9% ДДС за бира и вино? Помощ за туризма или кръчмарска история?

По-ниската ставка е временна мярка,важи до края на 2021 г.
103
9% ДДС за бира и вино? Помощ за туризма или кръчмарска история?
Снимка: архив, БГНЕС

Депутатите окончателно намалиха ДДС за бирата, виното, екскурзиите, организирани от туроператори, случайния превоз и спортните съоръжения във фитнес залите.

Вместо 20% ставката от 1 август до края на 2021 г. става 9 на сто.

Законотворците записаха промяната в Закона за местните данъци и такси по предложение на Обединени патриоти.

Спор предизвика по-ниското ДДС върху нискоалкохолните напитки.

Според лидера на НФСБ Валери Симеонов това е финалният етап от групата мерки, насочени към туризма – бизнесът, който беше най-силно ударен от мерките заради епидемията от коронавирус.

„Още от 14 март заведенията бяха затворени и се заговори какви мерки да се предприемат за компенсация. Ефектът от намаляването на ДДС за храната в заведенията вече е налице, а сега с бирата и виното ще завършим този жест в помощ на бизнеса“, мотивира се той.

Още по темата

Симеонов смята, че с по-ниската ставка косвено се подпомага и производството на тези две напитки.

Според него намаляването на ДДС за всякакъв вид спортни дейности е и крачка в посока укрепване на здравето на нацията.

Румен Гечев от БСП обаче определи предложенията на ОП като екзотични.

„Десетки хиляди фирми са във фалит, десетки хиляди хора останаха без работа, а ние ще намаляваме ДДС на бира, вино, фитнес и гимнастики. Тези, които са уволнени преди няколко месеца, гасят мъката с вино и бира. Всички засегнати от кризата сега са задръстили пътищата към българските и луксозните чужди курорти и пият вино и бира“, скочи той.

Според него никъде в ЕС няма по-ниска ставка на ДДС за алкохол и ще има реакция от Брюксел, ако българите пият бира и вино с понижено ДДС.

„Намалете го и за водката тогава, и тя върви през лятото“, обърна се социалистът към мнозинството.

Валери Симеонов му отговори с упрека, че изказването му е блестящ пример за манипулация.

„Унизително е да свалите тази мярка на битово - кръчмарско ниво, защото става дума да помогнем на туризма, говорим да икономика. Алкохолът няма как да е с намалена ставка, но тук става дума за определена концентрация. За виното и за бирата в редица страни има намалена ставка, за водката няма“, отсече той.
 
Депутатите решиха още, че фирми,които са преустановили дейността си от март във връзка с извънредното положение, могат да бъдат освободени от такса „Смет“ с решение на Общинския съвет.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
10
 
! Отговори
Az преди 3 години
Всеки *** ресторантьор станал.
54
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пълен цирк! Не си струва дори да се коментира ... Всеки ден избиват рибата с някоя простотия, от къде им идват тия гениални идеи просто не знам ...
53
0
 
6
 
! Отговори
до 45 преди 3 години
хич не ми трябва да ми го носи фреша на шезлонга, ако го няма на плажа даже няма и да забележа. И там е че този който ми ги носи и ме баламосва с безплатния шезлонг иска 60 кинта задължително консумация , понеже е заел 75% от ивиьата и няма къде да опънеш хавлия от него. А тез 1000 кибта които съм оставил в хотела в Лозенец те не са ли за туризма. Значи хотелите може да имат нормални цени а кръчмарите не.
52
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Иска работи 2 месеца и живеее цяла година!? С пластмасово кафе? Добавена стойност срещу какво?"Срещу това, че се отдават на търг и няма много кандидате от Софето.....а и кайвето ти идва на шезлонга....в Дайтона, УС....например колата е 10$ спряма 50 цента (че и по малко) в магазина....а и сезонаът не е 2 месеца, а почти 12 (без един месец урагани)!!! Ейй ама няма се научите, ЧЕ УСЛУГИТЕ се заплащат СКЪПО! За кефа няма цена....пък ако не ви кефи носете си хладилни чанти!
51
0
 
5
 
! Отговори
300-400% марж преди 3 години
за ром от хубавия, през 2015.Просто се бехзамислил как се издържат тези заведения и реших да си направя една проста сметка, като сравна с цената от магазина.
50
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"аз ресторант няма да отворя, друго по доходно съм си намерил, а ти вземи си погледни мутро мениджмънта и ще видиш къде си се прецакал."Айде бе.....по-добре от 400% ? С наркотици и проституция ли се занимаваш.....че то май само това ще даде по-голяма печалба???
49
0
 
5
 
! Отговори
Хахаха преди 3 години
Иска работи 2 месеца и живеее цяла година!? С пластмасово кафе? Добавена стойност срещу какво?
48
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"в центъра на Пловдив ясно че ще затворят, само че тук никой не лобира за такива като теб в Пловдив а за мутротуризма по морето."Кво море...кви мутри бееее! Хотелите на мутрите седят затворени в слънчака и златни....в момента бачкат ОСНОВНО семейни и малки до средни хотели....А и не вижам как ако помогне на тези по морето да не помогне и в Пловдив!
47
0
 
5
 
! Отговори
до 39 преди 3 години
аз ресторант няма да отворя, друго по доходно съм си намерил, а ти вземи си погледни мутро мениджмънта и ще видиш къде си се прецакал.
46
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И като намалят какво??? Алчните кръчмари пак ще я продават тройно!
45
0
 
10
 
! Отговори
Фикрет Романов преди 3 години
Евалата Бойко!Кат' намалиш цената на бирата, покрай нея и кебапчетата да не забрайш, и на кебапчетата 9% ДеДеСету, и пак за тебе ше гласуваме бе бате!!!
44
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"аууу миличкия да ти кажа ли едно меню на Лозенец в момента, билков чай 3,20 лв, кафе илли експресо 4,50, фреш 9 лева, и така е по цялото черноморие миличък."Е 2 месеца в годината....ама ти другите месеци си бачкаш у заводчето у Софето....после ти носят фрешчето на шезлонгчето....ама тоя дето го носи плаща наем, заплати за цяла година бе.....МИ ОСТАВИ ЗАВОДЧЕТО У СОФЕТО И ПОЧВАЙ С ФРЕША В ЛОЗЕНЕЦ БЕЕЕ!!! Както казах милЕоверче ще станеш за 2 месеца!
43
0
 
5
 
! Отговори
до 31 преди 3 години
в центъра на Пловдив ясно че ще затворят, само че тук никой не лобира за такива като теб в Пловдив а за мутротуризма по морето.
42
0
 
12
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
оставка оставка оставка оставка оставка оставка оставка оставка оставка
41
0
 
5
 
! Отговори
300-400% печалба преди 3 години
В средно голям град
40
0
 
6
 
! Отговори
Казан преди 3 години
Да намалят данъка и върху шезлонгите, кърпите и динята...Много се харчат и ще има голям ефект
39
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ОП отиват в затвора а Черепа, Гешов и ГЕРП за откраднатите пари от бюджета.
38
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"достига и към 300-400% при някои питиета, в сравнение с цена от хр магазин"А маржът ти от заплати колко е? -1000%? МИ като е толкоз лесно ОТВОРИ РЕСТОРАН БЕ!!! ЩЕ СТАНЕШ МИЛИОНЕРЧЕ! За нула време....купуваш манджа и ракиджос от хранителния магазин до вас и хоп 400% при тебе! Ехаааааа
37
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Банките са с по 1 милиард печалби, но бюджета ще им плаща фалитите и раздадените заемио.
36
1
 
12
 
! Отговори
до 34 преди 3 години
аууу миличкия да ти кажа ли едно меню на Лозенец в момента, билков чай 3,20 лв, кафе илли експресо 4,50, фреш 9 лева, и така е по цялото черноморие миличък.