Депутатите в новата пленарна зала от есента заради коронавируса

Местата там са на 70 см разстояние, а в настоящата са на около 40 см.
73
Депутатите в новата пленарна зала от есента заради коронавируса
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Кризата с коронавируса у нас форсира преместването на цялата работата на депутатите в ремонтираната пленарна зала на бившия партиен дом на пл. "Александър Батенберг". Управляващите планират есенната парламентарна сесия да стартира в зала "Света София", която е почти готова и за която бяха похарчени милиони левове, като основният им е аргумент е, че в нея разстоянието между народните представители е по-голямо и така е по-малка вероятността от заразяване с вируса. Според депутати отстоянието в реновираната зала е около 70 см, докато в настоящата е около 40 см. 

Още по темата

"Има възможност от есента пленарните заседания да започнат там, като паралелно с това ще текат и ремонтни дейности. На последния председателски съвет се възложи на парламентарните групи да разговарят с членовете си дали приемат при тези условия да се започнат заседанията в новата пленарна зала от септември", коментира пред "Сега" председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова. По думите й преместването в бившия партиен дом изцяло щяло да стане само, ако има съгласие на всички парламентарни групи, което явно съществува. Депутати от различни ПГ, с които "Сега" разговаря, потвърдиха, че нямат възражения да работят само там, като са им дадени и вече разпределения коя група в коя стая ще се помещава.

"В зала "Света София" е абсолютно минимизира епидемични риск, защото наистина отстоянията между отделните народни представители е в рамките на изискванията, които се предвиждат в мерките. Това беше и основният аргумент да ускори процеса по преместването ни", допълни Дариткова.

Тя призна, че има някои спънки около местенето, тъй като не е приключила работата около монтирането на системата за гласуване в зала "Света София". Най-вероятно настоящата ще бъде преместена в новата зала, а впоследствие да се монтира нова, посочи Дариткова. 

"Вече се събрахме да говорим по темата и да обсъдим разпределението на кабинетите", каза пред "Сега" зам.председателят на ПГ на ДПС Хамид Хамид. Той също смята, че от есента няма да има проблем дейността на депутатите да е съсредоточена единствено в сградата на пл. "Батенберг". Остава обаче открит въпросът каква ще е съдбата на сградата, в която в момента заседават депутатите и която отдавна искат да заменят, тъй като им била тясна.

И според Хамид народните представители ще работят в условия на продължаващи ремонтни дейности, но те нямало да им пречат. "Единствено заради коронавируса се е забавила обществената поръчка за аудио-визуалната система, мисля, че ще решат проблема временно с наета или съществуваща", каза още той. Според него в "Света София" условията ще са доста по-нормални, особено в условията на коронавирусна криза.

Депутатът от левицата Филип Попов коментира пред "Сега", че новата зала е напълно готова да приеме депутатите от септември, но ремонтните дейности нямало да приключат и тогава. Предстои работа по парното, по електрическата система, климатичната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
6
 
! Отговори
Лентяй преди 3 години
Тази сграда е създадена да издържа всенародно въстание ;-)Лично Любен Гоцев го беше казал в едно предаване. Така, че оттук нататък сценария 1997 - 2013 г. Го забравете.През тунелите ще избягат като мишчици, а нарида пак ще го яде твърд! За съжаление...Странното е, че нямаше развитие и покрай загиналия охранител вътре!?... Какво ли е видял, остава само да предполагаме.
52
0
 
3
 
! Отговори
Божидар Петков преди 3 години
Похарчени милиони левове, за да се тропнат нашʼте под стъкления купол, всякаш са депутатите в бундестага! А междувременно пътищата, включително и спомагателните с огромни кратери... Какво да говорим още:)Но са се подсигурили добре, не може да се отрече!При един бунт, тип 2013, няма да им е нужен бял автобус.
51
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия гадове си подготвят ..явно в края на годината пак ще ни затворят,но и избори ще има през март ,хора не гласувайте за герб,БСП,ДПС,воля,патриоти
50
0
 
4
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 3 години
А коя е фирмата, направила ремонта? Някоя на Пеевски или на Доган?
49
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЛУКСА САМО ЗА ТЯХ.ЗНАЯТ ЛИ ЧЕ ИМА УЧИЛИЩА, КОИТО 20 ГОДИНИ НЕ СА БОЯДИСВАЛИ КЛАСНИТЕ СИ СТАИ?КАМО ЛИ РЕМОНТ И САНИРАНЕ.НЕ ВИ ЛИ Е СРАМ???
48
0
 
10
 
! Отговори
Дедо преди 3 години
А какво стана с момчето,дето беше убито там?
47
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Предишния диктатор се криеше там, но това не му помогна.
46
0
 
6
 
! Отговори
До 46 преди 3 години
Само за голяма нужда ли става въпрос, или за всякаква ?
45
0
 
3
 
! Отговори
Предлагам преди 3 години
Да си слагат и по една коронка като влизат, за да ги мисли вирусът за свои хора, и да не ги закача !
44
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЧОБАНОВ ЗАТОВА ЛИ ЩЕ ПРАВИ ПОДЗЕМИЯТА НА МАВЗОЛЕЯ УЖ НА МУЗЕЙ ДА БЯГАТ ОТ ТАМ ДЕПУТАТИТЕ ПРИ НУЖДА.
43
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До fОТ КОГА ТАЯ ДЪРЖАВА Е ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ НА РУСИЯ, ЧЕ СТРОИ РУСКИ ПРОЕКТИ?
42
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Партийния дом реставриран от Тошовия гном.
41
0
 
4
 
! Отговори
zeus преди 3 години
70 санта е малко, трябва поне на 1.5 метра, за целта предлагам броя на депутатите да бъде намален на 100 ;)
40
1
 
2
 
! Отговори
f преди 3 години
От кога тая държава е частна собственост на сащ?
39
1
 
1
 
! Отговори
f преди 3 години
Трябва да направят нови сгради на полицейските участъци също, положителни, и сейф ли е или каквото там, в което се държат личните данни в полицията, също трябва да е от положителна материя и истински цветове, ако само документите са истински, те ще ги знаят къде са и могат да ги съсипят и така разчетат малко.Няма никаква държава,а тиквата е лайннарка,като има най-силната армия в света,що се крие под земята??и не заседава в парламента!Даниел Вълчев е на МОН министъра,образованието негова собствен
38
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименДИКТАТОРИТЕ СИ ПРИЛИЧАТ ПО ТОВА ЧЕ НИЩО НЕ ГРАДЯТ, САМО ГРАБЯТ.
37
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До джонкоБСП гласуват като стадо от социалистически сектанти.
36
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НАСЛЕДНИКА НА ДИКТАТОРА ЗНАЧИ ЩЕ СВЪРШИ РЕЖИМА НА СЪЩОТО МЯСТО ХАХА
35
0
 
4
 
! Отговори
Петър преди 3 години
Наглите 2
34
3
 
1
 
! Отговори
BGNOAIR преди 3 години
Това да не е по някава програма за развитие на селските райони а софиянци ,,то все пак сте в задния селски двор на европа ...да не кажем тоалетна......