Входът с матури за висше - заради епидемията и надеждността им

Министър Вълчев призова родителите да не пускат децата си на градина
23 май 2020 07:00, Александър Попов
24
Входът с матури за висше - заради епидемията и надеждността им
Снимка: БГНЕС

В училищата и висшите училища студенти и ученици ще се връщат за най-важните дейности.

"По-добре да организираме матурите, отколкото 40 и няколко висши училища да провеждат между 200 и 300 изпита. Ние сме организационно и технически подготвени за тях. Матурата не е лесен изпит, трудно се изкарва висока оценка", коментира министърът на образованието Красимир Вълчев пред БНТ.

Според него, увеличението на специалностите с прием с матура тази година се дължи на две причини. Едната е епидемичната ситуация, другата - матурите са се утвърдили като надежден изпит.

Вълчев посочи, че матурите имат три функции – анализ, атестация за образователна зрялост и вход в системата за висшето образование за близо 70-80% от завършващите гимназия, които ще продължат обучението си в България или чужбина. Същото важало и за изпита след 7-ми клас, който пък служи за вход в гимназия.

"Ако стъпим на вътрешното оценяване, няма да бъде справедливо за тези ученици, които са имали взискателни учители", каза Вълчев.

"Образователните системи се пренастройват към по-иновативни методи на преподаване, при които ученикът е по-активен, към по-голямо свързване на знания и умения", каза министър Вълчев.

Според него системата е направила няколко големи крачки, едната е именно към иновативните методи на преподаване.

"Взаимодействието родители-учители е може би най-уникалното в ситуацията по време на пандемията, станаха партньори", посочи Вълчев.

В детските градини няма как децата да спазват дистанция, направени са опити поне да се осигури дистанция между родители и учители.

"Трудна е ситуацията. Опасността не е отминала. За това призовахме родителите, които имат възможност, да задържат децата си вкъщи. Все още най-сигурната среда е вкъщи", заяви министърът на образованието Красимир Вълчев пред БНТ във връзка с отварянето на детските градини.

"В момента сме във фазата на преминаване от крайна изолация към етапа да свикнем да живеем с вируса", обясни министърът.

Той е на мнение, че не може да се ограничат всички обществени сфери и активности. Все пак отново подчерта, че ако родителите имат възможност, е добре да не пускат децата си на детска градина.


24
Още от Политика
По-ниската ставка на ДДС за туризма нямало да се отрази на цените
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
Манолов преди 1 седмица
Ситуацията с българските ВУЗ, изпити, матури и висше образование, още на времето беше брилянтно обобщена от една карикатура във вестник "Стършел" - импозантен храм на образованието и науката, на чийто вход пише "ВУЗ", а към него и навън от вървят пътеки стъпки от боси крака. Трагично, но вярно, при "демокрацията" единствената промяна е, че старите професори, доценти и асистенти останаха, а към тях се добавиха още толкова поне нови. Резултатът го знаем, узна го и светът.
21
0
 
5
 
! Отговори
После запада ни е преди 1 седмица
виновен, че не ни зачитат!? Матурите подарени, без изпити във вузовете, и накрая главанаци висшисти. Това е бъдещият елит на България.
20
0
 
3
 
! Отговори
Скрий се бе преди 1 седмица
карантино, Тиквенска - доста осмърдяхте света - време е за оставки и съд !!!
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не е истина значи!
18
0
 
3
 
! Отговори
МДААА преди 1 седмица
ТАЗИ година учителите ще почиват ли????
17
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"Министър Вълчев призова родителите да не пускат децата си на градина",
АМА КАРА ЦЯЛО ЛЯТО УЧИТЕЛИТЕ ДА РАБОТЯТ
С ИЗОСТАВАЩИТЕ И ТО ПРИСЪСТВЕНО...
16
0
 
0
 
! Отговори
неграмотници преди 1 седмица
пише се висшо.и вие говорите като сашо йовков българие,японие.
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Надеждни саматурите ей! Петица в Английската гимназия в София е съвсем същата петица като в училището в село Кривулево.
14
0
 
3
 
! Отговори
Whitestar преди 1 седмица
Все пак приемните изпити имат своята специфика, контролът на представилите се също е специфичен в различните ВУЗ-ове. А и този дълъг периеод на изолация е предпоставка за добра самоподготовка за кандидатстудентите. Би трябвало да се изчака отпадането на изолационния период и тогава да се проверят знанията на зрелостници и кандидат студенти. А до тогава да не се прекъсва учебния процес под различни форми, дори през лятната ваканция!
13
0
 
9
 
! Отговори
Гос'ин Вълчев преди 1 седмица
Прав сте да няма приемни изпити след като иженарицаемите университети получават субсидии " на калпак".
ЗА сведение, когато аз кандидатствах имаше два приемни изпита и битката беше 8 кандидата за 1 място. Да те приемат с резултат по нисък от 4,5 неше абсурд !
Те т'ва е полжението!
12
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Студент бях в края на соца. Приемният изпит по история беше най-трудният от всички. Даже за държавния изпит не се изискваха толкова знания, колкото за приемния. Сега виждам, че ученици, завършили едва-едва средно, са студенти в уж престижни университети, като СУ, Техническия.
11
0
 
10
 
! Отговори
Бивш студет от ..... преди 1 седмица
Висшето образование съществува само на хартия. Не получих никакви знания освен една диплома от тези раздавани на кило ! За "университета" бе по важно, че прибра от мен 3000 лв за магистърското обучение. Накрая стана "бакалавър по бахчиванлъка".
10
3
 
7
 
! Отговори
Едно време преди 1 седмица
Аз имам идея, всеки който иска вишу просто му го дайте. То не са тестове за ***, сега матури. Едно време за изпит по история се развиваше цяла тема от конспект, а сега?
9
2
 
15
 
! Отговори
Сержант преди 1 седмица
Каква надеждност го гони този. В училищата с преобладаващо малцинствени групи 99% резултатите се манипулират. 100% гаранция. То не може да чете има 4,75 на матура по БЕЛ. Смях в залата. Управниците са твърде далеч от народа, контрола в държавата е поръчков.
8
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
То пък едни висши училища.Смях.Всички факултети са заети да пишат учебници за средното училище.Ще рече наука няма ,а университетите ни са ориентирани да печатат учебници за даскалите.Жалка история. На това му викат бъдещето в 21 век и европесйки хоризонти.
7
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До СТРАНДЖАТА

Да си умен и да работиш за вярната кауза са две различни неща. Сега вероятно дори се радват на ситуацията с електронното обучение, проблемите с приема в университетите и т.н. Това създава по-големи възможности за контрол, и най-вече възможност за "оптимизиране на разходите" в системата. Като под оптимизиране на разходите се подразбира тяхното орязване. Това не е адекватна политика.
6
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Направо им давайте дипломите за висше образование! И без това критериите за професионална реализация са съвсем други.
5
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Народ, който от еротична танцьорка изкарва член на Комисията по образование и наука в Народното събрание - НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ УНИЩОЖЕН!!!
4
13
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 1 седмица
Един от доста умните хпра... - в това управление...
3
2
 
5
 
! Отговори
6 преди 1 седмица
Кажи нещо за шатрите в училище !