Признание от Борисов: Горанов е прав за ДДС, но поемам отговорността

Ресторантьорите са били ударени най-силно от кризата
130
Признание от Борисов: Горанов е прав за ДДС, но поемам отговорността
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Горанов е прав, че не трябва да се пипа ДДС, но поемам политическата отговорност, каза в велинградско село премиерът Бойко Борисов, цитиран от БТА.

Той посети село Биркова, близо до Велинград, където провери ремонта на основно училище "Д-р Петър Берон". Хората от селото се оплакаха от лошото състояние на пътищата в района и Борисов обеща да се намерят 5 милиона лева за ремонт.

Още по темата
Заедно с премиера в днешната обиколка са министърът на финансите Владислав Горанов и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Борисов отказа да отговаря на журналистически въпроси, свързани с дейността на бившия омбудсман Мая Манолова, както и за прехвърлянето на собствеността на футболния клуб "Левски".

Запитан дали има напрежение между него и Владислав Горанов за променената ставка на ДДС за някои услуги, след ясната отрицателна позиция на финансовия министър, Борисов каза, че напрежение няма, и че и той, като Владислав Горанов и председателя на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова, смята, че по-малката ставка на ДДС е абсолютна грешка.

Той подчерта, обаче че поема политическата отговорност за това решение.

По думите му ресторантьорите са били ударени най-силно от кризата и това е била молбата на бранша с 300 хиляди служители.

Те твърдят, че с по-ниската ставка и с увеличаване на осигурителния праг ще има повече приходи в хазната. Единственото, което чувам от Горанов е "не ме карай да съм усмихнат и да се радвам от твоето решение", каза Борисов. Ние говорим всеки ден по много теми - ето и сега за пътя знам какво ще каже Горанов "АПИ си има бюджет", коментира Борисов. Аз се обграждам с хора, които ми казват кое не е правилно и не споря с тях, подчерта премиерът.

Ще намалим ставката на ДДС за ресторантьорите до края на 2021 година - ако се окажат прави и приходите в бюджета са по-големи, аз ще се надсмивам на Владислав Горанов , ако не - ще върнем ставката от 20 процента, посочи Борисов.

Решението за ремонт на пътя и на училището също е политическо и сега на Горанов ще му е криво, но ще ги намерим тези пари, каза Борисов.

Риск от промяната на ставката на ДДС за един сектор е, че със същите аргументи можем да го променим за всички, каза Владислав Горанов. Ние сме една от държавите с най-ниско преразпределение на БВП през бюджета и тук коментара към премиера ми беше - защо искаш да се откажеш от правата си да имаш по-голям бюджет и да определяш политики, като тази за която говорим днес/ ремонта на училището и на пътя в района/, каза Владислав Горанов. Рисковете пред нас са дебатите за други сектори, които искат да им се свали данъка. Най-големият риск е, че ако загубим голяма част от приходите от този данък ще опрем до увеличение на преките данъци. Това ще доведе до цялостно преразглеждане на данъчната система, каза финансовият министър.

В случая нито един от нашите партньори, нито една от системните партии, като изключим ДПС, не ни поддържаха за запазването на данъчната система и при всяка възможност изкарваха популистки тези как тя трябва да се промени в една или друга посока, каза още Горанов. Тук разбирам Борисов като лидер на партията, която се явява на избори. Докато няма ясна ценностна система кое е правилно и кое е грешно, не може само една партия да носи отговорност за политическата лудост, в която и наши партньори често изпадат, каза Горанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още по темата: ДДСборисовГЕРБгоранов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
15
 
! Отговори
V преди 3 години
ДОбре де що медиите не казват това на изборите . ддс за чорбаджии 10 % данък пак 10% а ддс на хляба за народа 20% акцизи по 500 % .Ми то това е герб .Средно в Европа ддс на храните е около 8% а на чорбаджиите над 20% данък чорбаджия е над 20 % .защо при герб е обратно на Европа ??? И защо не казват това на изборите ,,журналистите ,,
52
0
 
17
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 3 години
Звучи като оправдание за бъдеща кражба на ДДС
51
4
 
4
 
! Отговори
az преди 3 години
Ще пробваме Слави другия път.
50
0
 
14
 
! Отговори
мак преди 3 години
До СТРАНДЖАТА. В коя сфера всичко е наред благодарение на компетентните решения на идола ви? Една едничка поне кажете.
49
1
 
20
 
! Отговори
Аплаузи преди 3 години
И носителя на Оскар за 'актьор на годината' се казва.... Бойко Методиев Борисов.
48
0
 
17
 
! Отговори
До СТРАНДЖАТА преди 3 години
Благодарени на такива визионери(специалисти по всичко) сме на това положение - най-бедната страна в ЕС!От всеки струяр може да направиш пожарникар.
47
0
 
20
 
! Отговори
МИС БИКИНИ преди 3 години
Дали си плаща данъците? Все пак е милионерка без образование и ден трудов стаж!
46
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя Горанов кога ще вземе 700 те милиона от Черепа откраднати в комбина?И реално сигурно на книга са толкова но иначе са двойно повече!
45
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А дали другите сектори ще искат да плащат по високи данъци ако се наложи а ? Ако ви кажат *** и да затворят бизнеса в БГ, какво правим тогава ?Малоумното управление ще доведе до увеличаване на сивия сектор нищо повече. Същите тези муцунки както са плащали фиктивни данъци преди ще го правят и след кризата, гаранция за клиенти откъде имат ?
44
0
 
15
 
! Отговори
Е преди 3 години
голям театър
43
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен Чудя се каква провокация ще измислят от ГЕРБ, за да прокарат 24%-то ДДС незабелязано... Ще е нещо с Радев със сигурност...
42
0
 
26
 
! Отговори
Христо преди 3 години
Намалиха ддс-то за бранш,който 30 години не е плащал данъци,заплати и осигуровки.Браво,г-н Борисов!
41
1
 
16
 
! Отговори
НИНЖДА преди 3 години
ЛИЦЕТО ОТ СНИМКАТА СИ СЛАГАШЕ МАСКАТА НА ОЧИТЕ ГОЛЯМ ЦИРК БЕШЕ ТАКА СЕ ПОДИГРАВАШЕ С ВАС.ГОДЖИТО НЕ СЕ НАУЧИ ДА СИ СЛАГА МАСКА В ЩАБЪТ СТОЯХА НА ПО МАЛКО ОТ 50СМ РАСТОЯНИЕ И БЕЗ МАСКИ ЦИРКАДЖИИ ...КАЖЕТЕ НА КОГО СЛУЖИТЕ ПОНЕ ТОВА ДЪЛЖИТЕ НА ПРЕДЦИТЕ СИ КОИТО ВИ ДАДОХА СВОБОДА И ДА СЕ РОДИТЕ В СВОБОДНА ДЪРЖАВА КАК НЕ ВИ Е СРАМ РЕСТЪПНИЦИ БЪЛГАРОУБИЙЦИ!
40
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
сега данъчните измамници които явно са много почитани от правителството и българите ще получат и намаление на данъците и пари за да си ги изсветлявали бизнесите и да си купят още нови джипове лаянарите долни български "бизнесмени"
39
2
 
19
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Не му търсете...кусурите на Боко,той се...учи в движение.Като знаем от...къде започна кат ГЛАВСЕК и таман...понаучи нещо и стана кмет на София(аййде пак от...нулата).Таман научи къде е входа на...кметството и хайдеее...премиер.Там вече ученето е...денонощно и понеже много...прегряваше тръгна да рита...мачлета.Таман да стане...титуляр и го върнаха пак в МС,за...донаучване,че то футбалер...титуляр не се става лесно.
38
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой да обясни...,не, по-добре да покаже на "бат Зоро" как е правилно да се носи Маска!!!!!!!!!!!!!!-)))))))))))))))))))
37
0
 
21
 
! Отговори
На 24-ти Май преди 3 години
се правят недопустими граматически грешки от българските журналисти - срамота! Цитат от първото изречение на статията "каза В велинградско село". Пред дума започваща с В и Ф се пише ВЪВ, драги ***!
36
2
 
23
 
! Отговори
мак преди 3 години
Какво следва от поетата отговорност? По-симпатичен ли ще стане? По-справедлив ли? Ако изрита горанов заради невзетите милиони, тогава може да се перчи, че е отговорен, иначе си остава само плямпане и самохвалство. Защо не може да нареди, както често казва - наредил съм на тоя и оня - да не се пипа ддс или пък да се намали за всички, нали всички купуваме храни, а не само за кръчмите? Това какво е ако не подигравка с народа и лобиране за кръчмарите и хотелиерите.
35
2
 
19
 
! Отговори
ОСТАВКА И СЪД преди 3 години
ГАДДИНО про-западна няма да то се размине тази карантина !!!
34
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дебел крадец,според НСИ около 180 хиляди лица са заети във сферата на ресторантьорство и туризъм,от тях повече от половината са сезонни!С тая прословута "мярка" освен да пълниш джобовете на твоите авери по време на криза,с нищо друго няма да помогнеш!