МВнР: СССР сграбчи Източна и Централна Европа в желязна хватка

Страните от региона с декларация по повод края на Втората световна война
630
МВнР: СССР сграбчи Източна и Централна Европа в желязна хватка
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Втората световна война приключи през май 1945 г., но Съветският съюз сграбчи Източна и Централна Европа "в желязна хватка чрез неимоверна военна сила, репресии и идеологически контрол". Това заявиха министрите на външните работи на България, Чешката република, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и САЩ в обща декларация по повод 75 години от края на Втората световна война, съобщиха от Външно министерство.

Централната и източната част на континента останаха под управление на комунистически режими в продължение на почти 50 години. Балтийските държави бяха окупирани противозаконно и анексирани, отбелязват те.

"В продължение на много десетилетия мнозина европейци от централната и източната част на континента жертваха живота си, устремени към свободата, докато милиони бяха лишени от своите права и основни свободи, бяха подлагани на мъчения и насилствено разселване. Обществата зад желязната завеса отчаяно търсеха път към демокрацията и независимостта", припомнят министрите.

"Събитията от 1956 г., създаването и дейността на "Харта 77", движението "Солидарност", протестите, добили популярност като Балтийския път, падането на комунистическите режими в Източна Европа през 1989 г. и сгромолясването на Берлинската стена бяха важни събития, които решително допринесоха за възстановяването на свободата и демокрацията в Европа", е посочено в декларацията.

"Бъдещето трябва да се основава на историческите факти и на справедливостта за жертвите на тоталитарните режими. Ние сме готови за диалог с всеки, който застане зад тези принципи, казват те. Изкривяването на историческите събития, които доведоха до Втората световна война и до разделянето на Европа като неин резултат, е тъжен опит да се подправи историята", пишат още те.

"Ние бихме искали да припомним на всички членове на международната общност, че дълготрайни международна сигурност, стабилност и мир изискват искрено и неотклонно придържане към принципите на международното право и неговите норми, включително зачитане на суверенитета и териториалната цялост на всички държави", пишат още министрите. "Като се поучихме от жестоките уроци на Втората световна война, ние призоваваме международната общност да се присъедини към нас, като категорично отхвърли концепцията за сфери на влияние и като настоява за равенство на всички суверени държави", се казва в декларацията.


630
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
587
0
 
1
 
! Отговори
Състезание преди 4 месеца
ББ с годините все повече и повече изкрейзва. Говори нелепости и доста напредва в тази насока. А министрите му се надпреварват кой да бъде най близо до патрона си по про.сто.тия и празнодумие. Определено върхът са жената с празния като на ау.т.ист поглед и Кралев. Последният си припомни, че преди 20-25 г. е бил моряк и поздрави по случай Гергьовден военните моряци. Добре че ракетни войски отдавна няма, че току виж някой министър си спомни, че навремето е служил в РВ и литне към Северна Македония
586
2
 
2
 
! Отговори
рОснакат преди 4 месеца
До Илия,

мое ли си толкуз прос бе! Англия и Франция да не са поробени от Съвецкия саюз? Офчарин прос
585
2
 
1
 
! Отговори
Илия преди 4 месеца
А защо не подписаха тази неграмотност Англия, Франция и много други????.....
584
3
 
5
 
! Отговори
Баи преди 4 месеца
Тая е толкова зле горката - тя сигурно и не разбира какво говори просто , чете какво са и написали
583
4
 
9
 
! Отговори
1 преди 4 месеца
Горд съм с политиката на България по този въпрос!
582
14
 
16
 
! Отговори
дяда Вова преди 4 месеца
Слава на Россия!!!Непобедима!!!
Слава на Победителите!!!
Вечна памет,на Героите от ВОВ!!!
Помним и няма да забравим!
581
13
 
18
 
! Отговори
Ваня преди 4 месеца
Вечная слава Советскому Союзу!
580
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 588

Ама ти си мислиш, че "бай Петко" е мислил когато е писал ли?

Той ако беше мислил щеше да скача от радост, че най-накрая доживяхме да чуем такова заявление от официалните български власти. Честно казано, още не мога да повярвам, че такъв достоен държавнически акт се е състоял.
579
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 588

Италия, Испания и Франция не са били окупирани от империята на злото бе "бай Петко" !
Ама чети какво пише в декларацията, а не само кой я е подписал
578
9
 
12
 
! Отговори
Бай Петко преди 4 месеца
Историята се повтаря, васалите на сащ винаги първи :)
Защо не се подписаха Франция, Италия, Испания.....
577
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
СССР ни сграбчи от 1944 до 1989г. От тогава защо 30 години слугуваме и плащаме " данък Русия"!? Сега Путин ни сграбчи. май сме много дашни ние ,българите...
576
15
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Браво на министрите от държавите освободили се от съветска окупация и комунистическите-фашистки режими, че казаха и записаха за Историята истината за болшевишкото иго.
575
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Fallschirmspringer

И десет пъти да го напишеш това, няма да ти мине болката от истината казана в Декларацията.

:)
574
12
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Сега е Американска Хватка :))))
573
24
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Само един комунист може да измисли, че България сега била подчинена на американци, както преди на руснаците.

Комуниста познава само подчинения. Мозъка му друго не може да роди
572
13
 
27
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 4 месеца
Съветският съюз сграбчи Източна и Централна Европа "в желязна хватка чрез неимоверна военна сила, репресии и идеологически контрол". Това заявиха министрите на външните работи на България, Чешката република, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и САЩ.Странно от кога САЩ се намира в Източна Европа.А и изречението е сгрешено,господаря се поставя начело,а слугинажа след него,а пък нашата сервилничка с когнитивни възможности по-ниски и от чехълче,трябва да е последна.
571
11
 
34
 
! Отговори
ГолемияБрат преди 4 месеца
И преди и сега всички източноевропейски държави, начело с България сме винаги в поза партер, подмазвайки се и слугувайки на големия брат. Вчера СССР, днес САЩ.
И апропо, жалко е вместо да почетеш жертвите на войната и да са каже една дума от кумува срама за нацистиските престъпления да дуднеш какво било станало после.
Видя се обединена Европа-изритаха гастарбайтерите ни като видяха зор с ковид. Нали уж солидарност, ценности?!
570
12
 
24
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 4 месеца
Какво ли щеше да остане от Прага,когато чехите вдигат въстание на 5.05-1945г.подстрекавани и окуражавани от съюзниците.Само в Чехия и то близо до Прага е имало две танкови армии на Вермахта,а грпата армии Център,която е в Чехия е наброявала 1мил.човека,като в състава и е имало и СС дивизии.Как ли са умирали руските момчета,когато войната практически е била завършена,за един неблагодарен народ.Какво ли щеше да стане със "златна" Прага,ако не бяха те?Просто щеше да е стрита на прах.
569
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Герберюшкана винаги си съгласува
декларациите с пиндостан, и отзад
слага небрежно едно българско знаме.
568
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Един малък вирус срина пиндостан,
затова герберюшкана на снимката
гледа толкова жално, сигурно очаква
патката да си разплетем чорапите.