунко, савецки ордени.
570
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 603Като из учебик по "история" по време на светлия комунизъм :)
569
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На 4 септември 1944 г, 30 000 окупационна немскофашистка армия в България, подуши Червената армия, която беше вече на българската граница и започна да се изтегля от страната ни, а колаборационното правителство на Константин Муравиев падна. Политическите затворници бяха освободени от лагарите и затворите, репресиите срещу евреите бяха пекратени. Населението посрещна с ликуване Червената армия освободителка и отхвърли кървавия монархофашистки режим завинаги
568
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
много ***, няма отървия, това си е психическа болест сред немалко българи. Българите сме европейци и тук ни е мястото и исторически и културно, какво дърпате към тази азиатска ***, какво добро идва от там, кога последно си купихте нещо произведено в русия, освен оръжия и природни ресурси какво идва оттам, и най - важното - в ЕС търгуваме наистита на равни начала търговски дефицити с ес стран почти нямаме, руснаците изсмукват милиарди от нас всяка година и русофилите се подмокрят
567
16
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Червивата армия окупира България, пороби ни и ни наложи с калашници комунистическата проказа. За какво освобождение бълнуват русифилистичните чебурашки?
566
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
баба ми, Бог да прости, живя дълго; беше родена в окупираната от румънците с. добруджа и като дете преживяла и немски, и съветски войски. не беше краен човек и ако мога да пресъздам, казваше: немският войник беше възпитан, чист и добронамерен джентълмен, направляван от лоши хора. руският войник беше нагъл, мръсен, крадлив, безконтролен, но пратен за добри идеи. благодарна съм на немците, че ни спасиха и на руснаците, че възстановиха държавата.....както искате, го разбирайте.
565
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
последно 'окупираха' ли ни руснаците или ни 'спасиха'? окупира се враг, спасява се съюзник. как са ни спасили, след като са ни обявили за победени? и как са ни окупирали, след като нито един българин не е стрелял срещу руснак, ами че и сме пратили 200.000 войници да им помагат? кога най-после ще се каже истината за това не толкова далечно време? даже и да не е черно-бяла
564
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
англичаните и американците пратиха ли войици да се бият в източна европа - невтория фронт е открит поради страха че руснаците ще прегазят цяла германиянашите борци срещу комунизма и русия да си спомнят кои летци сваляше нашия списаревски и колегите му- на тия дето разрушиха софия и им направиха паметник от благодарна разрушена софиярусите превзеха прага краков без авиация и запазиха градовете американците сринаха дрезден най красивия град в европада не говорим за широшима и югославия
563
8
 
13
 
! Отговори
:) преди 4 години
До ТъпБългарският народен съд е под контрола на СССР и лично на Сталин. Ако твърденията Ви са верни, то посочете къде точно и от кога до кога е имало американска окупационна зона в България? Или пък британска?
562
16
 
9
 
! Отговори
Тъп преди 4 години
До ЕВРЕЙСКИ НАРОДЕН СЪДМоже да проверите броят на осъдените във Франция , Белгия и други страни, които са били противници на Германия по време на втората световна война. Проверете колко военопрестъпници издирва Израел след войната. Народният съд в България е под контрола на победилите/ Англия , САЩ, СССР/ Те са искали наказание за виновните.
561
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ташко Ерменков - герой на СССР.
560
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
лелееее още ли ги дъвчите тия,я какво хубаво време е навън,разбра ли се обаче на ташунко откъде са му медалите,от кой битпазар са?
559
6
 
12
 
! Отговори
Корнелорадевист преди 4 години
Било е ден за отпуск и свободна разходка в психиатрията.
558
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 586 Извинявай..неволно сложих минус вместо плюс.
557
8
 
31
 
! Отговори
Курнелия преди 4 години
Без СССР светът нямаше да го има! Нямаше да има цоциализъм и БСП, нямаше как да приватизирам и Техноимпекс и да пратя синчето в САЩ.
556
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 584Когато издигнеш паметници в цяла България на американския окупатор, както си направил за съветския окупатор, тогава ми се обади да говориме по темата.