9% ДДС за бира и вино? Помощ за туризма или кръчмарска история?

По-ниската ставка е временна мярка,важи до края на 2021 г.
103
9% ДДС за бира и вино? Помощ за туризма или кръчмарска история?
Снимка: архив, БГНЕС

Депутатите окончателно намалиха ДДС за бирата, виното, екскурзиите, организирани от туроператори, случайния превоз и спортните съоръжения във фитнес залите.

Вместо 20% ставката от 1 август до края на 2021 г. става 9 на сто.

Законотворците записаха промяната в Закона за местните данъци и такси по предложение на Обединени патриоти.

Спор предизвика по-ниското ДДС върху нискоалкохолните напитки.

Според лидера на НФСБ Валери Симеонов това е финалният етап от групата мерки, насочени към туризма – бизнесът, който беше най-силно ударен от мерките заради епидемията от коронавирус.

„Още от 14 март заведенията бяха затворени и се заговори какви мерки да се предприемат за компенсация. Ефектът от намаляването на ДДС за храната в заведенията вече е налице, а сега с бирата и виното ще завършим този жест в помощ на бизнеса“, мотивира се той.

Още по темата

Симеонов смята, че с по-ниската ставка косвено се подпомага и производството на тези две напитки.

Според него намаляването на ДДС за всякакъв вид спортни дейности е и крачка в посока укрепване на здравето на нацията.

Румен Гечев от БСП обаче определи предложенията на ОП като екзотични.

„Десетки хиляди фирми са във фалит, десетки хиляди хора останаха без работа, а ние ще намаляваме ДДС на бира, вино, фитнес и гимнастики. Тези, които са уволнени преди няколко месеца, гасят мъката с вино и бира. Всички засегнати от кризата сега са задръстили пътищата към българските и луксозните чужди курорти и пият вино и бира“, скочи той.

Според него никъде в ЕС няма по-ниска ставка на ДДС за алкохол и ще има реакция от Брюксел, ако българите пият бира и вино с понижено ДДС.

„Намалете го и за водката тогава, и тя върви през лятото“, обърна се социалистът към мнозинството.

Валери Симеонов му отговори с упрека, че изказването му е блестящ пример за манипулация.

„Унизително е да свалите тази мярка на битово - кръчмарско ниво, защото става дума да помогнем на туризма, говорим да икономика. Алкохолът няма как да е с намалена ставка, но тук става дума за определена концентрация. За виното и за бирата в редица страни има намалена ставка, за водката няма“, отсече той.
 
Депутатите решиха още, че фирми,които са преустановили дейността си от март във връзка с извънредното положение, могат да бъдат освободени от такса „Смет“ с решение на Общинския съвет.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"дай бизнес, който да не е поискал (хленчил) нещо тази година?"Давам ти веднага - "Арсенал" АД. Правят си калашниците хората тихо и кротко, не са пищяли, не им пука, войните си продължават, влаковите композиции с патрони си пуф-пафкат бавно бавно...Нефтохим да са пищели? Не. Кауфланд? Не. Аурубис? Не. Софарма? Не. Да продължавам ли?Пищят само далавераджиите, които са свикнали да крият данъци и да цоцат социал, не ти ли прави впечатление? Ганьовщина тотална.
74
0
 
3
 
! Отговори
Не е зле преди 3 години
И с хладилната чанта вътре с бутилка ледено шампанско 0.75Л, 2-3 бири, една мента, плюс няколко чашки за еднократна употреба, като гледаме да не остаяме и *** на плажа
73
1
 
18
 
! Отговори
Русия преди 3 години
ТВ Враца показа репортаж от вчерашното посещение на премиера Бойко Борисов в града. Оказва се, че възторженото посрещане на премиера във Враца е грижливо режисирана постановка, организирана от ГЕРБ. Журналистите от телевизията припомнят и 10 годишното отлагане на ремонта на пътя София - Видин, който е от важно значение за северозападния регион, най-бедния в Европа. Няколко часа след като беше качено в Ютюб, видеото беше свалено от канала на телевизията
72
3
 
11
 
! Отговори
е как иначе преди 3 години
А нашият министър-председател управлява .... кола. Някой да не си помисли ,че държава. Прави една последна обиколка за да си самовнуши какво слънце е и после КРАЙ.
71
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз съм потресен, как за облака (мента+мастика) няма да има намалено ДДС?*** може ли такова нещо? Сакън!
70
0
 
16
 
! Отговори
Ванката преди 3 години
А при цигарите, няма ли и там да се намали нещо - я акциз, я ДДС? Бирата и виното ли са най-важните за оцеляване продукти? Защо не се намаляват данъците при основните хранителни продукти, при лекарствата, при детските стоки???
69
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В "загиващия" ,според наши пишмян "иксперти" Запад акохол и цигари скъпи- субсидират се основните храни - тук обратно ,скъпа , прилична храна , а не бо..к.лу..ци..те от които се разболяваш, евтин алкохол и цигари ...после се пише, фалшифа грижа , че малки пропушвали и употребявали алкохол, като могат да си го купят без проблем,важна е да.ла.верата на "нашите бизнесмени" , а младите на които би трябвало да заложиш ,за да имаш нация- да върви по ...сега да вземат от 50 лв от бабите и дядовците си
68
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гледам тук някой"кръчмари"се пенят яко за това,че са пред фалит!Ами криза е бре хора,и тя не каква да е ами Страшна,всички ще глътнем вода,вярно вие сте първите,мисълта ми е че от тия половинчати "мерки" смисълът е точно НУЛА(0)
67
0
 
2
 
! Отговори
гио преди 3 години
кофти лятото пия анасонови напитки в другото време паркия и уиски. Са какво вместо да спестя 300-400 лв на годишна база ще си плащам, а други дето опият само бира ще са на далавера.
66
0
 
6
 
! Отговори
Бау преди 3 години
за жалост клекнаха пред "бизнесмените". Поне е временно.
65
0
 
15
 
! Отговори
Икономист преди 3 години
Намалянето на ДДС-то в този сектор е нож с две остриета. Айде, намалена е ставката и ресторантьорите няма да "плащат" толкова ДДС. Макар, че те не го плащат а само го събират от потребителите..Та, сега като тези пари не влизат в хазната, е добре да осъзнаят ресторантьорите, че са си на собствена разноска от тук нататък.. Т.е. каквото си изкарат - изкарат! Като няма пари в хазната-пари за грантове и безвъзмездна помощ на есен няма да има! С толкова натиск ето - на собствени разноски сте! Успех!
64
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Направи си бизнеса 12 месеца, не ми пука колко е скъпо. Плащам това, което ми харесва. Работя много, зная много. Може и за 2 месеца да живееш 12, но те не хленчат..."Ми направили са го де....12 месеца поддържат нещо, което отваря тази година за месец и половина...какъв ти е проблема? НЕ хленчат ли другите....айде бе тая корона и ИТ-тата почнаха да хленчат....дай бизнес, който да не е поискал (хленчил) нещо тази година?
63
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дерибейов пак ще е доволен
62
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"ама дръж си я услугата бе, това е плажен рекет, или кихаш 60 кинта и ползваш плажа или те пращат на камъните."Еми ето още един кандидат за милЕонерче....другата година кандидатсваш, даваш най-високата оферта и пускаш народни цени.....и като ти се напълни плажа с народни хора като някои китайски пазар......ще ...разбираш нали? Икономика...услуга...качествена...трудно ти е да го възприемеш, ама съществува вече към 3-4000 години...
61
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А ЛЕКАРСТВАТА, А ХРАНИТЕ?ДРУГО ОСВЕН ПРИСЛУГА НА ОЛИГАРСИТЕ НЕ МОЖЕТЕ ДА БЪДЕТЕ!
60
2
 
1
 
! Отговори
Хахаха преди 3 години
Направи си бизнеса 12 месеца, не ми пука колко е скъпо. Плащам това, което ми харесва. Работя много, зная много. Може и за 2 месеца да живееш 12, но те не хленчат...
59
0
 
8
 
! Отговори
Правителството преди 3 години
е в ръцете на патриотите. В момента те могат да си пожелаят каквото искат и ще го получат. Факта че са слабото звено доведе до множество атаки срещу тях с компромати, постановки и скандали през целия мандат.
58
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"хич не ми трябва да ми го носи фреша на шезлонга, ако го няма на плажа даже няма и да забележа."Ми кво пишеш? Мъкни си хладилните чанти и всичко е 6...пък ако знаеш теб колко много ще те забележааат....
57
0
 
2
 
! Отговори
до 53 преди 3 години
ама дръж си я услугата бе, това е плажен рекет, или кихаш 60 кинта и ползваш плажа или те пращат на камъните.
56
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
хич не ми трябва да ми го носи фреша на шезлонга, ако го няма на плажа даже няма и да забележа. И там е че този който ми ги носи и ме баламосва с безплатния шезлонг иска 60 кинта задължително консумация , понеже е заел 75% от ивиьата и няма къде да опънеш хавлия от него. А тез 1000 кибта които съм оставил в хотела в Лозенец те не са ли за туризма. Значи хотелите може да имат нормални цени а кръчмарите не.еми щото хотелчето ти е 1000, за това шезлонга ти е 60? КАпиш? Икономика браат